13.09
2024

Кожному з нас доводиться приймати складні рішення, а значить – критично оцінювати ситуацію. Часто ми навіть не розуміємо, що для вирішення проблеми викорстовуємо саме цю навичку. Більше того, багато хто не знає, що навичку критичного мислення можна розвивати цілеспрямовано, і що саме це вміння значно полегшує життя, робить ваші мрії ближчими.
Спікеркою подкасту “Must have: Навички майбутнього” на тему “Критичне мислення та вміння комплексно вирішувати проблеми”, що проводився в Олександрії тренінговим центром «Мозаїка» за фінансової підтримки Британської Ради в рамках проєкту «Активні громадяни». стала Світлана Девчич, підприємиця, керівниця рекламного агентства “Алігатор”.

Світлана розповіла про те, як в 15 років, не закінчивши навіть школу, поїхала працювати в Корею. Це рішення допомогло розв’язати відразу декілька складних проблем, що були в той час у її родині. Світлана працювала в компанії Samsung. Робота у Кореї дала їй зрозуміти, що вона бачить себе у сфері технологій та дизайну.
Зараз засновниця рекламного агентства живе на дві країни – в Україні та Німеччині. Такі обставини і спосіб життя навчили її працювати дистанційно без шкоди для якості.
У рекламному бізнесі постійно трапляються форс-мажорні ситуації. Приміром, коли замовлення потрібно виконати на завтра або товар для виготовлення замовлення застряг на митниці, чи коли металева конструкція, на яку кріпиться вивіска, за вісім годин до заходу зламалася. Та завдяки вмінню критично мислити, Світлана швидко знаходить неординарні рішення. То ж як саме їй допомагають навички критично мислити та комплексно вирішувати проблеми? Далі – розповідь Світлани.

Комунікація з людьми
У мене немає конкурентів, у мене є партнери. Інші рекламні агентства не раз допомагали “Алігатору” в той момент, коли наш товар для друку не приїхав вчасно, або коли потрібно виконати велике замовлення за короткий час. Бо для нас найголовніше не гроші, а виконати замовлення клієнта вчасно та якісно! Зі свого боку, якщо мені потрібно зібрати інформацію про якусь техніку для роботи, то я також спілкуюся з людьми, які мають досвід роботи з цим обладнанням. Для мене важлива якісна робота персоналу, і я завжди комунікую зі співробітниками. Буває, що потрібно змінювати графік, якщо людині так зручніше працювати. Я завжди намагаюся тримати контакт із командою і підтримувати зв’язок, навіть якщо я довго знаходжуся в Берліні.
Збір інформації та аналіз
Інформація — це золотий ресурс. Я шукаю першоджерела, уточнюю інформацію у компетентних людей. Ніколи не досліджую та не довіряю соціальним мережам і вже давно не дивлюся телевізор. Будь-яка проблема вирішується збором інформації, глибоким аналізом самої проблеми та вторинної інформації і мобілізацією ресурсів.
Для того, щоб впоратися з великим обсягом інформації, я завжди все записую – все до найдрібніших деталей, бо всі вони дуже важливі. Через деякий час ви навіть і не згадаєте, що робили пів року тому. А відкриєте блокнот — і у вас уже буде інформація, яка може допомогти у вирішенні сьогоднішнього питання.
Як я розвиваю критичне
мислення?

Я постійно беру участь у різних освітніх програмах, навчаюся за кордоном. Учу іноземні мови, адже це чудово розвиває пам’ять і концентрацію та розширює кругозір. Спілкування і нові знайомства теж допомагають дізнатися багато цікавого та корисного. Більше читайте і менше дивіться телевізор. Можу порадити літературу, яка допомагає розвитку цієї та інших корисних навичок. Це книга “Доставка щастя”, автор — Тоні Шей. Також читаю багато книг по бізнесу. Варто прочитати “Принцип 80/20. Секрет досягнення більшого за менших витрат” Річарда Коха.
Майте візуальний план на рік, місяць, тиждень. У голові неможливо втримати все. Візуалізацію наш мозок сприймає за дійсність і допомагає досягненню цілей. Навіть коли я бачу, що рік завершується, а якісь цілі я не виконала, то я починаю в максимальні строки виконувати заплановане і втілюю бажане в життя. Коли ваш план буде намальований чи написаний у список і завжди буде на очах, у вас з’являються всі шанси дійсно його втілити, а не просто мріяти.


О.Маріїнська

Залишити відповідь

Войти с помощью: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Олександрійський тиждень

Олександрійський тиждень