10.01
2019

Протягом року у ЗМІ часто з’являлися новини про затримання посадовців, яким інкримінували вимагання хабарів чи зловживання владою. Щорічно «Без купюр» підбиває підсумки боротьби правоохоронців з корупцією в області та досліджує, скільки ж з розпіарених справ таки дійшло до суду та, що важливіше, чи є вироки про реальне покарання.

Наголошуємо, що правоохоронні органи на рівні області розслідують так би мовити «місцеву» корупцію, а злочини, здійснені посадовцями високого щабля – в компетенції новостворених Нацантикорупційного бюро, Спецантикорупційної прокуратури та Держбюро розслідувань.

ПРОВАДЖЕННЯ, РОЗСЛІДУВАНІ ПРОКУРАТУРОЮ

У відповідь на наш запит у прокуратурі області повідомили, що протягом 2018 року слідчі органи прокуратури розпочали досудове розслідування у 5 провадженнях із ознаками корупції й мали одне «перехідне» з попереднього. З-поміж вказаних кримінальних проваджень 6 скеровано до суду з обвинувальним актом (4 провадження стосовно працівників поліції, 2 – пенітенціарної служби).

За вказаними провадженнями, а також тими, що вже знаходилися у судах, винесено 7 вироків. Зокрема, засуджено 5 осіб (3 оштрафували, 2 звільнено від покарання з випробуванням іспитового строку, до однієї особи застосовано додаткове покарання – позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю) та 2 осіб у кримінальних провадженнях вказаної категорії, розслідуваних слідчими органів прокуратури області у минулих звітних періодах, виправдано.

Наприклад, штрафи в 17 тисяч гривень кожному отримали оперуповноважені Олександрійського відділу поліції Микола Волков та Олександр Гомін. Олександрійський міськрайонний суд визнав їх винними у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28 ч.2 ст.369-2 КК України (зловживання впливом за попередньою змовою).

У 2016 році правоохоронці вимагали з фігуранта кримінального провадження 8 тисяч гривень хабара за непритягнення його до відповідальності за крадіжку телефону. Мовляв, колишня співмешканка була винна йому гроші, то ж у якості боргу він забрав телефон. З його слів, слідчі приїхали до нього додому, забрали у відділок, погрожували й за «вирішення» ситуації вимагали гроші. Оперуповноважені провину визнали, щоправда вказували, що хабар їм запропонував цей чоловік, і, оскільки в їхніх родинах було скрутне становище, погодились. Водночас, попри складну фінансову ситуацію, за них вносили застави у понад 80 тисяч гривень за кожного. Наразі правоохоронці звільнені.

Виправдувальний вирок минулоріч отримав колишній перший заступник Долинського міського голови Юрій Бойченко. Суд з’ясував, що у вересні 2012 року оборудку з вимаганням 50 тисяч гривень за розміщення МАФів, яку інкримінували посадовцю, влаштували як провокацію правоохоронці. Підприємство, представник якого звернувся до правоохоронців через буцімто хабарництво чиновника, очолював УБОЗівець. То ж суд виправдав Бойченка. Втім, до Кропивницького апеляційного суду надійшла апеляція у вказаній справі, засідання призначено на 19 січня.

ПРОВАДЖЕННЯ, РОЗСЛІДУВАНІ ІНШИМИ ПРАВООХОРОННИМИ ОРГАНАМИ

Протягом року в області обліковано 75 осіб, які вчинили корупційні правопорушення, з них:

  • – посадових осіб місцевого самоврядування – 6;
  • – депутатів сільських, селищних, міських, районних рад – 12;
  • – посадових осіб райдержадміністрацій – 3;
  • – працівників органів внутрішніх справ – 11;
  • – працівників державної кримінально-виконавчої служби – 2;
  • – працівників митної служби – 1;
  • – працівників органів та підрозділів цивільного захисту – 1;
  • – осіб, що надають публічні послуги – 1;
  • – посадових та службових осіб інших органів державної влади – 2;
  • – посадових осіб юридичних осіб публічного права – 10;
  • – осіб, які виконують організаційно-розпорядчі чи адміністративно господарські обов’язки в юридичних особах приватного права – 9;
  • – посадових осіб юридичних осіб, фізичних осіб – у разі одержання від них неправомірної вигоди – 17.

