31.05
2024

Ця розповідь, можливо, видасться комусь дещо дивною, «не на часі», такою, що в чомусь випадає із дуже складного і напруженого контексту сьогодення, бо вона – про зовсім різні речі, які, здавалося б, не мають ніякого стосунку одне до одного. Але таке життя, і воно, як зазвичай, – у різних проявах. І це лише одна з його замальовок, так би мовити, «з натури».

[Читати детальніше]

31.05
2024

Військова агресія росії проти України викликала масштабні руйнування виробничого капіталу та інфраструктури, принесла людські жертви та соціальні втрати. Війна призвела до скорочення робочих місць і доходів, зменшення купівельної спроможності й обсягів накопичених активів. Наприклад, лише за перший рік війни національна економіка втратила 29,2% реального внутрішнього валового продукту, а 13,5 млн осіб змушені були покинути свої домівки. Більше 7 млн осіб опинилися за межею бідності, а рівень бідності населення сягнув 24% (дані державної статистики).

[Читати детальніше]

31.05
2024

Росія хотіла тільки капітуляції. Сторони не були близькі до угоди, це російський наратив для дискредитації та демотивації України.

Якуб Кумох, екс-держсекретар канцелярії Анджея Дуди, який супроводжував українську делегацію на переговорах у лютому-березні, дав розгорнуте інтерв’ю виданню Polska Times (https://i.pl/jakub-kumoch-ujawnia-kulisy-negocjacji-rosja-nie-chciala-pokoju-tylko-kapitulacji-ukrainy/ar/c1p2-26324503) (перекладене виданням “Нова Польща”) (https://novayapolsha.eu/article/deistvitelno-li-mir-byl-blizko-zakulise-peregovorov-rossii-i-ukrainy-v-2022) і розвіяв багато міфів про ті переговори.

Напевно, це найдетальніші відомості про ті переговори на цей момент.

▪️У західних медіа шириться кремлівський тезис, що навесні 2022 року Україна та Росія нібито були близькі до підписання миру, але в останній момент Київ відмовився. Кремль перекладає відповідальність на українську сторону. Насправді Росія хотіла капітуляції.

▪️Це було на самому початку повномасштабної війни, 28 лютого. Після нічних спроб штурмувати великі міста російські танки стояли знищеними. “Українська армія не розбіглася”, – ця фраза одного з коментаторів виявилася знаковою.

▪️Ідею про переговори запропонував нібито Лукашенко, тобто росіяни. Вони планували “вручити” українцям умови капітуляції. Це говорить про те, що ці умови були готові ще до повномасштабного вторгнення. Росіяни не оцінили належним чином ситуацію на фронті і під час перших переговорів, ймовірно, зондували настрої українців. Це був просто театр для відволікання уваги.

▪️Один член української делегації після переговорів сказав мені: “Ти знаєш історію крейсера “Москва”? Я хотів сказати росіянину: російський військовий переговорник, йди нах**”.

▪️Туреччина – другий напрямок переговорів, про який заговорили на початку березня. Я був послом у Туреччині (зараз Кумох посол Польщі в Китаї), я знаю їхню еліту. Ми хотіли зрозуміти, в яку гру грає Туреччина.

▪️Згодом The Insider, Bellingcat та Wall Street Journal розповіли про отруєння у Туреччині Романа Абрамовича, який був посередником на переговорах, і члена української делегації Рустема Умерова, (нині міністра оборони). Можу сказати те, що сам бачив. Я бачив людину, яка скаржилася на погане самопочуття, схоже на те, що було у його колеги та українського політика. У Анкарі ми відразу ж пішли до клініки, де їх оглянули. Я дуже хотів знати, чи немає у мене слідів “новачка” чи чогось такого, перш ніж відвідаю дружину і дітей в Анкарі. Лікар сказав, що це якась нешкідлива хімічна речовина, з нами все буде в порядку. Не знаю, кому і навіщо це було потрібно. Думаю, хтось хотів налякати, але не завдавати шкоди. Мовляв, “не думай, що втечеш від нас”.

