15.11
2024

26 жовтня Олександрія приймала гостей першого Всеукраїнського форуму майстрів пастильє, який організувала підприємиця, крафтовий виробник Софія Римар. Той день для неї став особливою датою – чотири роки її власної діяльності як майстра пастильє. За цей період Софія пройшла шлях від домогосподарки до власниці майстерні та розробниці навчальних курсів. Сьогодні вона не лише виготовляє і продає пастилу, фріпси, джерки, чаї, сухі супи, борщі та льодяники, а й проводить навчання для всіх охочих опанувати секрети створення натуральних корисних смаколиків. Та й сама активно навчається, бере участь у конференціях, фестивалях, ярмарках. І щоразу це перезавантаження, нові знання і новий досвід. Тож цьогоріч вирішила сама виступити в ролі організатора першого подібного заходу Всеукраїнського масштабу.

Форум об’єднав 27 учасниць з різних міст України – Харкова, Миколаєва, Умані, Дніпра, Києва, Кропивницького, Кременчука, Львова, Вінниці, які провели в Олександрії насичений і змістовний день. Бажаючих було більше, але Софія Римар сформувала групу так, щоб приділити увагу кожній гості. Захід проходив у ресторані «Спорт-тайм». Організаторка – вже досвідчена майстриня пастильє – привітала учасниць форуму і розповіла про свій шлях у цій професії, який сама називає «З декрету в підприємництво».
До речі, більшість майстрів пастильє, точніше, майстринь – це матусі, які почали власну справу, будучи у декреті, і згодом створили невеличкі крафтові майстерні. З багатьма з них Софія спілкується, але хотілося познайомитися і побачитися наживо.
Тож мета форуму – об’єднання майстрів та корисне навчання: з чого почати, як не боятися заявити про себе, продавати вироби, рекламувати продукцію, активізувати продажі. Для цього Софія запросила спікерів: психолога Іоанну Шемедюк, таргетолога Анастасію Кравцову та СММ-фахівчиню Юлію Шатравку. З цими спеціалістками Софія співпрацює сама і радить їх іншим. Все, чому навчалася сама, що потрібне підприємцям-початківцям для успішного старту, максимально акумулювала для інших дівчат та жінок, аби полегшити їм адаптацію у цій сфері і налагодити стабільну прибуткову діяльність. Приміром, психологиня розповіла про 5 ефективних кроків, як не пасувати та знайти свій унікальний стиль.
Також учасниці форуму побували на екскурсії містом, організованій завідувачкою відділу краєзнавства Олександрійського міського музейного центру ім. А.Худякової Ольгою Божко. На згадку про захід гості отримали подарунки. Форум пройшов вдало і зібрав багато позитивних відгуків: усі майстрині отримали велике задоволення від навчання і щирого й відкритого спілкування.
Пастила – це відомий з давніх-давен натуральний і смачний фруктовий десерт. Зазвичай її виготовляють з яблук, груш, вишень, слив та інших сушених фруктів. Сучасна пастила виготовляється на спеціальному обладнанні, що дозволяє швидко сушити фрукти і зберігати їх корисні властивості. Робить її пастильє, який використовує різні технології та інгредієнти, щоб створити різноманітні смакові варіації продукту, а також оформлює вироби, щоб зробити їх більш привабливими для споживачів.

