28.04
2023

Нещодавно відомий спортсмен Олександрії – майстер спорту України, чотириразовий чемпіон України Даніл Крисько відкрив магазин автозапчастин, що розташований в приміщенні швейної фабрики. Про шлях спортсмена в бізнесмени ми запитали самого Данила.

-В мене батько займався мотоспортом і я, звісно, змалечку був поряд, цікавився всім що відбувається в світі моторів. Тож він привчав мене до техніки, до спорту.
Коли мені було 3,9 роки італійські мотогонщики подарували мотоцикл об’ємом 50 куб/см. Це може здатися дивним, але я не міг ніяк освоїти велосипед, а на мотоцикл сів відразу і поїхав.
Тож вже незабаром я пересів на більш професійний КТМ і почав тренування. На перші змагання ми поїхали, коли мені ще не виповнилося й п’яти років, пам’ятаю, що мене навіть спочатку не хотіли допускати до участі.
У 2007 році я здобув першу серйозну нагороду – 3-те місце у кубковому мотокросі, а також наша команда ” Мото Клуб “Олександрія” до якої я входив стали переможцями Молодіжної першості України. І якраз цього ж року в мене виявили важку хворобу нирок. Десь років зо три я лікувався, було надзвичайно прикро, що моя спортивна кар’єра може закінчитися, щойно розпочавшись. Весь цей час я допомагав батьку, вивчав техніку і не полишав надію повернутися до спорту.
У 2011 році таки зміг знову сісти на мотоцикл, хоча були сумніви, чи треба цим займатися, чи зможу витримувати великі навантаження. Саме в цей час відбулися гонки у Кіровограді (нині Кропивницький), на яких розбився мій товариш… і за кермо мотоцикла я більше не сів! В 2013 році, побувавши з батьком на автокросі , що проходив на трасі Черкаська Лозова під Харковом, я побачив спортсменів , своїх ровесників, які приймали участь у змаганнях на маленьких машинах « Баггі» . Я сказав татові, що хочу таку машину. Йому мої слова запали до душі, і він усерйоз зайнявся пошуком підходящої машини. Шукав довго, та одно разу сказав – їдемо до Маріуполя, будемо дивитися машину. То був мій перший тест-драйв на баггі, але все вийшло напрочуд добре. Я сів і відразу відчув, що це те, що мені треба. Так ми придбали мій перший автомобіль. Почався новий етап мого життя.З кожними новими змаганнями набирався досвіду і вже у 2014 році здобув друге місце на чемпіонаті України в класі міні-баггі, в наступному ж році став чемпіоном України класі “Юніор” , проте 2015 році відбулися мої останній заїзди на баггі – я “виріс” з цього класу машин, вони стали для мене замалі.

Коли мені виповнилося 13 років батько подарував мені спортивний ВАЗ-2108. Так почався наступний етап спортивного життя серед дорослих досвідчених автогонщиків. У 2016 році посів друге місце в чемпіонаті України!
З 2017 по 2019 роки я ставав чемпіоном України в своєму класі до 1600см3.
За ці роки було багато боротьби, як чесної, так в не зовсім спортивної. Були перевороти і мотор вибухав через те, що вилітав шатун, навіть колесо відпадало, багато чого було, все і не пригадаєш.
У 2020 році в мене з’явилася надпотужна Subaru Impreza, яку мені придбало керівництво команди Віталій та Валерій Прокваси.

Та машина було побудована взимку 2003-2004 років для кременчуцького спортсмена Юрія Шаповалова. Юрій провів за кермом цієї машини два повні сезони в ралі, регулярно фінішуючи на подіумі – проте після серйозної аварії пересів на іншу машину. «Імпреза» ж кілька років припадала пилом у гаражі, після чого у неї змінилося кілька пілотів. І ось, нарешті, її купили для мене, брати Віталій та Валерій Прокваси були не тільки керівниками нашого клубу, в й моїми спонсорами.
На жаль 2021 рік став, поки що, останнім для великого автоспорту. Спочатку змаганням завадила епідемія коронавірусу, потім розпочалася війна.
Останні змагання відбулися в Олександрії 17 жовтня 2021, коли на трасі «Вербової лози» пройшов четвертий етап Чемпіонату України з автокросу. Тоді до нашого міста приїхали з пів сотні учасників з Білорусі, Молдови та 11 областей України.
У кінці 2021 – на початку 2022 років ми активно готувалися до першого етапу чемпіонату України-2022, що мав пройти в Жовтих Водах у травні, але розпочалася війна і вже стало не до змагань.
Я не полишаю надій, що рано чи пізно ми переможемо в цій війні, повернемося до мирного життя, а я зможу знову приймати участь у змаганнях.
Але життя продовжується , економіку в країні потрібно відновлювати з’явилася можливість проявити себе у бізнесі та зробити внесок у розвиток країни та міста. На початку квітня відкрив магазин автозапчастин, доречіі в бізнесі як і в спорті мені знову допомогли Віталій та Валерій Проквас. Знаючи добре технічну частину автомобільної справи, маю досвід її експлуатації, гадаю, що зможу бути корисним для олександрійців – автолюбителів. До того ж я постійно вчуся, слідкую в інтернеті за всіма новинками, шукаю нових постачальників, які пропонують гарне співвідношення ціни та якості. Так що, ласка прошу до магазину «ЧЕМПІОН»! В наявності є великий асортимент товару під замовлення!
Магазин розташований у центрі міста на площі Соборній, 27\Б )біля ресторану «Scorini»).

В. Петренко

Залишити відповідь

Войти с помощью: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Олександрійський тиждень

Олександрійський тиждень