▪️Проект Стамбульської мирної угоди був, м’яко кажучи, своєрідний. Очевидно, росіяни підготували його ще до повномасштабного вторгнення. Він передбачав, зокрема:

  • визнання анексії Криму;
  • визнання незалежності східних регіонів України;
  • обмеження чисельності українського війська;
  • запровадження російської мови;
  • заборону на вступ до НАТО;
  • безстроковий нейтралітет.

▪️Були й дуже принизливі для України пункти:

  • зобов’язання провести “денацифікацію”;
  • ввести культ Великої Вітчизняної війни.

▪️Росія привезла Україні список законів, які та повинна змінити. Починаючи з Конституції. Країна “А” ніколи не може нав’язувати такого країні “Б”.

▪️Мені сподобалися українські представники Олександр Чалий та Микола Точицький. Не знаю, чи вистачило б у мене професіоналізму в умовах війни просто не встати з-за столу і не вибухнути. Але вони чемно крок за кроком пояснювали, чому той чи інший пункт потрібно прибрати. Вони не зривали переговори. Вони чекали, поки росіяни розкриються. А росіяни виявили велику нетерплячість і в певний момент зняли маски.

▪️Українці загнали їх у пастку, дописавши до проєкту договору фрагмент про Будапештський меморандум 1994 р. – документ, який підписала Росія. Меморандум гарантував територіальну цілісність України, а російський переговорник відповів, що це неприпустимо, тому що… змінилися кордони. І все. Так Росія визнала, що здійснює спробу захоплення української території.

▪️Звісно, ми все це знали, але одне діло – факти, і зовсім інше – коли росіяни офіційно зізнаються, що намагаються викинути на смітник принцип непорушності кордонів.

▪️Про будь-які компроміси можуть дозволити собі писати окремі ЗМІ, але жоден політик не прийме таке рішення. Хіба що той, хто готовий нести відповідальність за нові війни на Балканах та у Східній Європі, а можливо і на Заході.

▪️Якщо Україна не вступає до НАТО, де гарантії того, що Росія знову не нападе? Будапештський меморандум не спрацював. Хто дасть Україні гарантії? Була й інша ідея: нейтралітет, але озброєний. Як Фінляндія після 1940 р., за підтримки партнерів – із потужною армією, тотальною обороною і так далі. Але Росія домагалася скорочення українського війська. На цьому переговори зупинилися.

▪️”Кіпрський варіант” – коли є невизнана територія, але ніхто в нікого не стріляє – Росія цього не хотіла. Вона хотіла: визнайте Крим, Донбас, скоротіть армію, введіть російську мову, і тоді, повірте нам на слово, можливо ми на вас не нападемо. Це ментальність XIX століття. Могло скластися враження, що на переговорах був прогрес, але прогресу не було.

▪️Росія хотіла такі гарантії безпеки для України, на які вона могла накласти вето. Читай, не хотіла. За її сценарієм, Росія – один із гарантів, і без її рішення нічого не можна було зробити по суті те ж саме, що й у Радбезі ООН, де Росія ветує всі незручні їй ініціативи. Це з самого початку була гра в імітацію.

▪️Навіть якби Росія припинила вимагати, щоб в Україні офіційно ввели російську мову і поставили пам’ятники маршалу Конєву, Росія б не відступилася від питання кордонів і роззброєння України.

▪️Президент Анджей Дуда не вірив у договір на російських умовах. Дуда прагнув до прискорення інтеграції України з ЄС та відкриття шляху в НАТО. Ми говорили: Польща не погодиться на жодні рішення щодо України без України. Дуда значною мірою вплинув на еволюцію позиції США.

