28.10
2022

«Сюжет муралу – це композиційний колаж із сільського пейзажу, де є побут і життя селян. Саме там наше коріння. Головною частиною малюнка є портрет Марка Кропивницького. Важливий момент – його погляд. Видатний український драматург дивиться вперед. Так само вперед рухається і човен, на якому стоїть козак, тримаючи синьо-жовтий стяг. Козак – це теж образ корифея. Він стоїть нерухомо над своїм театром – велич особистості, яким був Марко Кропивницький. Символ човна – це окрема лінія в стінописі. Бо він – як людське тіло, як вмістилище душі. Як кожен колектив є одним човном, так і кожна країна – це єдність і цілісність напрямку.
[Читати детальніше]

25.10
2022

Починаючи з 13 жовтня, завдяки нашому земляку Богдану Колмакову, паркур став найвідомішим видом спорту в  Олександрії. І сьогодні чемпіон світу дав нашому виданню перше інтерв’ю після тріумфальної перемоги у фіналі чемпіонату.

[Читати детальніше]

24.10
2022

Художник-мураліст Олександр Брітцев розповів про стінопис «Корифей Марко», над яким зараз працює в Кропивницькому, в рамках європейської стріт-арт конференції ARTE URBANA.

«Конференцію організатори з Іспанії присвятили українському стріт-арту під час війни. Ми розповіли, як в умовах російського вторгнення продовжуємо працювати, які теми муралів зараз у тренді. Зрозуміло, основний запит українців – це патріотична тематика, це сильні символи й образи», – зазначив Олександр Брітцев.

Під час конференції він розповів, що зараз працює над одним із таких патріотичних стінописів у Кропивницькому.

«Мурал присвячений 140-річчю першого професійного українського театру. Його створюємо у самому серці міста, яке, до речі, називається іменем видатного корифея. І цей мурал можна оцінювати як іще один крок до самоідентифікації кропивничан», – додав художник.

Олександр Брітцев уточнив, участь у конференції взяли митці як з України, так і Європи. Частина знаходилася на майданчику в іспанському місті Віго, частина долучилася онлайн.

Як уже повідомлялося, Ініціатива створення муралу в Кропивницькому належить голові Кіровоградської обласної ради Сергію Шульзі. До реалізації арт-проєкту долучилося понад 15 меценатів.

21.10
2022

Мушкетери XXI століття

Рубрика: Новости. Автор: Olena

Нещодавно олександрійські фехтувальники сенсаційно виступили на поважному загальноукраїнському турнірі в Черкасах, перегравши багатьох іменитих суперників. Тож ми вирішили зустрітися з тренером секції фехтування ДЮСШ № 2 В’ячеславом Артем’євим і поближче познайомити наших читачів із цим дивовижним видом спорту.

[Читати детальніше]

21.10
2022

Наталія Ткаченко-Єрник добре відома в Олександрії як художник-портретист. У її активі, мабуть, більше тисячі робіт, серед яких портрети відомих земляків та пересічних городян, зірок українського шоу-бізнесу, а зараз і наших захисників. Минулого тижня її роботи прикрасили колективну благодійну виставку, що відкрилася у центральній бібліотеці.

[Читати детальніше]

21.10
2022

Врожай i цiни

Рубрика: Новости. Автор: Olena

Як проходить збір врожаю в нашому районі та чому зростають ціни на продукти харчування? Про це у матеріалі нашого кореспондента.
Після вересневих дощів, які завадили аграріям своєчасно завершити осінню кампанію, минулого тижня роботи продовжилися. Як розповів начальник відділу агропромислового розвитку та екології Олександрійської РДА Олександр Ткаченко, незважаючи на всі труднощі, що постали перед сільгоспвиробниками з початком війни, навесні у поля вийшли всі аграрні господарства, розташовані у нашому районі.

[Читати детальніше]

21.10
2022

Хоча бродити по лісах заборонено в багатьох областях, українці активно збирають гриби. І також активно реєструються випадки отруєння. Як правильно збирати гриби, вживати їх та не отруїтися – про це нам розповіла головний спеціаліст Олександрійського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Марина Первак.

[Читати детальніше]

20.10
2022

Асамблея європейських регіонів (Брюссель) ратифікувала заявку Кіровоградської області на членство. Про це повідомив голова обласної ради Сергій Шульга сьогодні, 20 жовтня. [Читати детальніше]

19.10
2022

Відомий мураліст Олександр Брітцев працює над стінописом, присвяченим 140-річчю першого українського професійного театру. Ініціатива створення муралу в Кропивницькому належить голові Кіровоградської обласної ради Сергію Шульзі.

