30.08
2024

Головною спортивною подією року у світовому масштабі стали, безумовно, тридцять треті Олімпійські ігри-2024, які нещодавно проходили у французькій столиці, м.Парижі. Точніше, подією навіть не року, а чотириріччя, оскільки літні олімпіади (як і зимові) ось уже 130 років проводяться раз на 4 роки. І тим більша відповідальність лягає на спортсменів, адже протягом такого тривалого міжігрового періоду треба бути весь час на піку форми, і участь у всіх поточних відповідальних змаганнях повинна не завадити підготовці до участі в Олімпіаді, а йти у суворій відповідності й координації з головною метою.
Трохи про ці Олімпійські ігри. На наш погляд, в тому, що Міжнародний олімпійський комітет після тривалих дебатів обрав місцем проведення ювілейних ігор саме «столицю світу» (як часто називають Париж), є певний символізм. Справді, другі сучасні Олімпійські ігри, відроджені французом – бароном П’єром де Кубертеном, проходили в Парижі у 1900 році, бо перші, 1896 року, як данина традиції стародавнім еллінам-олімпійцям, було вирішено провести в Афінах. Потім, вже вдруге, літні Олімпійські ігри Париж приймав у 1924 році. І ось, рівно через 100 років (знову кругле число!) столиця Франції втретє виборола собі право на Олімпіаду. (Ну а якщо вже бути до кінця точними, то Франція за свою історію аж шість разів ставала господаркою олімпіад, бо крім літніх, ще тричі проводила в себе зимові Олімпійські ігри!)

[Читати детальніше]

14.08
2024

Ворог планує вивезти евакуйованих мешканців Курщини на окуповані території Запорізької області, щоб приховати від росіян правду про ситуацію в прикордонному регіоні. 

Влада рф прагне сховати від жителів інших регіонів біженців із Курської області, щоб вони не розповідали правду про дії російської армії, зокрема про втечу підрозділів «Ахмата», та не висловлювали невдоволення політикою путіна щодо війни, через що вони були змушені покинути власні домівки.  

Крім того, росіяни бояться розповсюдження інформації про нормальне ставлення до цивільних людей з боку ЗСУ, адже російська пропаганда ліпить з українців «вбивць» та «нацистів».

Також росія намагається запобігти напливу евакуйованих у своїх власних регіонах, де вже можуть бути труднощі з розміщенням внутрішньо переміщених осіб, щоб уникнути гуманітарної кризи та утримувати видимість контролю над ситуацією.  

Головне завдання кремля зараз – це контрольований інфопотік, аби люди в москві та інших великих містах росії ніяк не стикалися з біженцями та не мали приводу задумуватися про наслідки розв’язаної путіним війни проти України для простих росіян.

12.08
2024

російський режим та командування армії рф дуже занепокоєне тим, що бойові дії в Курській області не супроводжуються насильством проти цивільних. Навпаки, людям не заважають задовольнити гуманітарні потреби, за бажання місцевим дають змогу виїхати у зони без бойових дій.

Тому росіяни намагаються використати ситуацію в Курській області для нових інформаційних атак проти України.

Як зазначив керівник ЦПД, офіцер Сил оборони України Андрій Коваленко, на сьогодні ворог зосереджений на створенні таких загроз:

1. росіяни намагаються інформаційно звинуватити Україну у скоєнні воєнних злочинів на території рф. Ворог поширює фейки про нібито вбивства українськими військовими цивільних, залякування людей, мародерство та інші злочини. Для поширення цих фейків використовуються вигадані «слова місцевих очевидців» та допити «українських військовополонених». У ворога немає жодних підтверджень, тому він маніпулює і бреше.

2. Пропаганда рф докладатиме великих зусиль, щоб за допомогою фейків зробити в Суджі та інших місцях у Курській області сцени нібито військових злочинів. За задумом російських пропагандистів, це має відвернути увагу світової спільноти від злочинів росіян в Україні, а також стати підставою для нових звинувачень на адресу нашої держави. Для росіян операції «під чужим прапором» є давньою традицією. 

За наявною інформацією, росіяни намагатимуться інсценувати або вчинити на території Курської області такі злочини, які робили самі на окупованій території України, щоб звинуватити в цьому українців. Спецслужби росії планують провокації щодо цивільних руками переодягнених у форму ЗСУ власних агентів. 