▪️Дуда краще за будь-якого іншого західного лідера володів інформацією про стан справ. У Дуди був проєкт російсько-українського договору. Він використовував цей проєкт, щоб показати, як діє Росія. Він цитував документ і казав, що у РФ немає намірів підписувати мир. Він запитав, хто з присутніх підписав би таке? Усі були одностайні.

▪️Я прочитав статтю в Foreign Affairs нашуміла стаття про те, що Україна була за крок від підписання договору, але Зеленський під впливом Заходу відмовився, цю статтю від корки до корки розібрав (https://www.youtube.com/watch?v=fb1CJHZPmow) Майкл Наки. Я – посол Польщі в Китаї, я знаю, що говорить російська дипломатія. Той документ, який потрапив до рук Foreign Affairs, очевидно, версія, підготовлена російською стороною. У тому документі йдеться про “Російську Федерацію” і “українську сторону”. Це типовий наратив російської пропаганди, яка уникає слова “Україна”. Не скажу, що автори статті працюють на Росію, просто іноді медіа так працюють. Вони просто отримали матеріал і вирішили його опублікувати.

▪️Російська пропаганда особливо активна в Китаї, Бразилії та Туреччині. Один із турецьких переговорників написав мені, що та стаття – це… дуже нецензурне російське слово.

▪️У ній завуальоване звинувачення Зеленського. Мовляв, він міг би вберегти нас від цієї трагедії, але не підписав мирну угоду 2022 року. Ще й тому, що хтось на Заході змусив його відмовитися від цього. Ті, хто не любить Зеленського, особливо в Україні, можуть підтримувати ці наративи. Але я запевняю: по-перше, він не міг; по-друге, його ніхто не примушував. Тут нема про що говорити.

▪️Всім дипломатам очевидно, що новина про те, що сталося в Бучі, не могла призвести до того, що група переговорників від України встане з-за столу. Навпаки. Це був момент разючого ослаблення Росії. Саме по собі зондування того, що російська делегація отримає нові інструкції і пом’якшить підхід, було варте того, щоб залишитися.

▪️Кажуть, “яструбом” був Борис Джонсон. Я не помітив значних розходжень між позиціями Джонсона і Дуди. Коли з Києва поверталася фон дер Ляйєн, я теж не помітив значних розходжень. Було багато розмов, але про те, як допомогти Україні.

▪️Цінність у переговорів все ж була – розроблявся механізм обміну полоненими і гуманітарні коридори.

▪️Усі війни завжди супроводжуються переговорами і закінчуються мирними договорами. Немає нічого неможливого. Я просто хочу сказати, що ті переговори з самого початку були в глухому куті. Думаю, відповідь проста: ключі до миру лежать не в Києві, а в Москві. Москва не бажала довгострокового миру.

31.05
2024

Бренд Samsung є багаторічним лідером сегменту Android-смартфонів. Вони втілюють у собі передові інженерні досягнення, надійно працюють протягом тривалого часу й стильно виглядають. 

У цій статті ми розглянемо основні чинники, які дають можливість південнокорейський торговій марці бути одним із найкращих виробників мобільних девайсів, а також ближче ознайомимо читачів із її асортиментом. Детальний опис кожної моделі із технічними характеристиками та фотографії можна знайти в каталозі https://www.ctrs.com.ua/ru/smartfony/brand-samsung/.

[Читати детальніше]

30.05
2024

29.05
2024

Невеликі споживчі кредити є дуже популярними наразі. Часто необхідна незначна сума для розв’язання тих чи інших проблем – оплата за навчання, купівля одягу, оплата медичних послуг тощо. Інколи навіть на такі прості речі не вистачає умовних 2 000 грн. Якщо у вас часто трапляються такі ситуації, кредит стане паличкою рятівницею. Сьогодні не проблема отримати позику на 1-2 тис. грн. протягом кількох годин, причому зробити це можна не лише швидко, але й зручно – в режимі онлайн.

