21.03
2025

…Під’їхало таксі, і Аліна з букетом сіла у машину – везла замовлення на роботу. Таксист занервував: «Акуратно. Там з квітів не накапає?» «Ні, не накапає, вони з зефіру», – відповідь Аліни ввела водія у ступор. «Як з зефіру? – запитав він після невеликої паузи. – О Боже, навіть таке вже є?»

Ці квіти справляють на людей сильне враження, майже ніхто не вірить, що вони не живі. Реакція на зефірні букети завжди захоплена, і це дуже тішить майстриню. Приємно, коли твоя робота викликає захват.
Зефірні букети – це справжній витвір мистецтва, де кожна квітка виглядає живою, а ніжна текстура зефіру надає їм витонченості. Вони немов застигли в моменті своєї ідеальної краси, даруючи не лише візуальне захоплення, а й солодке задоволення. Кожен елемент такого букета створений із любов’ю та майстерністю, наче художник пише полотно, наповнене легкістю, ніжністю й ароматом щастя.
Важко повірити, але виготовляти таку красу Аліна Бут почала трохи більше року тому. За спеціальністю вона фінансист, проте у банку працювала недовго, змінила ще декілька робіт, поки не дійшла висновку: треба працювати на себе. «Я завжди була підприємливою, – розповідає Аліна. – Продавала малину і полуницю, вирощені бабусею, разом із сестрою рвали груші та яблука з дідового саду і також несли на продаж. Одного разу тато наловив відро раків, і ми з мамою їх продали. За ці гроші я поїхала у табір.
Коли почала офіційно працювати, відразу стала відкладати гроші. Отримувала стипендію, і батьки давали на проживання, а на те, що заробляла, купувала валюту і заощаджувала».
Коли постало питання, яку сферу діяльності вибрати для підприємництва, Аліна зупинилася на віях. Купила курси, пройшла навчання, почала працювати. В Олександрії тоді не було такої великої конкуренції серед лешмейкерів, як зараз. Попит на нарощення та ламінування вій був великим, тож Аліна багато працювала і навчала інших на власних курсах. Але все змінилося після повномасштабного вторгнення. Блекаути, відключення електропостачання негативно вплинули на зір, і майстриня вирішила, що треба шукати додаткове джерело доходу.
Якось вночі рік тому, у лютому, Аліна гортала стрічку ТікТок і вперше побачила зефірні букети. Квіти вразили, і Аліна підписалася на майстриню в Instagram, деякий час слідкувала за її сторісами, а потім купила у неї курс. В Олександрії квіти з зефіру ще ніхто не виготовляв. На опанування техніки, звичайно, потрібен час. Тому перші Алінині солодкі букети діставалися родині. А на початку весни минулого року, напередодні 8 Березня, вона зробила 7 букетів і опублікувала фото в Instagram. За декілька годин усі продалися. З того, що залишилося, сформувала додаткові букети, і їх також забрали. В основному, це були тюльпани і тільки один букет асорті – з різних квітів.

Якщо на виготовлення перших букетів знадобилося 3-4 дні, то зараз часу потрібно набагато менше. Маса готовиться до півгодини, відсадження квітів за допомогою спеціальних насадок займає години дві, адже треба акуратно сформувати кожну пелюстку, ділиться секретами майстриня. Далі зефірні вироби потрібно залишити на 48 годин для стабілізації – застигання. Потім опудрити цукровою пудрою або декстозою (глюкозою). І вже після цього скласти з квітів композицію і оформити її в букет або у коробочку. Підбукетниці, на які кріпляться квіти, також виготовляються власноруч, і на це також потрібен час. Маленький букет збирається за 15 хвилин, великі – довше.
Зараз Аліна виготовляє тюльпани, півонії, троянди. В основному, замовляють асорті з пі-воній та троянд. На замовлення може зробити і хризантеми. Цьогоріч перед 8 Березня зробила пару композицій з півоній у коробочках. Виставила фото в Instagram – забрали все за 10 хвилин. Було передзамовлення на 12 таких композицій і 10 самих замовлень. Краще замовляють букети, частіше найменші – розміру S – як доповнення до подарунку на свята. Букети великих розмірів замовляють вчителям (усім класом) , на ювілеї мамам. Коробочки – частіше на пересилку за кордон або для себе. Ціни стартують від 550 гривень за маленький букет (15 см у діаметрі, близько 20 тюльпанів) і в порівнянні з іншими містами цілком доступні. Середній букет (М) – 20 см у діаметрі – містить 30-35 квітів, великий (L ) – 25 см у діаметрі, 50 квітів, XL – 30 cм у діаметрі, понад 70 тюльпанів. Роботи Аліни можна подивитися на її сторінці в Instagram @alii_lash.
Щодня до 16-17.00 Аліна зайнята на основній роботі з нарощування і ламінування вій, а вечори проводить з дитиною і виготовляє букети. Свій єдиний вихідний – неділю – завжди присвячує синочку, 7-річному Тимуру. Разом ходять на гурток, потім у кафе чи McDonald’s.

Тимур, як і мама, любить зефір. Але відтоді як Аліна почала виготовляти його сама, у магазинах його більше не купує. Ну хіба що іноді – і той без цукру.
Зефір для букетів набагато відрізняється від того, що продають у супермаркетах. Він виготовлений лише з натуральних інгредієнтів – соку, сиропу (цукор, агар-агар), сухого яєчного білка альбуміну, харчових барвників.
Чи складно зробити квіти такими природними, шо їх майже неможливо відрізнити від живих? «Уся справа у навичках, – розповідає Аліна Бут. – Потрібна практика, і щоразу квіти будуть виходити все кращими і кращими. Так, з першого погляду квіти здаються живими. Не всі вірять, що квіти не живі. Я вже рік виготовляю зефірні букети, а мене досі запитують в Instagram: «А з чого це? А вони точно їстівні?»
Що більше відточується майстерність, то вище піднімається ціна. Є перспектива проведення майстер-класів та онлайн навчання. У мене вже було декілька запитів на проведення майстер-класів в Олександрії для дітей та жінок. Але я поки не знаю, як це зробити технічно, бо приготовану масу треба використовувати негайно, кожному учаснику майстер-класу потрібні насадки, а ще головне питання – де сушити вироби до їхньої готовності? А потім потрібно знову збиратися, щоб оформити букети».
До речі, сушити зефір краще природним шляхом. При кімнатній температурі букет може зберігатися до 14 днів. Він не пропадає, просто підсихає, але смак не змінюється. Щоб зефірні квіти залишалися м’якими, їх краще перекласти у контейнери і закрити, щоб менше контактували з повітрям. У холодильнику зберігати не треба.
З зефіру можна робити «морозиво» у вафельних ріжках, завиточки або «горішки» зі згущенкою. Аліна планує пройти курси і виготовляти макаруни, щоб робити подарункові набори – ці солодощі та зефірні півонії в одній коробочці.
За словами майстрині, у бідь-якій справі важлива і підтримка оточення. Аліну завжди підтримують батьки, друзі та аудиторія в Instagram. Усі знають: чим би не займалася Аліна, вона все робить з віддачею, акуратно і з любов’ю. «Коли є підтримка, не страшно починати будь-яку нову справу, – говорить майстриня. – Можливо, мені пощастило з оточенням, а може, я сама його навколо себе зібрала. Найголовніше – почати і йти вперед».


Олена Карпачова

Залишити відповідь

Войти с помощью: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Олександрійський тиждень

Олександрійський тиждень