18.10
2024

5 жовтня в Олександрії розпочав роботу Простір для дітей і батьків «3D: допомога, довіра, добро». Він розташований у Будинку дитячої та юнацької творчості на Софіївській, 28 (колишнє приміщення дитячої художньої школи). Перші два тижні простір працює у тестовому режимі, графіки занять та активностей щодня публікуються у телеграм-каналі.
У двох спеціально облаштованих кімнатах малюки віком від 3 до 7 років можуть гратися та розвиватися під наглядом вихователів, а їхні батьки мають можливість поряд навчатися, відвідувати курси перепідготовки або займатися саморозвитком.

Простір «3D» покликаний стати осередком інтеграції, взаємодії та підтримки, що особливо важливо для родин вимушених переселенців, які опинилися в нових умовах життя. Дуже часто в таких сім’ях, доглядаючи маленьку дитину, мама не може реалізувати себе на новому місці. «3D» – це можливість для дітей перебувати поряд з батьками в безпечному місці, з професійними фахівцями в комфортних умовах.
Проєкт реалізується благодійним фондом «Центр Допомоги Олександрія» за підтримки міжнародної гуманітарної організації ACTED, міської влади та управління освіти. Фінансування надано в рамках «Консорціуму Реагування: надання багатогалузевої гуманітарної допомоги постраждалому від конфлікту населенню в Україні (2023 -2024)», що підтримується Бюро USAID з питань гуманітарної допомоги (BHA).
Для дітей у Просторі проводяться фізичні вправи, розвиваючі заняття (на розвиток уваги, пам’яті, мислення, вікторини), майстер-класи (аплікації, поробки, малювання, ліплення з пластиліну тощо), підготовка до школи, допомога у виконанні домашнього завдання, настільні ігри (шашки, уно, дуаліті). Діти перебувають у «3D» тільки в присутності мам або опікунів.
Простір працює щодня, окрім неділі, з 10.00 до 17.00. Розклад занять: 10.00-12.00 – заняття для діток віком 3-4 роки; 12.30-14.30 – заняття для діток віком 5-6 років; 15.00-17.00 – заняття з підготовки до школи.
Для батьків уже проводилися ознайомчі зустрічі, майстер-клас з виготовлення ексклюзивних закладок, заняття з йоги.
Для реєстрації у Просторі «3D» необхідно пред’явити оригінали документів на всіх членів родини (це вимога донорів): паспорт, свідоцтво про народження дітей, довідки ВПО, ІПН (ідентифікаційний код).
Дітям потрібно мати з собою змінне взуття та пляшку води, а батькам у дощову погоду – бахіли.

У Просторі працює команда професіоналів, які мають багаторічний досвід роботи з дітьми та працювали у дитячій точці “СПІЛЬНО” від ЮНІСЕФ. Серед них практичний психолог Марина Жовтоштан; соціальний педагог Маргарита Маркова; театрал і вчитель фізичного виховання, педагог-організатор, працюючий тренер з плавання Олександр Чермянінов.
«При створенні простору насамперед ми думали про малечу й батьків, які б мали змогу та місце для комфортного спілкування, корисного проведення часу, самовираження, уособлення на деякий час від тривог, проблем, що, на жаль, стали нашими супутниками. Простір «3D» – це місце, де вам раді, де ви можете реалізовувати себе, бути в безпеці та ділитися своїми цінностями, – наголосила керівниця благодійного фонду «Центр Допомоги Олександрія» Любов Мороз. – Отримайте підтримку самі та підтримайте тих, хто поряд».
«3D» створений насамперед для внутрішньопереміщених осіб, але до нього можуть приходити і місцеві діти з батьками. Проте у випадку, якщо буде більше дітей, ніж розрахована кімната, то перевагу мають діти ВПО, які не відвідують садочок і прийшли на заняття свого віку. Простір стане в пригоді мамам, які не можуть віддати дітей до садочків. Заняття у ньому безкоштовні.
У телеграм-каналі «3D» уже є перші відгуки від батьків: «Дякую всім причетним за цей простір. Дуже класно провели час разом з донькою, стільки цікавих та розвиваючих іграшок, дуже затишно у вас, хоча надворі був дощ і тривога».
У відвідувачів є побажання, аби Простір працював і у неділю, наразі розглядається така можливість.
Проєкт діятиме півроку. Якщо він буде успішним, а Простір затребуваним, то має шанс на продовження. Це єдиний проєкт такого роду в Центральній Україні.


Олена Карпачова

Залишити відповідь

Войти с помощью: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Олександрійський тиждень

Олександрійський тиждень