24.12
2021

За підтримки Олександрійської окружної прокуратури до 14 років позбавлення волі засуджено чоловіка, який з ревнощів убив дружину.

[Читати детальніше]

24.12
2021

Обласна рада проголосувала за виділення 51,4 мільйона гривень на ремонти й оснащення інтернатних закладів Кіровоградщини на сесійному засіданні сьогодні, 23 грудня.

Кошти передбачені в програмі зміцнення матеріально-технічної бази інтернатних закладів до 2025 року.

Зокрема, у 2022 році програма передбачає проведення капітальних ремонтів у 12-х пансіонатах та інтернатах на суму 40,7 мільйона гривень, придбання обладнання для соцзакладів загальною вартістю 7,6 мільйона гривень і забезпечення їх засобами пожежної безпеки на 3 мільйони гривень.

«Ми маємо 12 відповідних соціальних закладів, у яких тривалий час не проводились ремонти та не оновлювалась матеріальна база. Для нас важливо, щоб підопічні у таких закладах мали все необхідне для комфортних умов проживання. Я вдячний колективам за самовіддану роботу та професіоналізм», – зауважив перший заступник голови обласної ради Юрій Семенюк.



Програма зміцнення матеріально-технічної бази інтернатних закладів розрахована до 2025 року з загальною сумою видатків 194 мільйони 152 тисячі гривень.

Як уже повідомлялося, на поповнення бібліотечних фондів Кіровоградщини новою україномовною літературою залучать один мільйон гривень з обласного бюджету у 2022 році.

24.12
2021

Алгоритм для жінок нічим не відрізняється від алгоритму постановлення на військовий облік чоловіків.

Кожна жінка – громадянка України упродовж 2022 року має з’явитися до військомату за місцем реєстрації для того, щоб з’ясувати чи буде вона поставлена на військовий облік в залежності від того чи має вона відповідну професію або освіту.

Про це на брифінгу розповіли начальник Управління персоналу Штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач та військовий комісар Київського обласного територіального центру комплектування Валерій Куценко.

“Цей алгоритм нічим не відрізняється від алгоритму постановлення на військовий облік військовозобов’язаного чоловіка. Є певний перелік професій, які мають бути поставлені на військовий облік за спорідненими військово-обліковими спеціальностями. Тобто, жінка-військовозобов’язана, яка підпадає… Наприклад, бухгалтер. Вона повинна, по-перше, повідомити свого керівника підприємства, по-друге, з’явитися до територіального центру комплектування протягом 2022 року – до кінця 2022 року. І для себе з’ясувати, чи підлягає вона військовому обліку”, – зазначив Куценко.

Він пояснив, що в цьому питанні існують вікові обмеження та обмеження за станом здоров’я.

За словами Куценка, жінка-військовозобов’язана приходить до територіального центру комплектування за місцем реєстрації і пише заяву про те, що хоче стати на військовий облік.

“Вона надає відповідні копії й оригінали документів: паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про одруження, свідоцтво про народження дітей, свідоцтво про закінчення навчального закладу, довідку з роботи, за якою спеціальність вона працює на даний час”, – повідомив Куценко. Також потрібно мати 3 глянцевих фотографії 3х4 см, Covid-сертифікат (у додатку “Дія” або паперовий), і за наявності, стару довідку або приписне свідоцтво з військомату.

У військоматі буде з’ясовано чи придатна жінка до військової служби за станом здоров’я, чи має вона право на відстрочку від служби, в тому числі й у зв’язку з наявністю неповнолітніх дітей, навчанням на стаціонарі та інших підстав, які дають право на таку відстрочку.

Після цього начальником територіального центру комплектування буде ухвалене рішення про те, ставити жінку на облік чи ні.

“У випадку, якщо вона підлягає цьому обліку, вона буде направлена для проходження військово-лікарської комісії там же – за місцем реєстрації свого проживання”, – зазначив Куценко.