3. Наближеність Курської АЕС до зони бойових дій ворог намагається використати для нового ядерного шантажу світу та звинувачень України. Можливі провокації на території Курської АЕС для звинувачення України, як це відбувається на окупованій Запорізькій станції. Зокрема, вчора російські окупанти влаштували пожежу на території ЗАЕС.

4. Ворог поширює фейки про участь у бойових діях на території Курської області військовослужбовців країн НАТО. Це робиться для подальшого залякування росіян «загрозою із Заходу» та поширення відповідної дезінформації в країнах Глобального Півдня.

8.08
2024

Закохана у свою справу

Рубрика: Новости. Автор: Olena

Третього серпня відійшла у Вічність викладач музично-теоретичних дисциплін Олександрійського фахового коледжу культури і мистецтв Любов Олександрівна Шульга. Їй було 76 років. І 57 із них вона присвятила справі свого життя – вчила студентів музиці. Олександрійці запам’ятають її як унікального викладача, яка готувала фахівців, котрі після навчання самі ставали педагогами і наставниками для наступних поколінь (багато учнів Любові Олександрівни зараз працюють в ОФККіМ), і просто як світлу Людину, яка зігрівала теплом усіх, хто її знав. Мені пощастило бути особисто знайомою з цією граціозною інтелігентною жінкою. І я щиро вдячна їй за це знайомством.

[Читати детальніше]

8.08
2024

Шулики у «Сан-Ремо»

Рубрика: Новости. Автор: Olena

Українську обрядову страву куштували відвідувачі ресторації «Сан-Ремо» в Олександрії 1 серпня, у свято Першого Спасу, в народі – Маковія.
За традицією, цього дня до церкви несуть на освячення маковійничок: букет з чорнобривців, полину, м’яти, любистку, деревію та інших квітів. Обов’язково треба посвятити мак. У народній культурі мак є сильним оберегом, який може врятувати від вроків та всякої напасті.
А шулики – традиційна страва української кухні на Маковія. Побутувала орієнтовно з ХVІ століття на території Середньої Наддніпрянщини. Порізані на невеличкі шматочки пшеничні коржі, залиті медом із розтертим у макітрі маком багато олександрійців пам’ятають як смаколик з дитинства, приготований бабусею в селі.

[Читати детальніше]

8.08
2024

У цьогорічному календарі на 11 серпня припадає День працівників ветеринарної медицини. Слово «ветеринар», виявляється, – латиноамериканського походження і в буквальному перекладі воно означає «той, хто ставить тварин на ноги». Отже, сьогодні наша розмова про цю професію – «ставити на ноги» братів наших менших, коли вони цього потребують. Розповісти про особливості лікування тварин, поділитися секретами та навіть деякими курйозними випадками з власного досвіду з нами погодилася досвідчений ветеринарний лікар клініки, що на вул.Братській в Олександрії, Оксана Олександрівна.

[Читати детальніше]

8.08
2024

Продаж права оренди є поширеною практикою у ринкових відносинах, яка дозволяє орендодавцям отримувати додатковий дохід та перерозподіляти активи. Цей процес має як свої переваги, так і недоліки, які варто враховувати при прийнятті рішення.

[Читати детальніше]

6.08
2024

Омбудсман Лубінець попередив про загрозу дивного руху, що намагається заблокувати діяльність органів влади під час війни та отримати дані про розташування блокпостів, енергетичних об’єктів та бомбосховищ. Що відомо про рух Живих людей, які відмовляються від громадянства та документів.

З 2017 року у країнах пострадянського простору діє рух “живих людей”. Адепти відмовляються від громадянства, документів і заперечують державу, проте атакуючи саме державу тисячами паперових запитів. Зрештою, на діяльність “живих людей” почали звертати увагу українські спецслужби. Тож нумо розбиратися, що це за рух, чим він небезпечний і яку мету переслідує.

Жадібність очікувань. Як організатори долучають до “живих людей” нових адептів

У травні 2017 року в російському Сургуті колишній власник компанії з ремонту оргтехніки Антон Булгаков оголосив себе “представником живої народженої людини” і поставив собі амбітну ціль: не платити комуналку, штрафи та податки. Успіх був двоякий. Через рік діяльність Булгакова отримала перші результати — його помістили в психоневрологічний диспансер.

Булгаков почав заявляти, що ніби то на кожну людину при народженні заводиться рахунок на 650 тисяч доларів, і єдиний спосіб отримати ці кошти – оголосити себе “живою людиною” через “волевиявлення” у вигляді листа до будь-яких держорганів. Тоді ж преса країни-агресора почала активно писати, що послідовники Булгакова вдаються до “бюрократичного спаму”. “Живі люди” масово розсилали листи з вимогами не надсилати їм рахунки та заяви, що не бажають платити борги.

