2.08
2024

Психологічна підтримка є життєво необхідною. Багато українців стикнулися з вимушеним переселенням, втратою близьких, насильством чи іншими травматичними подіями. Як правильно спілкуватися з травмованими людьми, надати їм допомогу, бути корисними і повернути віру в себе, силу жити й почати все спочатку, знають одиниці. Саме тому громадська організація «Важлива» розпочала проєкт «Сила жити: психологічна підтримка, відновлення, стійкість», що реалізується за підтримки американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в межах проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який впроваджує організація “Пакт”.
Проєкт охоплює чотири громади: три в Кіровоградській області (Олександрійська, Знам’янська, Приютівська) та одну в Полтавській (Кременчуцька). Його мета – допомогти людям впоратися з психологічними наслідками війни та повернутися до повноцінного життя.

Олександрія –
центр підтримки

У нашому місті на базі ветеранського хабу буде облаштовано центр психічного здоров’я «Сила жити», де жителі громади зможуть отримати індивідуальні та групові консультації психолога, а також взяти участь у сесіях з медицини тіла та психіки. Громадська організація “Важлива” першою в Кіровоградській області впроваджує програму Центру психосоматичної медицини “Зцілення душі й тіла”, засновану психіатром Джеймсом Гордоном. Програма спрямована на допомогу в подоланні травм, підвищення психологічної стійкості та покращення якості життя. Учасники з чотирьох громад (Олександрійська, Знам’янська, Приютівська, Кременчуцька) візьмуть участь у сесіях, що допоможуть їм покращити свій психоемоційний стан.


Навчання фахівців


Вже почалися перші навчання в межах проєкту – 17 фахівців з Кіровоградської та Полтавської областей 19-21 липня в Олександрії пройшли триденний інтенсивний курс “Кризовий консультант”, де отримали знання та навички з надання першої психологічної допомоги, роботи з травмою та ПТСР, підтримки людей у кризі втрати. «Психологія — це завжди про турботу. Важливо надати першу психологічну допомогу так, щоб не нашкодити. Цьому ми і вчимо кризових консультантів”, – зазначив тренер, кризовий психолог, завідувач кафедри екстремальної та кризової психології Донецького державного університету внутрішніх справ Андрій Фоменко.
Під час курсу учасниці навчалися: надавати першу психологічну допомогу в екстремальних ситуаціях; розуміти людей з травмою та ПТСР і допомогти їм; підтримувати людей у кризі втрати; застосовувати техніку самодопомоги та профілактики професійного вигорання.
“Бажаю всім не вигорати, дбати про себе, знайти той сокровенний механізм відновлюватися, той ресурс, де ми зможемо черпати для себе енергію. І хотілося, щоб десь через рік ми зустрілися в тому ж колі й змогли обмінятися своїми маленькими напрацюваннями, своїм досвідом”, – поділилася враженнями учасниця курсу – начальниця відділу соціального захисту населення Приютівської селищної ради Юлія Ніконова.
До навчання долучилися представники громадських організацій, соціальних служб, органів місцевого самоврядування, психологи, соціальні працівники та капелани. Тепер у кожній із цих громад стало більше кваліфікованих фахівців, здатних допомогти і не нашкодити.
«Сьогодні такі навчання вкрай актуальні, оскільки багато українців переживають складні емоції через війну, втрату та невизначеність і потребують коректної допсихологічної допомоги від фахівців. Щиро радію, що цей захід проходить у ветеранському хабі. Адже його створенню передувала кропітка робота Олександрійської міської ради та Приютівської селищної ради, у співпраці з якою нам вдалося запустити роботу. Також вдячна громадській організації «Важлива» за їхню наполегливість і віру у спільну справу», – сказала секретар міської ради Вікторія Косяк, яка побувала на навчальному курсі.

Допомога всім, хто її потребує


Наступним кроком стане навчання кризових психологів: для фахівців з психологічною освітою буде проведено шестиденний курс із кризової психології.
Учасники з усіх чотирьох громад, зокрема соціальні працівники, психологи, представники громадських організацій та органів місцевого самоврядування отримають знання та навички для подолання наслідків гендерно зумовленого насильства під час тренінгів «Свобода без насильства: Сила у відновленні». Їх навчать, як забезпечити якість послуг з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, як доносити важливість звертатися за допомогою, як комунікувати про реалізацію та втілення проєкту.
У рамках проєкту буде облаштований центр психічного здоров’я “Сила жити” на базі ветеранського хабу в Олександрії, проведено навчання та підготовка кризових консультантів для осіб з психологічною освітою і без неї, надавачів послуг з ПЗПСП (психічне здоров’я та психосоціальна підтримка) в Олександрії, проведення тренінгів “Свобода без насильства: Сила у відновленні” для надавачів послуг у кожній із 4 громад.
Надання комплексної психологічної допомоги, у тому числі індивідуальних, групових консультацій та сесій з медицини психіки та тіла, проходитиме у центрі психічного здоров’я “Сила жити” на базі ветеранського хабу в Олександрії та на базі просторів підтримки “Важлива” у Приютівці, Знам’янці та Кременчуці.
Завдяки проєкту «Сила жити» понад 1400 осіб отримають кваліфіковану психологічну допомогу, що надасть їм можливість відновити своє ментальне здоров’я та покращити якість життя.


Фінальний форум та
громадська підтримка


Завершальним заходом проєкту, розрахованого на один рік, стане форум “Сила жити” в Кропивницькому, де будуть представлені його результати, обговорені потреби людей у психологічній підтримці та шляхи їх розв’язання. В межах проєкту буде розроблено проєкт адвокаційної кампанії, спрямованої на забезпечення сталого фінансування послуг з ПЗПСП у громадах.
Якщо ви або ваші близькі потребуєте психологічної допомоги, звертайтеся до фахівців у своїй громаді або за телефонами національних гарячих ліній:
0800100102 – «гаряча лінія» Національної психологічної асоціації
1547 – «гаряча лінія» з питань протидії торгівлі людьми та домашньому насильству


Ярослава Волошко

Залишити відповідь

Войти с помощью: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Олександрійський тиждень

Олександрійський тиждень