12.01
2024

Існують коштовності, які приємно купувати і для себе (для власного ювелірного арсеналу) і на подарунок. Чому? Тому що точно знаєш що вони пасують усім, незалежно від віку, статусу та навіть таті. Таку покупку точно оцінять і вона нікого не залишить байдужим.

[Читати детальніше]

12.01
2024

Загублені у часі
У лютому 2002 року в Мельбурні у газеті для української діаспори вийшов некролог (дослівно мовою оригіналу): «22 лютого 2002 року відійшов у вічність Олексій Коваленко. Народився він 25 лютого 1909 року в Новостародубі недалеко від Олександрії, Дніпропетровська область. Батько його Іван, мати Юлія. Окрім Олексія вони мали ще три доньки – Анну, Стефанію і Євгенію. Батько його був головою волості та мав велике господарство. Дядько Олексія був партизаном, воював з большевиками. Коли большевики проголосили амністію повстанцям, він повірив їм, але большевики його арештували та розстріляли. Важко було Олексієві здобути освіту, бо був сином куркуля. Все ж таки він закінчив Педагогічний інститут. Працював учителем до1942 року. У 1940 році він одружився з Іриною, мали одну доньку Наталію. Взявши розвід в 1942 р., був схоплений німцями та вивезений на примусові роботи до Німеччини. Працював у тунелі Маґдебуґ – Блякденбурґ. В 1945 році був визволений американцями. Поступив в університет в Ахені, де вчився до 1947 р. Одружився вдруге з Анною-Катериною в 1949 р., а до Австралії прибув в 1951 р.

Олексій Коваленко
[Читати детальніше]

12.01
2024

16 січня – Всесвітній День The Beatles. Цього дня у 1957 році ліверпульська четвірка вперше виступила на сцені клубу Cavern. А на фото – Астрід Кірхгерр и Стюарт Саткліфф. Яке відношення мають ці двоє до Бітлів? Виявляється, найближче! Склад легендарного гурту змінювався п’ять разів. У січні 1960-го до Леннона, Маккартні та Харрісона долучився однокурсник Джона з художнього коледжу Стюарт Саткліфф, який став басистом. У 1961 році під час других гастролей гурту в Гамбурзі Саткліфф закохався у молоду художницю і фотографа Астрід Кірхгерр. Саме вона вигадала фірмові бітловські стрижки і запропонувала хлопцям замість потертих косух одягти піджаки за кроєм П’єра Кардена – без комірців. Астрід і влаштувала першу професійну фотосесію The Beatles у новому іміджу. І зачіски, і костюми стали візитною карткою The Beatles. Саткліфф вирішив піти з гурту і залишитися у Гамбурзі з Астрід. У 1962 році він помер у Гамбурзі від крововиливу в мозок. Незважаючи на те, що Стюарт пробув у складі гурту зовсім недовго, він вплинув на усіх учасників The Beatles. За ним посмертно закріпилося прізвисько П’ятого з четвірки. У фильмі «Бітлз: 4+1 (П’ятий з четвірки)» 1994 року розповідається про цей період в історії гурту.

[Читати детальніше]

12.01
2024

В Олександрійському професійному аграрному ліцеї навчають керуванню безпілотними літальними апаратами. Така можливість зявилася у цьому закладі з початку нинішнього навчального року завдяки спільним зусиллям адміністрації ліцею і селищної ради Приютівської громади, на території якої знаходиться ліцей. Взагалі ідея запровадити таку технічну новацію в навчанні аграрній справі виникла значно раніше – ще років з пять тому, коли в Приютівській громаді і професійному ліцеї замислилися над перспективністю застосування безпілотних апаратів (дронів). Про це свого часу розповідав в інтерв`ю «Олександрійському тижню» селищний голова Андрій Коломійцев. Всебічно вивчивши суть питання, селищна рада вирішила виділити навчальному закладу на розвиток підготовки операторів БПЛА та відповідну матеріальну базу понад 600 тисяч гривень. Але як зауважив директор ліцею Сергій Братченко, негайному здійсненню намірів перешкодив ряд зовнішніх чинників: спочатку в державі раптом виникла пандемія COVID-19, потім воєнний стан, і все це разом вплинуло і на фінансування, яке проходило у декілька етапів, і на закупівлю обладнання. Та минулого року ідея поступово таки набула реального застосування: були закуплені як самі дрони, так і все необхідне обладнання для навчання та керування ними.

[Читати детальніше]

Олександрійський тиждень

Олександрійський тиждень