У який саме момент явище перекинулося на територію нашої держави говорити складно. Але останні 4 роки “живі люди” час від часу фігурують у зведеннях СБУ та поліції. Як правило, у центрі уваги співпраця конкретних представників руху з російськими спецслужбами. Так, у травні в Запорізькій області було взято під варту членів руху, які, за даними правоохоронців, перешкоджали мобілізації. Затримані – учасники спільноти “Багнет нації”. 

Голова облуправління поліції Артем Кисько у Facebook, коментуючи рішення у вигляді арешту без застави для місцевих учасників руху назвав організацію “породженою ворогом”.

Сайт організації “Багнет нації” є користувальницьким блогом на майданчику blogspot. Цікаво, що гостям сайту одразу пропонується заповнити за зразком листа і відправити його на підтримку членів руху до цілої низки інстанцій, у тому числі й до Офісу Омбудсмана.  Але ж який насправді масштаб подібних розсилок?

1497 запитів від однієї особи. Портрет “живого” спамера

На початку липня омбудсман Дмитро Лубінець на великій прес-конференції, присвяченій темі звільнення полонених, зробив заяву про діяльність в Україні організації “живих людей”.

“У нас є громадські організації, які заперечують Україну як державу, заперечують державні органи. Деякі люди себе навіть не вважають громадянами України. Так звані “живі”. Вони звертаються до органів влади, ті не дають їм інформацію, і вони звертаються до нас за захистом їхніх прав. Коли ми отримали за місяць тисячі звернень, проаналізували їх. Вони цікавляться розташування блокпостів, енергетичних об’єктів, бомбосховищ. У мене це викликало питання”, – заявив омбудсман.

Раніше, коментуючи цю тему, в Уповноваженого заявляли, що “така практика поширилася після повномасштабного вторгнення у 2023-2024 роках”. Тобто саме у цей період держоргани почали отримувати однотипні повідомлення.

Також наводили і спільні риси таких “паперових терористів”. Зокрема:

  • Заперечення державності України та непокора держорганам;
  • Відмова від ідентифікації себе як громадян України, визнання себе особами без громадянства;
  • Листи, сформовані по шаблонах;
  • Ведення Youtube-каналів зі значною аудиторію, через які вони закликають до повалення конституційного ладу.

Листи від таких людей зазвичай однотипні та містять вимогу надати однакову інформацію. “В окремих випадках у зверненнях викладається широке коло питань або конкретна тема”, – кажуть в Омбудсмана.

“Кількість таких листів протягом певного часу може бути більше тисячі! Яскравий приклад – 891 запит на інформацію протягом двох робочих днів направила одна особа до органу місцевого самоврядування, а надалі ця цифра збільшилась до 1497. До Офісу Омбудсмана лише за перший квартал 2024 року надійшло 268 звернень від таких людей. Ця кількість фактично може блокувати роботу державних органів! Що є зловживанням правом на інформацію та звернення!”, – йшлося в повідомленні.

Діяльність “живих людей”, яку багато хто міг і не помічати взагалі, минулого року навіть стала предметом петиції. Тоді вимогу заборонити діяльність організацій, яка заперечує державу та органи влади підтримала 1681 особа.

“Я не фізична особа, я не юридична особа, я не приватна особа, я не ідіот”. Про що пишуть у зверненнях “живі” та чого цим намагаються добитись

“Живі люди” вірять, що матимуть можливість не підкорятися державним законам, якщо пройдуть процедуру ініціації — опублікують “волевиявлення” у вигляді звернення до будь-якого органу державної влади. Копію такого листа вони потім намагаються використовувати як посвідчення особи.

На цьому етапі держоргани одержують перший із паперових “ударів”. Міськрада, Верховна Рада чи навіть найменший ЖЕК ризикує у певний момент стати свідком та адресатом “волевиявлення” чергового вразливого глядача TikTok, який щойно вирішив “вийти з матриці”.

У мережі можна знайти безліч прикладів волевиявлень, складених у схожій стилістиці. Ось, наприклад, Ірина з Білгород-Дністровська пише міськраді “Волевиявлення Живої Людини про отримання Правового документа”.

 А ось Віктор із села Сівківці Вінницької області звертається до Офісу президента: “Я, Віктор із роду Бендо, індивід чоловік з душею, суверен, жива людина, жива душа”. Віктор також поспішає повідомити, що він не є ідіотом.

