27.07
2023

Відпочинок – 2023

Рубрика: Новости. Автор: Gavrilenko

Незважаючи на війну та важке матеріальне становище, українці заслуговують на відпочинок, який зазвичай наймасовіше відбувається у липні-серпні. Не претендуючи на широту охоплення всієї відпускної теми, розповімо про маршрути, доступні сьогодні олександрійцям з різним достатком.

Як розповіла директор туристичної агенції “Тревел” Юлія Гончарова, сьогодні туристичний бізнес зазнав великих втрат через війну.
– У багатьох людей значно скоротилися фінансові можливості, – каже Юлія. – Тож, коли постає питання їх розподілу, на першому місці продукти та товари першої необхідності, а плани на відпочинок формуються вже із залишків сімейного бюджету. За доходами громадян можна поділити на дві групи – чий бізнес або робота постраждали від війни, а чий – ні. Так, наприклад, у бюджетній сфері, в бізнесі, що займається виробництвом або обслуговуванням сфер першої необхідності, доходи практично не впали, а ось інші сфери зазнали скорочення прибутків і, відповідно, заробітних плат зайнятих у них.
Стосовно туристичної сфери, то на неї значно вплинула відсутність міжнародного та внутрішнього авіасполучення. Небо для польотів закрите. До того ж, в Україні залишилося лише кілька не зруйнованих аеропортів. І навіть, якщо польоти коли-небудь дозволять, то на відновлення інфраструктури піде багато часу.
Все це змусило туристичних операторів шукати нові шляхи для подорожуючих. Після першого важкого воєнного року туристична сфера вийшла із шокового стану – поступово налагодилися нові маршрути, оператори визначилися, куди і як можна доставляти відпочивальників. Зараз логістика налагодилася за рахунок збільшення автобусних та залізничних перевезень. Стосовно туристичних направлень, то залишилися майже всі напрямки – від європейських країн до далекого зарубіжжя.
Стало значно більше рейсів до прикордонних з Україною країн, з яких можна відправитися у подальшу подорож літаком. Це, наприклад, маршрути на Кишинів (Молдова), Сучава (Румунія). Через Олександрію йде потяг до польського Перемишля, звідти за 30 хвилин можна дістатися до аеропорту Жешува. Звичайно, це збільшує затрати, але іншого шляху немає.
А ось чого, напевне, вже не буде у туристичній галузі України, так це турів “палаючих” путівок. До війни із-за значної конкуренції багато компаній проводили демпінгову політику. Це не регулювалося ніякими економічними важелями, тож можна було знайти, наприклад, тижневу путівку до Туреччини “все включено” за 3700 гривень! Але це протирічило здоровому глузду з економічної та ринкової точки зору. Зараз, коли на арену вийшли європейські оператори, цього ніхто не допустить – все повинно мати свою обґрунтовану ціну.
Стосовно розцінок на путівки, то у валютному вираженні вони залишилися на довоєнному рівні.
Якщо говорити про конкретні направлення, то на сьогоднішній день наша агенція пропонує наступні варіанти відпочинку.
Болгарія. Виїзди автобусом з Одеси, Львова, Києва, Дніпра, Чернівців. Є варіанти проживання в 3-,4-,5-зіркових готелях. Можливе харчування: сніданок, сніданок+вечеря та пакети “все включено” – харчування протягом дня та алкогольні і безалкогольні напої. Ціна на відпочинок в Болгарії починається від 8300 грн за особу. В цю вартість входить проїзд на автобусі Україна-Болгарія-Україна, проживання в 3-зірковому готелі, харчування – сніданки. Термін перебування на відпочинку 7 днів.
Греція. Автобусні виїзди з Чернівців, Києва, Львова. Туристам пропонується відпочинок у Північній Греції – півострів Халкідіки та Олімпійська Рівьєра. Можливе проживання в 3-, 4-зіркових готелях. Харчування: сніданки або сніданки+вечері. Тиждень в Греції коштує від 14950 грн за особу. У вартість входить проїзд, проживання у 3-зірковому готелі 7 діб, харчування – сніданки.
Чорногорія, Хорватія та Албанія. Виїзди автобусом зі Львова, розміщення в приватних віл-лах. Харчування – сніданки, або без харчування. Вартість починається від 11900 грн на особу за тиждень. У вартість входить проїзд та проживання.