[Читати детальніше]

18.10
2022

Приютівська візитівка

Рубрика: Новости. Автор: Olena

Мурал, площею у 120 квад-ратних метрів та довжиною у 60 метрів, з’явився на бетонному паркані, що розташований на в’їзді до Приютовки з боку Олександрії.

[Читати детальніше]

16.10
2022

Ті, що рятують життя

Рубрика: Новости. Автор: Olena

Чесно кажучи, колись я вважав, що немає найлегшої медицинської професії, ніж анестезіолог: прийшов, уколов, пішов. Проте знаючі люди пояснили, що ця спеціальність – одна з найповажніших у медицині: від професійності анестезіолога залежить не тільки безболісне і безпечне лікування хворого, а і його життя. Тож з приводу Дня анестезіолога, що відзначається в Україні 16 жовтня, ми зустрілися із завідувачкою відділення анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії міської лікарні №1 Тетяною Дьячук, яка розповіла про роботу медиків свого відділення.

[Читати детальніше]

14.10
2022

Продовження бесіди з Олександром Бєловим (початок у №№ 35, 36, 38, 40)
– Ви сказали про прибутковість. А відомий рівень прибутку, який давала галузь? Скільки коштів було?
– Точних, так сказати, «бухгалтерських» даних у мене немає, але можна сказати про рівень цифр. Раніше я зазначив, що прибуток при видобутку рядового бурого вугілля розрізами у другій половині 50-х років складав близько 15-16 радянських карбованців при собівартості близько 14-16 крб за тонну в цінах до 1961 року. Також прибуток був при виробництві брикету та становив приблизно 10 крб на тонні, в деяких випадках і більше.

Шахта № 3. Колектив швидкісної прохідної бригади М. Кузьменка 1967 р
[Читати детальніше]

14.10
2022

І знову в бій!

Рубрика: Новости. Автор: Olena

14 жовтня країна відзначає День захисників Вітчизни. Напередодні цього дня ми відвідали військових, що отримали поранення та перебувають на лікуванні в Олександрії.

[Читати детальніше]

13.10
2022

Голова Кіровоградської обласної ради Сергій Шульга дав інтерв‘ю британському журналісту Джеймсу Вілсону для порталу EU Political Report (https://www.eupoliticalreport.eu/kirovohrad-region-planning-for-investment-and-development-in-ukraine/) в рамках Брюссельського пресклубу під час робочої поїздки до Бельгії на запрошення Асамблеї європейських регіонів. [Читати детальніше]

12.10
2022

Голова обласної ради Сергій Шульга ініціює членство Кіровоградщини в Асамблеї європейських регіонів. Про це він повідомив під час пресконференції сьогодні, 11 жовтня. [Читати детальніше]

12.10
2022

Апарат Кіровоградської обласної ради придбав сучасний коагулометр регіональному центру планування сім‘ї та репродукції людини. Обладнання голова обласної ради Сергій Шульга разом із очільником профспілки апарату Євгенієм Прокопчуком передали сьогодні, 12 жовтня.

[Читати детальніше]

11.10
2022

Голова Кіровоградської обласної ради Сергій Шульга порушив проблему експорту зерна наземним транспортом до країн ЄС у ході робочої зустрічі з генеральним секретарем Асамблеї європейських регіонів Крістіаном Спаром у Брюсселі (Бельгія). Про це він повідомив під час пресконференції сьогодні, 11 жовтня. [Читати детальніше]

11.10
2022

Голова обласної ради Сергій Шульга розповів генеральному секретарю Асамблеї європейських регіонів Крістіану Спару про здобутки вихованців малої академії наук Кіровоградщини. Про це він повідомив під час пресконференції сьогодні, 11 жовтня. [Читати детальніше]

11.10
2022

Голова Кіровоградської обласної ради Сергій Шульга обговорив перспективи інвестицій із керівником представництва землі Нижня Австрія в Брюсселі Віктором Вогоїном. Про це він повідомив у ході пресконференції сьогодні, 11 жовтня. [Читати детальніше]

11.10
2022

Голова Кіровоградської обласної ради Сергій Шульга зустрівся з генеральним секретарем Асамблеї європейських регіонів Крістіаном Спаром у Брюсселі (Бельгія). Про це він повідомив на пресконференції сьогодні, 11 жовтня. [Читати детальніше]

Олександрійський тиждень

Олександрійський тиждень