22.03
2024

23 березня о 18.00 на сцені Палацу культури «Світлопільський» – прем’єра! Народний аматорський театр представить нову виставу – драму «Щастя бути разом» за п’єсою американської драматургині Віньї Дельмар. Авторка відома своїми щирими та емоційними творами, які розкривають глибини людських стосунків та змушують співпереживати героям.

[Читати детальніше]

22.03
2024

У холі Олександрійського театру 13 березня відкрилася цікава фотовиставка. Світлини демонструють ставлення дітей до шкільної форми, яка колись була обов’язковою. Фотопроєкт має назву «Суб’єктність», його автор – учитель, журналіст, фотограф, автор книги «Барокові закапелки Олександрії», засновник і директор культурно-освітнього центру «Толока» у Попельнастому Валерій Жванко. Авторська ідея проєкту – залишити за дітьми право вибору, в чому ходити до школи. Під час зйомок діти експериментували з шинеллю гімназиста, яку Жванко назвав «імперським футляром». Це репліка форменого одягу олександрійських гімназистів початку минулого століття, яку пошили спеціально для проєкту. Учасниками фотосесій стали понад 100 дітей різного віку з Олександрії, Дніпропетровщини, Харківщини, Кропивницького – учні сільських та міських шкіл, екскурсійні групи, танцювальні колективи, спортсмени, вихованці приватного дитячого садочка, переселенці з зони бойових дій.
За умовами проєкту, під час зйомок сучасні українські діти обігрували «імперський футляр». Це репліка колишньої обов’язкової учнівської форми – шинель Олександрійської чоловічої гімназії. Учнівська форма в царській росії мала підкреслювати високий статус гімназистів і відокремлювала майбутню імперську еліту від «невчьоного» простолюду.

[Читати детальніше]

22.03
2024

Наприкінці минулого року значний сус-пільний резонанс мали реорганізаційні заходи стосовно оптимізації (простіше – закриття) олександрійського онкологічного диспансеру, а також і реорганізація ще двох диспансерів, розташованих у місті. При цьому значна частина обурених відгуків у соцмережах та в усних обговорюваннях жителів міста спрямовувалась у бік міської влади: мовляв, чому вона це зробила (допустила)? Чому такі заклади, як спочатку протитуберкульозний диспансер, наркодиспансер, шкірвендиспансер і в кінцевому підсумку – онкодиспансер були закриті? Але попри всі намагання пояснити, що дані медичні заклади підпорядковані зовсім не Олександрійській міськраді, а Кіровоградській обласній раді, багато хто все одно залишився твердо переконаним, що міська влада може все: хоче – відкриває лікарні, а хоче – закриває їх без жалю і сумнівів…
Чергову спробу з трибуни донести до громади справжню причину зробив на недавній сесії депутат, медичний працівник за професією, голова постійної комісії міської ради з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, соціального захисту населення Олег Носов. Зокрема він сказав таке:

[Читати детальніше]

Олександрійський тиждень

Олександрійський тиждень