Туреччина. Можливі виїзди автобусом з Києва, Одеси, Львова. 3-,4-,5-зіркові готелі. Харчування за системою “все включено” – сніданки, обіди та вечері, а також алкогольні та безалкогольні напої протягом дня. Вартість тижня відпочинку на одну особу з проїздом, проживанням в готелі та харчуванням за системою “все включено” починається від 15000 грн.
Вильоти на курорти Туреччини, Єгипта, Греції, Іспанії, Італії, Кіпра можливі з аеропортів Молдови, Польщі, Румунії та будь-якого іншого аеропорту Європи.
Як добратися до Молдови: з Олександрії потягом до Одеси, далі автобусом до аеропорту Кишинева. В дорозі 4 години. Як добратися до аеропортів Польщі: з Олександрії потягом до Перемишля, далі потягом «Інтерсіті» до потрібного міста вильоту…
У зв`язку з неможливістю багатьох олександрійців виїхати за кордон, а також з тим, що наразі морський відпочинок в Україні неможливий, бо діє офіційна заборона на купання в морі, все більшим попитом користуються турбази на березі Дніпра. Проте, якщо минулого літа багато з них не приймали туристів через розселення вимушених переселенців, то цього літа – через наплив відпочивальників.
Розцінки на тих базах, з якими нам вдалося зв’язатися, майже не відрізняються від довоєнних і коливаються у середньому від 100 гривень за добу з відпочивальника до 3 тисяч за недільний тур. За 100-120 гривень вам запропонують відпочинок на відомих «совдепівських» базах у Нагорному або на так званій «Лісопилці» (фанерний будинок з панцирними ліжками та «зручностями за кутом»).
Далі розцінки піднімаються у залежності від комфортності. Наприклад, двоповерховий будиночок на 4-6 осіб на базі «Папірус» у с. Куцеволівці можна орендувати всього за 500 гривень (євроремонт, сучасні меблі, Wi-Fi, телевізор, холодильник).
А ось база відпочинку «Успіх» у Куцеволівці пропонує більш елітарний відпочинок: проживання у готелі або котеджі, ресторан української кухні, лазня на дровах, пляж з басейном, пташиний двір, дитячий майданчик, велосипеди, катамарани. Відповідно і ціна від 700 гривень за добу (зі сніданком) в номері класу «стандарт». Номер «люкс» на трьох потягне вже на 2200 гривень за добу, а двокімнатний 4-місний котедж – 2800. Зважте, що вільних місць на базі практично не буває, їх треба бронювати заздалегідь.
Якщо ж вам все ж таки кортить потрапити до моря, то, як відомо, серед курортних областей залишилася лише Одеська, однак і там урватися до берега моря навряд чи вийде. Через небезпеку висадки російського десанту узбережжя заміноване (але, судячи з фото одеських пляжів, заборона багатьох не стосується, а «пляжники» тікають з берега лише при наближенні патрулів).
Проте можна покупатися у басейні на березі моря. Такі зони відпочинку (вартість 200-400 грн з людини) стали популярними ще в минулому році і зараз працюють по всьому одеському узбережжю. Популярним місцем для туристів є готелі з видом на море та власними басейнами.
Ще в Одесі є кілька аквапарків, де денний відпочинок становить 500-700 грн для дітей та 700-1000 грн для дорослих.
До речі, найближчі від Олександрії аквапарки є у Дніпрі (вартість від 380 до 450 гривень в залежності від годин та днів відвідування) і Кременчуці (якщо три невеличкі гірки біля басейну можна назвати аквапарком) – 250-500…
Карпати. Це головний туристичний регіон України. Тут можна знайти абсолютно все: європейський рівень сервісу, традиційне гуцульське житло, містичні легенди та незайману первісну природу з цілющими джерельними водами. Туристичний сезон в Карпатських курортах триває протягом усього року. Розповісти щось про пропозиції та їхні ціни не просто – різнобій в кошторисах у залежності від комфорту, кількості днів може вимірюватися цифрами з чотир-ма нулями.
Проте, як і минулого року, найпопулярніші місця в мальовничій Яремчі коштують від 300-400 грн на добу за двомісний номер. Напевне, це найдешевше, що можна знайти у всіх Карпатах. Лише в маленьких селах можна зняти кімнату за 300-600 грн.

Якщо ваші фінанси не дозволяють відпочити за кордоном або на вітчизняних туристичних базах, можна скористатися послугами Олександрійського Інформаційно-туристичного центру та відправитися у тур вихідного дня.
29 липня центр пропонує тур вихідного дня для любителів відпочинку «без зручностей», на природі – урочище «Каскади» (геологічна пам’ятка природи у с. Злинка) – це природний водоспад, різноманітний рослинний світ (занесений до Червоної книги України).
На вас чекає: екскурсія селом; відвідування музею; відпочинок на природі – в заповідній зоні (купання, риболовля).
Вартість туру від 450 до 500 грн з особи (проїзд, екскурсія). Для реєстрації телефонуйте: 068-895-24-85
Починаючи з 12 серпня кожної суботи центр запрошує ознайомитися з «туристичними локаціїями цікавих, але невідомих для нас селищ Олександрійське та Перемога».
Виїзд на екскурсію за попереднім записом о 10.00 від інформаційно-туристичного центру “Олександрія” за адресою: вул. Шевченка, 66. Вартість туру вихідного дня – 250 грн.
Включено: проїзд; майстер-клас з виготовлення брелока – оберега на зеленій садибі “Віра”; відвідування етнохатинки; відвідування приватного мінідендропарку “Мрія”; частування національними стравами та приємний бонус від організаторів!
19 серпня відбудеться екскурсія до гетьманської резиденції Богдана Хмельницького (м. Чигирин).
Попередній запис за тел. 095-911-04-56.

В. Терещенко

Залишити відповідь

Войти с помощью: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Олександрійський тиждень

Олександрійський тиждень