За вказаною звітністю за закінченими розслідуваннями кримінальних проваджень виявили збитків у 5 млн. 24 тис. грн., у тому числі, спричинених інтересам держави чи територіальної громади – 4 млн. 667 тис. 513 грн.

Стосовно цих посадовців до суду з обвинувальними актами скеровано 52 кримінальних провадження, досудове розслідування у яких здійснювали органи Національної поліції області.

Із них цьогоріч суди ухвалили 7 обвинувальних вироків стосовно 8 осіб (7 – оштрафовано, 1 — до громадських робіт) та 9 ухвал про закриття кримінальних проваджень зі звільненням осіб від кримінальної відповідальності (7 осіб – у зв’язку зі зміною обстановки, 2 – із дійовим каяттям).

АДМІНІСТРАТИВНА КОРУПЦІЯ

За 11 місяців року до суду направлено 282 протоколи про корупційні правопорушення, складених органами Нацполіції області.

За наслідками їхнього розгляду до адміністративної відповідальності у виді штрафу притягнуто 113 осіб, з них:

  • – державних службовців категорії «В»— 1;
  • – депутатів обласної ради – 3;
  • – посадових осіб місцевого самоврядування – 9;
  • – депутатів сільських, селищних, міських, районних рад — 88;
  • – посадових осіб райдержадміністрацій – 3;
  • – працівників органів внутрішніх справ – 5;
  • – працівників державної податкової служби -1;
  • – працівників державної кримінально-виконавчої служби – 1;
  • – працівників Збройних Сил України – 2.

ДЕПУТАТСЬКІ ДЕКЛАРАЦІЇ

За невчасне подання декларацій судові справи отримали троє депутатів Кіровоградської облради.  Андрій Флоря (ВО «Батьківщина»), який із запізненням подав декларацію, пояснював, що заповнив відомості за два тижні до 1 квітня, але оскільки завершився строк дії електронного ключа, не зміг її оприлюднити. Коли ж відновив ключ, до електронної системи увійти не зміг. Суд першої інстанції визнав депутата винним, проте провадження у справі закрив, бо сплив строк накладення адмінстягнення. У справі подано апеляцію.

Максим Дескат (ВО «Свобода») за майже 2-тижневе прострочення подання декларації отримав штраф у розмірі 850 грн. Ситуацію він пояснював збоєм у роботі сайту НАЗК.

Нині екс-депутат Вартан Абрамян («Опоблок») за невчасне подання змін до декларації отримав штраф у 3400 грн. Він не вчасно повідомив про отримання у власність низки земельних ділянок. На суді пояснював, що не знав про відповідні вимоги, провину визнав.

10.01
2019

В розслідуванні вбивства вчительки в Олександрії, отримано «покази і достатньо фактичних даних від підозрюваного».

В розслідуванні вбивства вчительки в Олександрії, отримано «покази і достатньо фактичних даних від підозрюваного» Очільник обласного управління Нацполіції «внутрішньо не згоден» із рішенням суду, щодо домашнього арешту підозрюваного у резонансному вбивстві вчительки, що сталося в Олександрії нещодавно. «Але ми маємо рішення суду, повинні його виконувати», – прокоментував ситуацію «Олександрійським новинам» Роман Козьяков, начальник Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області.«Справа досить резонансна. Я виїздив на місце події, спілкувався безпосередньо із учасниками і співробітниками… Справа перебуває на контролі. Експертизи всі необхідні призначено. Щодо терміновості, то вони у пріоритеті» – уточнив Р. Козьяков.Він також повідомив, що є співпраця з боку чоловіка, який підозрюється у тяжкому злочині: «Дійсно отримано достатньо показів і фактичних даних щодо причетності його (чоловіка – «ОН») до вчинення цього злочину. Що стосується самооборони чи обставин інших, це також в рамках кримінального провадження, з’ясовується».Деталі резонансного випадку очільник обласного управління Національної поліції не розголошує, оскільки це в інтересах слідства. Більше інформації громадськість зможе дізнатись, на його думку, під час судового засідання або після винесення остаточного рішення суду.Нагадаємо, раніше «Олександрійські новини» повідомляли, що олександрійця, який підозрюється у вбивстві дружини відпустили під цілодобовий домашній арешт у Новий Рік.Потім стало відомо текст рішення суду, в якому розкрито деталі справи. Підозрюваний у вбивстві власної дружини олександрієць, запевняє, що це вона перша вдарила його ножем.