“я не фізична особа, я не юридична особа, я не приватна особа, я не ідіот, я не цивільна особа, я не корпорація, я не установа, я не підприємство, я не обслуга, я не організація, я не виробнича одиниця, я не знаряддя праці, я не робоча сила”, – пише Віктор.

Йдемо на чорний ринок зі 150 гривнями. Чи вистачить нам, щоб стати “живою людиною”?

На цьому моменті читач помітить дивовижний парадокс. “Живі люди” заперечують українську державність, втім, щоб заявити про це, обирають саме форму комунікації з державою. І тут саме час відзначити, що до такого способу вдаються не всі. Хтось намагається такий документ просто купити.

Відповідно, на товар знаходиться купець, і деякі продавці на OLX намагаються продавати “бланки про волевиявлення” (коштує, звісно, набагато дешевше, ніж термінове оформлення біометричного паспорта, але й різниця у ступені легітимності суттєва)

Олександр із Чернівців продає бланки про “волевиявлення” по 150 гривень. Мабуть, бізнес іде не дуже жваво, адже крім бланків продавець також готовий розлучитися з тактичним стільчиком, сушінням для рушників, і Конституцією України. Чоловік розкриває секрети прибутку. Каже, продає в середньому 1 “волевиявлення” за два місяці.

Продавці охоче йдуть на контакт із усіма, хто зацікавився покупкою “волевиявлення”. Дмитро із Вільногірська продає “Волевиявлення” за специфічною ціною – 155 грн за бланк. Чоловік у розмові зізнається, що додає 15 грн., щоб закрити відсоток від OLX. За його словами, він друкує бланки для близьких друзів, але готовий у разі чого задовольняти попит на документи випадкових покупців.

Андрій із Харкова продає бланки власного зразка по 200 грн. У листуванні чоловік хвалиться унікальністю своїх документів. Тоді як інші продають типові бланки, він має справжні витвори мистецтва з авторським дизайном. На запитання про те, навіщо бланку взагалі потрібен унікальний дизайн, чоловік коротко відповів: “напишіть від руки і користуйтесь”.

Загалом продавці, з якими вдалося поспілкуватися, ставляться до своєї справи як до хобі, майже нічого не заробляють, а й сакральними таємницями “Живих людей” ділитися не поспішають. Є, звичайно, деякий шанс, що вони просто подумали, що я британський шпигун.

Юридична практика: як українські суди ставляться до “Живих людей”

Звичайно, розбираючись в історії з “живими людьми”, які заперечують державу, найбільше цікаво, як же реагує на їхні аргументи суд, адже у своїй аргументації вони регулярно посилаються на Основний закон та міжнародні нормативно-правові акти. У реєстрі судових рішень можна знайти справи, де фігурують “живі люди”. Так, у 2022-му році в Люботинському суді було зареєстровано провадження, в рамках якого позивач намагався встановити юридичний факт того, що є “живою людиною”. Суд, хоч як це дивно, залишив справу без руху.

Свіжа справа вже серйозніша. Там “живу людину”, яка є військовослужбовцем, судять за загрозу насильством на адресу начальника. Поки в цій справі лише проміжне рішення, але, судячи з того, що обвинувачений відмовився від адвоката і оголосив себе непідсудним, суд навряд чи ухвалить виправдувальне рішення.

Звісно, серед випадків перебувають і трагічні. Наприкінці грудня водій автомобіля на Одещині стверджує суду, що він “суверенний, живий чоловік, людина з плоті та крові, жива душа наділена духом”, а отже, його не можуть тримати проти нього під вартою. Своєю чергою суд бачить ризик, що підсудний втече і все ж таки призначає тримання під вартою.

Зрештою його визнали винним у тому, що рухаючись на швидкості 137-143 км/год на смерть збив людину. Примітно, але щодо вироку обвинувачений до аргументації щодо привілеїв “живої людини” не заявляв, а просто визнав провину і покаявся.

Адвокати пояснюють таку аргументацію під час судів “гібридним” сприйняттям прав людини. Тобто такі люди визнають закони вибірково.

“Вони підмінюють поняття. У праві є чіткі визначення: “громадянин”, “не громадянин”, “обличчя без громадянства”, є чіткі юридичні терміни, визначальні слово “людина”. Їхнє трактування не підпадає під загальноприйняті, вироблені в ході історії людства норми права. Існує поняття держави, форм держави, форм влади. Вони хочуть бути поза міжнародними нормами, але при цьому посилаються на норми права, які їм вигідно у певній ситуації”, – каже юрист Ігор Чудовський.

