22.12
2021

Про це свідчить статистика середньої зарабітної плати в Україні за 2021 рік, яку в своєму розпорядженні має CBN.

Найвищу середню зарплату платять у Києві — 20 481 грн, на другому місті Донецька область — 14 791 грн, після них Київщина – там середня зарплата 14 554 грн.

В цілому по Україні станом на жовтень 2021 року середня заробітна плата складала 14 045 грн.

Згідно з даними одного з порталів з пошуку роботи, у Кропивницькому зарплата дещо вища за обласну: 11 727 грн. Найбільше в обласному центрі заробляють майстри краси, фітнесу, спорту — 20 000 грн, таку ж зарплатню отримують топ-менеджери.

Спеціалісти автобізнесу та водії – 17 083, а тільки потім спеціалісти сфери IT, комп’ютерів та інтернету – 16 179 грн. Далі – адмiнiстрацiя та керівництво середньої ланки, 15 281 грн, стільки ж заробляють агенти нерухомості та юристи. Освіта і наука – 13 083, будівельники та архітектори – 12 404 грн.

Медики та фармацевти – 12 250 грн, робітники сільського господарства та агробізнесу – 12 050 грн. Робочі спеціальності та виробництво – 11 647 грн, трохи більше заробляють продавці, близько 11 тис – охоронці та працівники безпеки, бухгалтери заробляють 10 458 грн, приблизно стільки ж і спеціалісти готельної сфери та туризму.

Середню зарплатню менше 10 тисяч отримують секретарі, журналісти, працівники зв’язку, маркетингу, дизайнери, музиканти та працівники роздрібної торгівлі.

22.12
2021

Голова Кіровоградської ОДА Марія Чорна долучилася до засідання президії Кіровоградської обласної ради сьогодні, 21 грудня.

Під час засідання розглянули, внесли правки і доповнення та затвердили орієнтовний перелік питань, що пропонуються до розгляду на пленарному засіданні сесії Кіровоградської обласної ради восьмого скликання.



«Ми маємо бути згуртовані в прийняті важливих для області рішень. Є термінові питання, які не можуть чекати. Тому я прошу кожного із вас з відповідальністю підходити до кожного з них», – зазначила Марія Чорна.

Нагадаємо, засідання восьмої сесії Кіровоградської обласної ради відбудеться 23 грудня.

22.12
2021

У Кіровоградській ОДА відбулося установче засідання робочої групи з проведення аналізу ефективного використання земель на території області під головуванням заступника голови ОДА Сергія Поліщука.

Ініціатором створення такої робочої групи виступила очільниця області Марія Чорна – за підсумками минулого засідання Аграрної ради. До засідання сьогодні долучилися представники київської IT-групи, яких запросили для обговорення розробки системи щодо аналізу ефективності використання земель сільгосппризначення.

«Зазначена робоча група створена з метою залучення додаткових коштів до бюджетів усіх рівнів. Близько третини надходжень до зведеного бюджету області – податки сільськогосподарських підприємств, водночас нині не всі суб’єкти господарювання, що здійснюють свою діяльність в сфері сільського господарства, сплачують податки в повному обсязі, що унеможливлює розвиток соціальної інфраструктури територіальних громад Кіровоградщини», – зазначив Сергій Поліщук.



До участі у засіданні долучилися представники департаменту АПК облдержадміністрації, Аграрної ради, Держгеокадастру, управління статистики, а також Інституту Сільського господарства Степу НААН України. Присутні заслухали інформацію щодо середньої врожайності основних сільськогосподарських культур, кількість землі, яка є в користуванні підприємств та одноосібників та обговорили подальші кроки щодо створення системи аналізу ефективності використання земель сільськогосподарського призначення області.

22.12
2021

Сьогодні, в режимі онлайн, відбулося чергове засідання Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати.
Засідання відбувалося під головуванням Першого віце-прем’єр-міністра – Міністра економіки України Юлії Свириденко.Традиційно були присутні представники галузевих міністерств і відомств України, обласних державних адміністрацій, професійних спілок.
У фокусі була проблема наявності значної заборгованості із заробітної плати на підприємствах та визначення шляхів її вирішення. Крім того, в ході засідання розглянуто питання про стан виконання доручень Прем’єр-міністра України щодо забезпечення повного погашення боргів до кінця поточного рокуна тих підприємствах, де вони складали менш ніж 15 млн.грн.
За оперативними даними станом на 20 грудня 2021 року,заборгованість із заробітної плати в області зменшилась до початку року на 2,5 млн. грн. (на 16%). і склала 8,6млн. грн. З неї 79% – це заборгованість на 4 державних підприємствах, органами управління яких є центральні органи влади.

22.12
2021

10 закладів освіти області відремонтують в рамках президентської програми «Велике будівництво». Про це під час брифінгу повідомила директорка департаменту освіти і науки Ельза Лещенко.

«Вже кілька років у нас в країні та нашій області, зокрема, триває проект Президента України «Велике будівництво». На це йдуть державні кошти, а також кошти спів фінансування. Цьогоріч реалізовано 2 об’єкти за програмою «Велике будівництво». Мова йде про Долинську школу №4, а також Добровеличківський дитсадок «Ромашка». У процесі завершення ще 5 об’єктів. Наступного року до цієї програми планується включити ще 10 освітніх закладів, які обов’язково піднімуть рейтинг нашої області. Запланована кількість коштів на ці заклади – 96 мільйонів гривень», – повідомила Ельза Лещенко.