Опубліковано Віктором Голобородьком Четвер, 10 січня 2019 р.
[Читати детальніше]

10.01
2019

Смішно і безглуздо виглядають групки націонал-радикалів, зазивають православних перейти в «їх церкви». З прихованим обличчям навіть в гості не запрошують, а вони наївно припускають, що віруючі віддадуть їм свої душі.

Гора народила мишу – 40 парафій – стільки перейшло в ПЦУ на сьогодні на хвилі потужної піар-кампанії. З 12,5 тис парафій УПЦ.

І навіть ті, хто так радіє Томосу і автокефалії – вони ж теж не підуть в ці храми, не почнуть будувати нові. Атеїсти і безбожники до церкви не ходять.


Кропивницький Live

10.01
2019

Як потрапити у казку? Треба щоб Ви мали вільний час, легких на підйом друзів, правильний тиск, температуру і кут освітлення, транспорт, гарний настрій… ну, і пару мандаринок. А ще треба опинитися у Попельнастому, що розташоване в Олександрійському р-ні.,  Кіровоградської області.

[Читати детальніше]

10.01
2019
[Читати детальніше]

10.01
2019

Олександрійська команда вийшла з відпустки.

«Олександрія» вийшла з відпустки

Сьогодні олександрійська команда вийшла з відпустки. 10 січня футболісти «Олександрії» зустрілися вперше у 2019 році. Розминка і пробіжка проходили традиційно для такого дня – у лісопарковому масиві за містом.

Опубліковано ФК "Олександрія" Четвер, 10 січня 2019 р.

10 січня футболісти зустрілися вперше у 2019 році. Розминка і пробіжка проходили традиційно для такого дня – у лісопарковому масиві за містом.

10.01
2019

З нового року в Олександрії продовжують облаштовувати місця масового перебування містян. На двох зупинках у центрі міста встановили вітражі з краєвидами та історичними спорудами Олександрії.

[Читати детальніше]

10.01
2019

В снежном плену

Рубрика: Новости. Автор: Lena

В продолжение темы статьи прошлого номера «ОТ» о запоминающихся событиях ушедшего 2018 года александрийский предприниматель и депутат Александр Ходак поведал нам историю, которая случилась с ним днем позже после интервью. Кстати, отвечая на вопросы до этого события, Александр сказал, что в последние годы особо запоминающихся событий не происходит… [Читати детальніше]

10.01
2019

Самый дорогой в мире чай собирают на горных плантациях в Шри-Ланке. Женщины-сборщицы захватывают флэш – два верхних листика чайной веточки с почкой (типсом). Этот чай поставляется для королевы Великобритании за огромные деньги. А собирают его вручную самые бедные жители Шри-Ланки – за мизерную плату. Норма сбора – 30 килограммов чая в день. Рабочий день – с 7.00 до 18.00. В 13.00 – часовой перерыв на обед (принесенные с собой чай в термосе и рисовые лепешки).

[Читати детальніше]

10.01
2019

Новогодняя ночь в Александрии прошла относительно спокойно. Работники скорой и травмпункта отмечают, что нестандартных ситуаций в эту ночь не было. И если в прошлые годы в Александрии имели место и огнестрелы, и ножевые ранения, то переход в 2019 год был почти спокойным. «В новогоднюю ночь Александрийская подстанция по предоставлению экстренной помощи работала в обычном режиме. На подстанции работало 6 бригад. Кроме того, бригады дежурили на мероприятиях возле городской елки. [Читати детальніше]

10.01
2019

Сначала новогоднее настроение никак не приходит. Но потом начинается общий ажиотаж – беготня по магазинам, разговоры о том, кто что будет готовить, постоянно лезущие в глаза посты в интернете – как, с кем и в чем встречать Новый год, чтобы уж наверняка повезло и непременно все задуманное сбылось. Так постепенно и незаметно происходит процесс включения. И вот ты уже полностью в нем – тоже бегаешь, суетишься, переживаешь и готовишься. Хочется всем угодить, всех порадовать, никого не забыть, все успеть и при этом выглядеть сногсшибательно. Потому что как встретишь – так и проведешь! [Читати детальніше]

Олександрійський тиждень

Олександрійський тиждень