Роман Горбач підкреслив, що мова не йде про те, що жінок після постановки на облік у центрах комплектації візьмуть служити до армії. Мова йде лише про виконання норм закону щодо військовозобов’язаних як чоловіків, так і жінок. Він також додав, що з 2023 року громадяни України (жінки і чоловіки) які не стануть на облік у військоматах можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу від 850 до 1500 гривень.

Стосовно обов’язків підприємств, установ і організацій, Куценко наголосив, що, незалежно від форм власності, всі вони ведуть первинний облік військовозобов’язаних.

“До цього переліку, крім медичних працівників і осіб, які раніше проходили військову службу, я маю на увазі жінок, на даний час залучаться деякі інші спеціальності, за якими вони працюють. Це ті ж самі бухгалтери і готельно-ресторанний бізнес. Дуже великий перелік – включає близько 35 категорій. Тобто, вони будуть вести цей первинний облік на своїх підприємствах і організаціях. Що стосується фізичних осіб-підприємців, то вони такого обліку не ведуть, і відповідальність за облік військовозобов’язаних покладається на тих осіб, які зареєстровані в нього за договорами і працюють з ним. Якщо він не є керівником установи, організації, підприємства”, – пояснив Куценко.

Він додав, що оштрафувати з 2023 року зможуть також і роботодавця, який візьме на роботу жінку без відповідного документа з військомату про те, що вона взята на облік за певною військовою спеціальністю або її не взяли на такий облік через відсутність в неї відповідної професії, освіти, за станом здоров’я чи інших обставин.

Куценко зауважив, що взяття на військовий облік такої великої кількості жінок – це “нове для держави”.

УНІАН

24.12
2021

Із нового року має бути запроваджена нова система шкільного харчування по всій країні. Тож вже з січня у всіх закладах освіти Олександрії готуватимуть за меню, що відповідає новим санітарним нормам і санітарному регламенту. Що передбачає ця реформа, ми попросили розповісти начальника Олександрійського управління Держпродспоживслужби Василя Коновалова.

[Читати детальніше]

24.12
2021

Для збереження робочих місць і бюджетних надходжень до Смолінської громади обласна і місцева ради розглядають можливість створення індустріального парку як альтернативу роботи Смолінської шахти. Про це голова обласної ради Сергій Шульга заявив в ефірі «Суспільне. Кропивницький» сьогодні, 24 грудня. [Читати детальніше]

24.12
2021

Минулого тижня міський голова Сергій Кузьменко зустрівся з представниками місцевих ЗМІ та прозвітував про зроблене за рік, що минає, а також поділився планами на майбутнє.
Журналістів насамперед здивувало запропоноване місце зустрічі – це був не «традиційно-офіційний» кабінет чи зала міськради, а вітальня Центральної міської бібліотеки. «Тут затишно, зручно і камерна обстановка», – прокоментував запитання про обране місце для прес-конференції Сергій Анатолійович. Отже про що йшла мова?

[Читати детальніше]

24.12
2021

Рік що минає, жителям Кіровоградщини, поміж іншого, запам’ятається й тим, що вперше очільницею обласної державної адміністрації Президент призначив жінку. [Читати детальніше]

24.12
2021

Ремонт і будівництво місцевих доріг у наступному році, на що Кіровоградщина отримала фінансовий ресурс із державного бюджету, мають відповідати маршрутам шкільних автобусів і машин екстреної медичної допомоги, а також напрямкам до туристичних локацій. Про це під час ефіру на «Суспільне.Кропивницький» нагадав голова обласної ради Сергій Шульга, 24 грудня.

Голова обласної ради зазначив, депутатський корпус чекає від Агентства місцевих автомобільних доріг в області презентацію плану розвитку на 2022 рік.



«І депутати обласної ради, і керівники територіальних громад хочуть знати, де і коли плануються будівництво і ремонти місцевих доріг. Це питання неодноразово піднімалося, однак жодної інформації ми так і не отримали. Найбільше турбує, чи відповідатиме осучаснення дорожньої інфраструктури маршрутам шкільних автобусів, як доїздитимуть машини екстреної медичної допомоги, як жителі області і гості діставатимуться до наших туристичних локацій», – сказав Сергій Шульга.