Зокрема, у 2022 році в рамках «Великого будівництва» планується ремонт 4 шкіл: Смолінського НВО, ЗНЗ №17 в Олександрії, Добровеличківського ЗЗСО №1, Ліцею «Науковий». А також заплановані ремонтні роботи у 5 дитсадках: ЗДО «Оленка» у смт Павлиш, ЗДО у Черняхівці, ЗДО №3 в Олександрівці, ЗДО «Калинонька» у Новомиргороді, ДНЗ 2 складі Піщанобрідсього НВО.

Також директорка департаменту зауважила, що наразі і наступного року триватие реконструкція «Кіровоградського обласного центру дитячої та юнацької творчості», який є єдиним в Україні позашкільним закладом, який включений до переліку об’єктів «Великого будівництва».

22.12
2021

В Кіровоградській облдержадміністрації розробили проект обласного бюджету, який є збалансованим, напруженим, але реальним для виконання.

Пріоритетні параметри проекту обласного бюджету 2022 такі: на забезпечення заробітної плати, виплату стипендій, якісного рівня освіти, на фінансування системи охорони здоров’я, на забезпечення ефективної роботи обласної системи соціального захисту та посилення гарантій соціального захисту населення, на розвиток фізичної культури і спорту, культури та мистецтв та на розвиток інфраструктури.

«Серед масштабних проектів на наступний рік є придбання радіотерапевтичного обладнання для обласного онкологічного диспансера, розробка проектів реконструкції обласної та дитячої обласної лікарень в рамках програми «Велике будівництво», а також розробка проектів масштабного спорткомплексу і урбан-парку. Формування проекту обласного бюджету здійснено на основі нормативних документів, які визначають бюджетну політику держави та області на 2022. Підкреслю, що бюджет є основоположним документом для розвитку нашого регіону, тож ми розраховуємо на підтримку з боку депутатського корпусу, адже турбота про жителів Кіровоградщини – наше спільне завдання», – акцентував заступник голови Кіровоградської ОДА Сергій Шеремет.

Разом із відповідними матеріалами проект направлено на розгляд Кіровоградській обласній раді.

22.12
2021

Сьогодні, 22 грудня, відбулася 16-та сесія Олександрійської міської ради. Депутати затвердили найважливіші документи для життєдіяльності громади на 2022 рік: бюджет та програму економічного і соціального розвитку.

[Читати детальніше]

22.12
2021

Об’єднати центральну міську та районну лікарні – таке рішення ухвали депутати міської ради сьогодні, 22 грудня. У результаті реорганізації в Олександрії працюватиме одна юридична особа – комунальне підприємство «Центральна міська лікарня», а районний заклад охорони здоров’я стане її структурним підрозділом.

[Читати детальніше]

22.12
2021
Працівника спецпідрозділу «Альфа», який у листопаді врятував життя 15-річному підлітку, обласна рада нагородить відзнакою Кіровоградської області «За заслуги ІІ ступеня». Про це повідомив голова обласної ради Сергій Шульга.
Він уточнив, проєкт рішення одноголосно підтримала президія обласної ради на своєму засіданні, 21 грудня.
За інформацією Служби безпеки України в Кіровоградській області, працівник «Альфи» врятував 15-річного хлопця, нога якого потрапила до мотоблоку. Спецпризначенець розібрав механізм і зупинив сильну кровотечу, а також наклав на травмовану ногу саморобну шину, сам вколов знеболювальне. Медики констатували, якби не професійні дії працівника «Альфи», підліток міг загинути від втрати крові.

 

22.12
2021
Депутат Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко наполягає на ревізії геріатричних пансіонатів із подальшою передачею їх на утримання територіальним громадам. Про це він заявив під час засідання президії обласної ради, 21 грудня.
«Що стосується в цілому питання наших соціальних інтернатів. Треба зробити ревізію і подивитися, куди ми витрачаємо шалений ресурс. Я що маю на увазі: виходить так, що заклади знаходяться на тих територіях, де практично 70% людей від цих територій перебувають у цих закладах. Я розумію, якщо там є хворі – це одна історія. А якщо там є геріатричні відділення, де практично будинки престарілих, і ми утримуємо їх за рахунок нашого бюджету, обласного. Я вважаю, прийшов час, коли ми повинні проаналізувати і дати можливість громадам взяти під свою опіку геріатричні пансіонати», – зазначив Олександр Чорноіваненко.
Як приклад, він навів місто Кропивницький, де функціонує психоневрологічний інтернат із геріатричним відділенням.
Депутат наголосив, що утримувати соціальний заклад має міський бюджет.
«Це треба відпрацювати», – додав Олександр Чорноіваненко.
Нагадаємо, у підпорядкуванні обласної ради є чотири геріатричні та з геріатричними відділеннями пансіонати й інтернати на Кіровоградщині.
Вони функціонують у Власівці Світловодської громади, Олександрії, Онуфріївці та Кропивницькому.

 

Олександрійський тиждень

Олександрійський тиждень