Софія Римар – хормейстер за освітою, мама трьох дітей віком від 6 до 12 років. Ще чотири роки тому вона і не думала, що стане підприємницею. Пастилу для своїх дітей виготовляла вдома на кухні. Власну справу розпочала зі старенькою маминою сушаркою і 500 гривнями у кишені. Про своє захоплення розповідала у соцмережах, тож незабаром з’явилися перші замовники. Разом із виготовленням пастили почала опановувати секрети продажів через інтернет, оформлення сторінок у соцмережах для ведення бізнесу, постійно навчалася. З початку повномасштабного вторгнення організувала команду, яка виготовляє сухий «Непереможний суп з Олександрії» для ЗСУ. Команда відкрита для співпраці і запрошує до своїх лав усіх, хто хоче і може допомогти нашим Захисникам. Потрібні овочі та м’ясо, зелень, а також робочі руки для виготовлення сумішей.
Два роки тому Софія виграла перший грант, на який придбала обладнання і офіційно оформила підприємництво. Вже рік знімає приміщення для майстерні натуральних солодощів і школи пастили. Зараз отримала вже другий грант від “єРобота” і створила два робочих місця. Отже, сьогодні у майстерні Софії працюють дві помічниці. Зареєструвала власну торговельну марку «Літо цілий рік», має брендинг, який розробив чоловік Валерій. Для Софії, як і для будь-якої жінки, дуже важлива підтримка сім’ї.
Бізнес навчив організованості, системному підходу, допоміг подолати страх публічних виступів. «Зараз у мене величезне коло спілкування, і я рада, коли мені пишуть, що я мотивую і підтримую, – говорить Софія. – Мовляв, якщо людина, у якої троє дітей, може, чому тоді я не можу? Як все встигати, при цьому тримаючи баланс між сім’єю та роботою? Все можливо, якщо є бажання. Особливого секрету в мене немає – треба просто діяти. Щось встигаю, щось ні, не все легко та ідеально. Вихідних немає. Треба вчитися, докладати зусиль. І все вийде».
А ще дуже важливо не втрачати мотивацію. «Мені подобався процес, мотивували мої діти, але, як і у всіх, бували моменти, коли виникали думки: «Кому це потрібно?» «Навіщо я цим займаюся?», – згадує майстриня. – Важко, коли мало замовлень, і складно, коли багато. Але з кожним кроком з’являлися нові ідеї для розвитку, розширення асортименту, співпраці. Я починала справу не як бізнес, а для себе і своїх дітей. Важко було делегувати повноваження і навчати помічників, але це необхідно, бо одній охопити все неможливо. Якщо гориш своєю справою, маєш ціль і спрямована не лише на те, щоб продати і заробити, робиш все з душею та по совісті, щоб продукція була якісною, то люди це бачать і підтримують. Зараз складно, але сидіти і жалітися на життя – не вихід. Головне – почати і діяти поступово. Звичайно, є ризик – ти не знаєш, чи вийде у тебе, чи будуть бажані результати. Ти йдеш першопроходцем, сама торуючи свій шлях. В Україні є вже три великих виробництва пастили, які теж починалися з домашньої кухні. Кожен росте фінансово по-своєму. У мене поки майстерня. Але все попереду. Збільшується обладнання, додається пакування. Для зростання спочатку треба віддати, вкласти, а потім отримати».
Софія проводить онлайн- та офлайн-навчання. До її майстерні приїздили майстрині з Києва, Дніпра, Кропивницького, Кременчука, з Олександрійського району. Також Софія організовує безкоштовні майстер-класи для вихованців дитячих будинків, зокрема малого групового будинку «Світанок» та дітей з особливими потребами.
Наразі в асортименті майстерні – пастила фруктова, йогуртова, фріпси, букети з пастили, подарункові набори, чотири види м’ясних джерків, сухі супи і борщі швидкого приготування, чаї, сухий набір для приготування глінтвейну. Новинка – груша в меду з горішками і сиром Дор Блю та пармезаном. Продукти майстриня пастильє купує на ринку, в супермаркетах та на оптовій базі.
На сторінках Софії Римар в Instagram @scool_pastila та @rymarbozhko тисячі підписників. Долучайтеся!
Наступний, другий форум майстрів пастильє відбудеться в Олександрії навесні. Враховуючи кількість бажаючих, учасників буде набагато більше. Планується виступ коуча з особистого розвитку та проєктного менеджера – для допомоги у написанні грантових проєктів.


Олена Карпачова

Залишити відповідь

Войти с помощью: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Олександрійський тиждень

Олександрійський тиждень