Чому саме зараз? З чим пов’язана розсилка і чи можна їй протистояти

Зрозуміти, чому про проблему спам-розсилок від “живих людей” заговорили саме зараз досить просто. За роки Незалежності технології здійснили значний стрибок, а законодавство у сфері регулювання звернень громадян – ні. Тобто якщо раніше людині потрібно було написати листа від руки, зараз він може просто скопіювати текст. Якщо раніше треба було йти на пошту, то зараз тисяча листів надсилається в один клік.

Державний орган, своєю чергою, змушений обробляти однотипні листи. Тож з одного боку, ККД роботи службовців падає, адже вони обробляють менше реальних звернень, з другого – ця робота оплачується з кишені платників податків, з третього – зупинка роботи державного органа під час війни це вже питання нацбезпеки.

Втім чи не нашкодять обмеження для спамерів громадянському суспільству? Адже доступ до інформації є важливим правом, обмежувати яке треба обережно.

Наші співрозмовники у правоохоронних органах кажуть, що з технічного боку обчислювати такий спам досить просто. Можна порівнювати листи від різних користувачів і визначати ідентичні, оцінювати, які листи є запитами, а які “зверненнями”, оцінювати обґрунтованість доступу до оперативної інформації. Чи будуть ці ініціативи оформлені у готове рішення – покаже час.

Поки ж ситуація залишається непростою. Уповноважений ВР України з прав людини в коментарі Інформатору повідомив, що до Офісу регулярно надходять листи, в яких містяться ознаки зловживання правом. Також навів приклад, що відомо: до однієї із міськрад в Рівненській області надійшов 981 запит протягом двох робочих днів. За додатковою інформацією, масштабна розсилка була організована трьома особами. Також за різними даними фіксується, що діє не один рух, а ціла низка, які об’єднані невизнання державних органів та законодавства України.

Зокрема, в мережі є інформація про неформальні рухи “псевдонаровладдя”:

  • “Живі люди”,
  • “Я – людина”,
  • “титульний суверенний народ України”,
  • “громадянства УРСР\СРСР”,
  • “Родова Община Роду”,
  • “Пряме народовладдя” тощо.

Спільною рисою для них є невизнання повноважень чинних державних органів України та відмова виконувати вимоги українського законодавства, визнання існування УРСР. В Офісі Уповноваженого припускають, що організатори можуть використовувати своїх послідовників з корисливих мотивів. А сама активізація рухів саме зараз може сприяти гібридним акціям країни-агресора проти України.

“Запити надсилаються дописувачами з різних регіонів України, проте з майже однаковим змістом: посилаючись на низку нормативних актів ставиться під сумнів законність введення правового режиму воєнного стану та взагалі легітимність чинної влади. В умовах повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України така деструктивна діяльність спрямовується на перешкоджання діяльності державних органів шляхом штучного перевантаження та діє на користь ворогу”, – пояснює Лубінець. 


4.08
2024

Учора соціальні мережі рясніли заголовками про мітинг у Ковелі біля приміщення територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Мовляв, між мешканцями та працівниками устами стався конфлікт через ухилянтів.

Ситуацію прокоментували на сторінці Волинського обласного ТЦК та СП.

«Що ж відбулось насправді? Та, наче, з першого погляду нічого дивного – звичайна процедура перевірки військово-облікових даних громадян України. Через відсутність військово-облікових документів у трьох чоловіків, їх запрошено до Ковельського РТЦК та СП для перевірки їхнього відношення до військової служби, притягнення до адміністративної відповідальності тощо», – йдеться у дописі.

У тексті підкреслили, що представники ТЦК та СП не здійснюють затримання громадян України у зв’язку з виявленими адміністративними правопорушеннями, які діють у відношенні громадян України віком від 18 до 60 років та підпадають під мобілізацію. Зазначені заходи (затримання та доставка таких громадян до ТЦК та СП) здійснюються виключно представниками національної поліції.

Разом з тим, нагадали, що, відповідно до п. 4 ст. 20 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», у період дії воєнного стану громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, та пред’являти їх на вимогу уповноваженого представника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України. Тобто це цілком законні процедури, які передбачені чинним законодавством.