[Читати детальніше]

24.05
2024

Начальник районної котельні КП “Теплокомуненерго” Олександр Богуцький у народному аматорському театрі Палацу культури “Світлопільський” грає з 1993 року. Різноплановий актор задіяний у всіх виставах. Багатогранність натури дає йому змогу вжитися в будь-який образ – і в усіх він виглядає органічно, глядач йому вірить. Кожна його роль запам’ятовується. А яка у Богуцького улюблена? Що важливо для нього, як актора? Про це Олександр розповів читачам ОТ.

[Читати детальніше]

24.05
2024

Як відомо, в Україні 18 травня набули чинності нові законодавчі правила мобілізації та військового обліку. Серед них: усі військовозобов’язані громадяни повинні протягом 60 днів оновити свої військово-облікові дані. Зміни у законодавстві поклали певні зобов’язання на територіальні центри надання адміністративних послуг. Про нову послугу у даному напрямку розповіла на брифінгу місцевим ЗМІ начальник ЦНАПу м.Олександрії Світлана Яременко. Далі – пряма мова.

[Читати детальніше]

24.05
2024

Третій рік йде повномасштабна агресивна війна росії проти України. Геноцид на окупованих територіях, тортури та вбивства полонених, страти без суду та слідства, мародерство, зґвалтування, примусові переміщення цивільних за межі України. Напевно, вже не залишилося такого злочину, який би не чинили окупанти. Застосування заборонених міжнародними конвенціями засобів ведення війни, особливо проти мирних громадян та цивільних об’єктів, вже стало візитною карткою російської армії. Весь цивілізований світ здригається від фотографій і відео, які безальтернативно свідчать про факти злочинного порушення російськими військами будь-яких норм та правил ведення війни.

Серед заборонених боєприпасів, росія активно застосовує протипіхотні фугасні міни «ПФМ-1С» та «ПФМ-1», які називають «пелюстками», або «метеликами». Від вибуху цих досить «чутливих» та малопомітних на місцевості мін постраждали вже сотні людей. Невеликого розміру, у пластмасових корпусах зеленого або коричневого кольору – ці протипіхотні міни майже непомітні в траві або в кущах. Використання протипіхотних мін невиборчої дії — це справді велика проблема цієї війни, яка зберігається і лише посилюється. Це призвело до того, що територія України стала однією з найзабрудненіших мін у світі. І це несе велику загрозу громадянському населенню нашої держави.

При тому сама росія не знає меж в своїй цинічності. Українськи сапери виявляють такі незвичні підходи окупантів до розповсюдження мінно-вибухових предметів, які несуть загрозу саме цивільному населенню, зокрема дітям. Так, на вулицях Первомайського Харківської області виявили ліхтарики з вибухівкою замість батарейок, які детонують при вмиканні.

Як повідомляють представники ЗСУ, такі ліхтарики розкидають проросійські негідники по населених пунктах. Всередині замість батарейок –вибухівка. При вмиканні вона детонує. Заряд невеликий, але пошкодження кінцівок забезпечено.

Застосовуючи такі звірячі методи на території України, росія, в той же час, активно звинувачує в цьому нашу державу. Це черговий прояв гібридності у розрахунку на тиск з боку Західних партнерів та, як наслідок, зменшення допомоги для України.

22.05
2024

Чергове вдале влучення наших ракетчиків по базі рашистів. Ракети SCALP-EG “прилетіли” так званою “Академією внутрішніх справ”, у селищі Ювілейному у передмісті окупованого Луганська. Про це повідомив голова Луганської ОВА Артем Лісогор.

“У місцевих чатах луганчани підтверджують, що на місці влучення облаштоване військове містечко посеред цивільної забудови. До 2014 року в цьому районі працювала академія внутрішніх справ, яку потім уподобали рашисти”, – уточнив Лисогор.


Супутникові знімки підтверджують влучне влучення у розташування росіян.

