12.10
2024
Тут довкола кричали ганьба. А якби прийшли кацапи, що б кричали?

Я розумію, боїшся, буває. Але не ганьбися. Коли ти три роки ховався і тебе тут вже затримали, ну будь чоловіком, підніми голову гордо вверх і вперед. Ніхто тебе під кулі звідси не відправить в перший день, — колишній військовослужбовець 93 бригади Артем після концерту «Океану Ельзи» в Києві, по завершенню якого кілька десятків співробітників ТЦК та СП разом з патрульною поліцією перевіряли військово-облікові документи у військовозобов’язаних, повідомляють кореспонденти hromadske з місця події.

І це ті самі люди визжали у 2022 “сонечки, зайчики, спасіть нас від росіян, в 2024 оруть “Ганьба поліції?”, – Аліна Михайлова.


Кількох чоловіків, у яких виявили проблеми з документами або які відмовлялися їх показати, силою затримали й відвезли у ТЦК.
Ще кільком виписали повістки та відпустили.

Відео затримань біля Палацу спорту у Києві вже активно ширять російськи пропагандистські пабліки запевняючи власну авдиторію, що українці втомились від війни і очікують на “визволителів” з “братньої росії”.

10.10
2024

Наталія Ткаченко готувалася до чергової виставки, коли отримала в месенджері таке повідомлення від незнайомої жінки на ім’я Катерина: «Доброго дня! Порекомендувала Вас художниця Наталія Заболоцька. Скажіть, а Ви малюєте на замовлення? Шукаю художника, щоб намалювати посмертний портрет брата з фото і відео. Він загинув на війні…» «Мені було дуже приємно, що мене рекомендувала професійна художниця, – пригадує Наталія. – З фото я зрозуміла: загиблий був пілотом, і подумала, що він місцевий, олександрійський. Бо я рідко беруся малювати жителів інших міст. Катерина вислала мені відео і посилання на статтю у Вікіпедії. Прізвище Мариняк здалося мені знайомим – десь я вже його чула. Почитала статтю – Олександр Мариняк був пілотом, який загинув у числі перших після повномасштабного вторгнення»…. 8 березня 2022 року росіяни збили український вертоліт Мі-24 в районі селища Кулажинці на Київщині, внаслідок чого полковник Олександр Мариняк загинув. Похований у місті Броди Львівської області. За особисту мужність і героїзм, вірність військовій присязі посмертно отримав звання Героя України з нагородженням орденом «Золота Зірка». Третього жовтня 2024 року він відзначив би свій 45-й день народження…

[Читати детальніше]

10.10
2024

Сучасний світ рухається надзвичайно швидко, розвиваються інновації й технології, з’являються десятки нових професій і, відповідно, нові можливості. Вміння вчитися нового – перевага будь-якої людини. Хочете бути успішними – вчіться!
Про одну із найважливіших Soft skills (м’яких навичок) – навчання впродовж життя (lifetime learning) розповіла педагог, учителька початкових класів, заступниця директора з навчально-виховної роботи в гімназії № 6 Олександрійської міської ради, арт-коуч Тетяна Козар.

[Читати детальніше]

10.10
2024

30 вересня в Олександрії відкрився ветеранський хаб – простір для ветеранів та їхніх сімей. Цей соціальний проєкт став результатом спів-праці між Олександрійською та Приютівською громадами, а також громадською організацією «Важлива». Хаб працює у приміщенні на вулиці Поштовій, 5 (колишнє сільгоспуправління) поряд з Олександрійським театром.