«Однак, дехто з громадян трактують закони, як вони вважають за потрібне. Заклики до бунту, що розповсюдились вчора через соціальні мережі Ковельської територіальної громади та Волинської області були помічені ворожими пропагандистськими каналами, які вдало використали це у своїх цілях. Проаналізовані факти та обставини випадку, який мав місце у м. Ковель 3 серпня 2024 року засвідчує, що конфлікт підтримувався та спрямовувався у «необхідному руслі» російськими спецслужбами через відповідні “інформаційні системи”. На це вказують наступні методи їх роботи – емоційні гойдалки, маніпуляції свідомістю громадян, підбурювання до непокори тощо», – зазначили у ТЦК.

Сотні ботів, активність яких була виявлена в соціальних мережах, зазначили у терцентрі комплектування, свідчить про те, що ворожа пропаганда буде використовувати кожне ваше слово, заклик, дію до дестабілізації обстановки в Україні вашими ж руками. Тільки біда в тому, що вони віртуальні, а люди, які вчора чинили спротив і перешкоджали законним діям влади – реальні (тож і відповідальність буде реальна, а не віртуальна).

У дописі додаю: ситуація повністю спровокована з метою дискредитації чинної влади та протидії заходам мобілізації, перешкоджанню законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань, які матимуть відповідні правові наслідки для тих, хто підбурював громадян до протиправних дій та тих, хто брав у цьому найактивнішу участь.

«Вчора, ви знецінили справжню сутність гасла “Героям Слава!”, яке вигукували та аплодували “ухилянту”, який не зробив нічого заради перемоги України над загарбником, а Герой України, Олександр Мацієвський, знав справжню ціну цим словам, за що був цинічно розстріляний ворогом. Після таких ваших дій, ви ще впевнені, що стоїте саме на тих національних позиціях, що і сотні тисяч співвітчизників, які зі зброєю в руках захищають нашу з вами Батьківщину? Кожен обирає свій шлях. Ми стоїмо на шляху до Перемоги, а ви, дорогі ковельчани?», – резюмували в обласному ТЦК та СП.

У ГУ Нацполіції у Волинській області зазначили, що вчора на місце події приїхали правоохоронці для контролю громадського порядку. Зараз встановлюють усі обставини.

«У поліції встановлюють обставини інциденту на Ковельщині. Третього серпня близько 19 години до поліції надійшло повідомлення про те, що біля приміщення місцевого ТЦК та СП зібрались кілька десятків людей. На місце спрямували наряди поліції для охорони публічного порядку. Також працювала слідчо-оперативна група поліції», – йдеться у повідомленні.

Учасників події встановлюють. Відомості за цим фактом зареєстровані в журналі єдиного обліку заяв та повідомлень громадян. Після з’ясування всіх деталей прийматимуться подальші процесуальні рішення.

2.08
2024

Вона грала на фортепіано і мріяла стати лікарем, проте у долі для неї були інші плани. Має два дипломи про вищу освіту – педагога і економіста і продовжує вчитися. Усі 10 років шкільного навчання була круглою відмінницею, але не «заучкою». Її не змінила публічність, слава і політика. Вона завжди врівноважена, доброзичлива і усміхнена, ніколи не скаржиться і йде по життю з гордо піднятою головою. Все це – про підприємицю, засновницю оптики «Мальва» Тетяну Гриценко.

[Читати детальніше]

2.08
2024

Психологічна підтримка є життєво необхідною. Багато українців стикнулися з вимушеним переселенням, втратою близьких, насильством чи іншими травматичними подіями. Як правильно спілкуватися з травмованими людьми, надати їм допомогу, бути корисними і повернути віру в себе, силу жити й почати все спочатку, знають одиниці. Саме тому громадська організація «Важлива» розпочала проєкт «Сила жити: психологічна підтримка, відновлення, стійкість», що реалізується за підтримки американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в межах проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який впроваджує організація “Пакт”.
Проєкт охоплює чотири громади: три в Кіровоградській області (Олександрійська, Знам’янська, Приютівська) та одну в Полтавській (Кременчуцька). Його мета – допомогти людям впоратися з психологічними наслідками війни та повернутися до повноцінного життя.

[Читати детальніше]

2.08
2024

Солісти зразкового вокального ансамблю «Нові імена» Палацу культури «Світлопільський» Данііл Реберт і Анастасія Чернишова стали переможцями престижного Міжнародного вокального конкурсу «Алея Зірок України».

[Читати детальніше]

Олександрійський тиждень

Олександрійський тиждень