Російський телеграм-канал зазначає, що “Академія МВС” використовувалася як командний пункт угруповання військ “Південь”. Крім того, повідомляється, що на момент удару в будівлі проводилася нарада. Внаслідок атаки загинули 13 російських військовослужбовців, ще 26 отримали поранення, у тому числі й командувач військ Південного військового округу Геннадій Анашкін.

22.05
2024

17.05
2024

Майстер-кондитер

Рубрика: Новости. Автор: Olena

Говорять, людина живе, допоки її пам’ятають. Приємно, коли ця пам’ять добра і світла, викликає спогади, у які приємно поринути. Саме так згадують майстра-кондитера Леоніда Роїну усі, хто його знав. Не тільки незвична для чоловіка професія зробила його у свій час відомим в Олександрії. Леонід Трохимович залишився в історії нашого міста як неперевершений майстер своєї справи, добра і щира людина.

[Читати детальніше]

17.05
2024

В Олександрійському музейному центрі відкрилася виставка, присвячена пам’яті олександрійця Євгена Смолякова, бійця легендарного полку “Азов”. Герой-захисник м.Маріуполя загинув на “Азовсталі” 8 травня 2022 року.

[Читати детальніше]

17.05
2024

Живильні витоки

Рубрика: Новости. Автор: Olena

Пам’ятаєте, як у дитинстві ми всі любили наряджатися у дорослий одяг? Дівчатка знаходили у шафах найкрасивіші мамині сукні, одягали і відчували себе принцесами. Доторкалися жіночності. Прикрашали себе намистами, низки яких сяяли краплинами і переливалися у світлі люстри. Маленькі ніжки тонули у вишуканих туфлях на високих підборах. Хлопчики приміряли татові куртки, сонячні окуляри та кепки, уявляли себе мужніми. Вірно стверджують: по одежі зустрічають. Бо одяг дарує певні відчуття насамперед самому власникові. Сьогодні поговоримо про те, які відчуття дарує і як змінює та перевтілює нас національний одяг. На реальних прикладах невигаданих особистих історій.
Одяг виражає наш духовний світ і подекуди говорить про нас красномовніше за слова. А вишита сорочка – це щось святе, духовне, сокровенне. Ми одягаємо вишиванки, бо пишаємося своїм Родоводом, належністю до нації, тим, що ми українці. Сьогодні ми особливо гостро відчуваємо потребу в цьому. Звісно, вишиваний одяг зобов’язує ще й до певної поведінки. Помічено, що у вишиванках люди стають спокійними, на обличчі з’являється посмішка, сяють очі. Людина у вишиванці духовно піднесена, має урочистий вигляд і водночас скромна, привітна. Бо вона – спадкоємець традицій і звичаїв нашого народу. Про свої відчуття розповіли одягнені у національне вбрання жительки Олександрійщини.

[Читати детальніше]

17.05
2024

21 травня відзначається Всесвітній день культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку. У зв’язку з цим організація ЮНЕСКО запропонувала всім державам-членам, міжурядовим органам, організаціям системи Організації Об’єднаних Націй і відповідним неурядовим організаціям, серед іншого, інформувати громадськість про цінность і важливость розмаїття культур і, зокрема, сприяти за допомогою освіти та засобів масової інформації усвідомленню позитивної ролі культурної різноманітності.

[Читати детальніше]

17.05
2024

До відома населення, керівників підприємств, організацій та установ усіх форм власності і приватних підприємців!

У зв’язку з комплексною дезінфекцією водогону «Дніпро-Кіровоград» буде поводитись дезінфекція та промивка водопровідних мереж м. Олександрії, с.Олександрійське., с.Пантаївка:

м. Олександрія з 18-00 години 27 травня до 18-00 години 29 травня 2024 року.
с. Олександрійське з 6-00 години 28 травня до 23-00 години 28 травня 2024 р.
с. Пантаївка з 6-00 години 28 травня до 23-00 години 28 травня 2024 р.