Як уже повідомлялося, обласна рада проголосувала за обласний бюджет на 2022 рік, його видатки становитимуть 2 мільярди 782,9 мільйона гривень.

24.12
2021

Зібрання, де керівники громад озвучать свої акценти і бачення роботи Муніципальної ліги при обласній раді, заплановане на кінець січня 2022 року. Про це повідомив голова обласної ради Сергій Шульга в ефірі «Суспільне.Кропивницький» сьогодні, 24 грудня.

Він наголосив, створення ліги – це рівні правила та можливості для усіх територій.

«Без підтримки обласної ради, облдержадміністрації, центральної влади територіальні громади, у своїй більшості, не мають змоги започаткувати і реалізувати потужні інфраструктурні проєкти. Місія, яку я вкладаю в роботу Муніципальної ліги, – це практична підтримка наших громад. Це допомога участі в державних та грантових програмах, це і спільні проєкти з обласною радою, які ми плануємо на наступний рік Муніципальна ліга – це рівні правила для всіх територіальних громад. Наприкінці січня плануємо перше зібрання, де керівники висловлять свою думку і бачення роботи Муніципальної ліги», – пояснив Сергій Шульга.

Нагадаємо, створення муніципальної ліги голова обласної ради проанонсував на звітній пресконференції 14 грудня.

Як уже повідомлялося, Сергій Шульга прогнозує переформатування громад на Кіровоградщині у наступному році.

24.12
2021

Заступник голови ОДА Сергій Поліщук привітав колектив Державного архіву Кіровоградської області з професійним святом – Днем працівників архівних установ.
Це свято було встановлене 30 жовтня в 1998 року відповідно до Указу Президента України і відзначається в Україні 24 грудня. У День працівників архівних установ вітання приймають понад три тисячі працівників державних установ України. Саме на плечах цих працівників лежить турбота майже про 60 мільйонів одиниць зберігання різних видів документів Національного архівного фонду. [Читати детальніше]

24.12
2021

Голова обласної ради Сергій Шульга прогнозує переформатування територіальних громад на Кіровоградщині у 2022 році. Про це він сказав в ефірі «Суспільне.Кропивницький» сьогодні, 24 грудня.

Він уточнив мова йде про об‘єднання неспроможних громад із фінансово спроможними.

«Є громади, які мають і фонди розвитку, а є такі, яким не вистачає коштів на утримання. Тому я прогнозую, що в наступному році деякі громади вимушені будуть приєднуватися до спроможних», – зазначив Сергій Шульга.

Голова обласної ради нагадав, що ініціював створення Муніципальної ліги – дорадчого органу, покликаного об‘єднати громади Кіровоградщини задля спільного вирішення проблем.

У Кіровоградській області утворено 49 територіальних громад.

24.12
2021

Фотовиставка «Погляд» у Кропивницькому встановила Національний рекорд України як найстаріша щорічна художня фотовиставка. Двадцять п’яту експозицію відкрили в обласному центрі народної творчості сьогодні, 24 грудня.

«Кіровоградщина завжди славилася і буде славитися, я в цьому переконаний, своїми талантами. Прекрасна виставка, чудові, захоплюючі кадри. «Погляд» – це не лише фотографії, це емоції людей, це прекрасні світлини міст і сіл України. Дякую ініціаторам та організаторам виставки, і звичайно ж, вітаю з рекордом!», – сказав голова обласної ради Сергій Шульга на відкритті експозиції.

Перша виставка «Погляд» відбулася у 1997 році. А за два роки до того кіровоградські фотомитці створили при обласному Будинку народної творчості фотоклуб «Колаж».
Місія «Погляду» – розвивати й популяризувати фотомистецтво на Кіровоградщині.
Виставка унікальна і не має конкурсної основи – всі її учасники є переможцями.

За останні роки експозиція розширила свою географію – роботи фотомитців бачили жителі Запоріжжя, Дніпра, Кривого Рогу, Хмельницького, а також ізраїльської Хайфи.

Олександрійський тиждень

Олександрійський тиждень