[Читати детальніше]

4.10
2024

Олександрійський ліцей інформаційних технологій увійшов до п’ятірки кращих навчальних закладів Кіровоградщини за середнім балом випускників, що складали національний мультипредметний тест. Рейтинг шкіл України на oснoві oфіційних результатів НМТ 2024 рoку сформував освітній пoртал Education.ua. Згідно з ним, Ліцей інформаційних технологій посів 4 місце серед 174 навчальних закладів Кіровоградської області.
Треба сказати, ЛІТ щорічно займає перші рядки у рейтингах кращих навчальних закладів області. І все завдяки педагогічним працівникам, які готують переможців предметних олімпіад та учнів, які здають НМТ на 200 балів. Серед них математик Лариса Халізова –вчитель-методист, відмінник освіти України, лауреатка премії Верховної Ради України за високі досягнення в роботі, нагороджена грамотами Міністерства освіти і науки України.

[Читати детальніше]

4.10
2024

У дітей та підлітків – нове захоплення. Вони одягають маски та вдають із себе тварин – на вулицях і цілком серйозно: імітують звуки та рухи, наслідують поведінку, пересуваються на чотирьох кінцівках і виконують трюки на кшталт стрибків через перешкоди або швидкого бігу. Звичайно, усі ми в дитинстві на ранках у дитячих садочках були зайчиками, білочками, лисичками і котиками. Але одна справа – наряджатися у костюм на певний захід або у театрі, інша – зображувати тварину в реальному житті. Квадробінг, або квадробіка – це тренд серед дітей і підлітків, молодіжна субкультура, що набирає мільйони вподобайок у соцмережах.

[Читати детальніше]

4.10
2024

Одне з найбільш шанованих професійних свят – День вчителя – завжди було і залишається улюбленим нами ще зі шкільних часів. Воно стало популярним у всьому світі і носить назву World Teachers Day, будучи головною почесною міжнародною подією сфери освіти. Багато хто називає професію вчителя особливим покликанням, і з цим не можна не погодитись, адже, враховуючи масу складнощів, що постають перед ними кожен день, мимоволі замислишся: як їм вдається, незважаючи на найскладніші проблеми, справлятися з такими величезними психологічними навантаженнями, залишаючись при цьому людиною мудрою і толерантною.
Сьогодні в незалежній Україні майже 860 тисяч педагогів, вихователів, майстрів виробничо-го навчання, науково-пе-дагогічних працівників і управлінців. Вони навчають і виховують понад мі-льйон дошкільнят, більше п’яти мільйонів школярів, викладають майбутню спеціальність майже трьом мільйонам студентів країни.
Наш співрозмовник сьогодні – викладач математики та інформатики Олег Петрович Зеленяк, один із провідних освітян не лише Олександрії, а й України. І це в жодному разі не перебільшення.

[Читати детальніше]

4.10
2024

ЗСУ успішно вдарили по найпрестижнішій російській радіолокаційній системі «НЕБО-М», завдавши шкоди картині російської протиповітряної оборони та порушивши російську здатність виявляти, відстежувати та перехоплювати боєприпаси, що доставляються з повітря та з поверхні землі.

НЕБО-М, який, як відомо, складний для націлювання, працює в стелс-режимі, скануючи горизонт на предмет загроз і українських літаків. Коли система виявляє ціль, вона передає цільові дані ракетним системам «земля-повітря», які завдають ударів по критичній національній інфраструктурі та цивільним містам України та активно переслідують ВПС. Приголомшливі збитки в понад 100 мільйонів доларів, це ще один сильний удар по здатності росіян координувати наступальний вогонь із погіршеною картинкою повітряного спостереження.

Знищення НЕБО-M створить сприятливий «повітряний коридор» для використання Storm Shadow. і крилаті ракети SCALP-EG (поставлені Великою Британією та Францією). Вкрай необхідне підвищення морального духу військ на передовій, за оцінками, зараз у росіян залишилося лише 10 НЕБО-М, що все ще працюють. Навіть найдосконаліші системи озброєння небезпечні на полі бою. Це доказ того, що Збройні сили України все ще перебувають у бою та продовжують здійснювати безжальний тиск на критичні сили, які росіяни явно не в змозі захистити.

Олександрійський тиждень

Олександрійський тиждень