В період дезінфекції та промивки мереж питну воду вживати забороняється. Для забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя в кожній родині, в період дезінфекції мереж обов’язково відкрийте водорозбірні крани та старанно прохлоруйте і промийте водопровідні мережі кожної квартири, будинку, офісу, закладу чи установи. Не економте на власному здоров’ї та здоров’ї оточуючих!

Телефони для довідок: 7-23-65, 7-01-64, 050-457-55-95

15.05
2024

14.05
2024

На кадрах друга лінія оборони фортифікаційних споруд на Харківщині, яка знаходиться на більш безпечній відстані від кордону з рф, що дало змогу побудувати із залученням приватного партнерства із застосуванням важкої техніки.
Процес її зведення інспектував ще в березні 2024 року голова ВЦА Олег Синєгубов.

13.05
2024

Олександр Яковець зазначив, що найбільш підготовлений рубіж – той, що розміщений на деякій відстані, що дозволяє використовувати й засоби інженерного озброєння, й залізобетонні споруди. Перед ним розташований рубіж, де працюють підрозділи Командування сил підтримки ЗСУ та Державної спеціальної служби транспорту.

“Перший рубіж і так званий передній край, звичайно, він утримується підрозділами, обладнується самими підрозділами. І тут говорити про використання важкої техніки, залізобетонних споруд, на жаль, немає можливості”, – заявив Яковець.

За його словами, перший рубіж на Харківщині розташований на відстані від 1,5 до 5-6 кілометрів від кордону з Росією. Це залежить від умов місцевості, природних перешкод та панівних висот. 

Крім цього, Яковець відмовився коментувати подробиці щодо другого рубежу оборони через міркування безпеки.

Водночас третій рубіж розташований на різній відстані, залежно від умов місцевості, від 17 до 35 кілометрів. З інженерного погляду він найбільш обладнаний – із встановленням залізобетонних споруд, як вогневих, так і для укриття і проживання особового складу.

Яковець також прокоментував заяву командира взводу розвідки 1-го стрілецького батальйону 57-ї окремої мотопіхотної бригади Дениса Ярославського щодо відсутності першої лінії фортифікацій і мін на Харківщині.

“Знаєте, коли це говорять експерти, які перебувають на відстані 700-1000 кілометрів до районів бойових дій, це ще можна якось зрозуміти. А коли військові, то, чесно кажучи, я цього не розумію. Інформаційні вкиди щодо можливості обладнання триповерхових бетонних споруд під вогневим впливом противника, м’яко кажучи, є абсурдними. І знецінюють ті зусилля, яких сьогодні дійсно докладають і військовослужбовці інженерних підрозділів, і цивільний персонал”, – наголосив голова Держспецтрансслужби.

13.05
2024

Слідчі Нацполіції оголосили підозру шахраям, які легалізували в Україні понад 25 млн грн незаконного прибутку, отриманого у співпраці з росією

Під час повномасштабного вторгнення фігуранти розміщували рекламу інвестиційних проєктів та освітніх курсів в російській пошуковій системі «Яндекс», соціальній мережі «Вконтакте» та на розважальному порталі «Дзен.ру». Таким чином просували товари та послуги російської держкорпорації Газпром та одного з найбільших банків росії «Тінькофф».

Для оплати послуг з розміщення реклами та конвертації отриманих коштів У криптовалюту, фігуранти використовували московську криптобіржу «Garantex». В Україні, Великобританії та США на неї наклали санкції, щоби завадити росіянам уникнути фінансової блокади, запровадженої після вторгнення в Україну.

Гроші з підсанкційної російської біржі обготівковувались в Україні через неофіційні обмінні пункти, після чого вносились на банківські рахунки через підставних осіб, які не знали, що беруть участь у злочині.

Таким чином без сплати податків фігуранти встигли легалізувати в Україні більше 25 мільйонів гривень, отриманих у ході співпраці з росією.

Олександрійський тиждень

Олександрійський тиждень