30.04
2025

3 травня – День кондитера.
В Олександрії багато кафе і кондитерських на різний смак і гаманець. І у кожного закладу є своя атмосфера, родзинка та свої постійні гості. Сьогодні наша розповідь – про кондитерську люкс-класу, бренд, який став відомим задовго до відкриття закладу. Це приклад того, що хобі може стати бізнесом, і підтвердження: клієнти обирають майстра, якість і стиль.

IMG-0131


Ірина не мріяла стати кондитером. Кропивничанка, вона приїхала в Олександрію з чоловіком-льотчиком понад 13 років тому. Менеджер-економіст туристичної діяльності за освітою, певний час працювала у банківський сфері, потім – у туристичній фірмі «Поїхали з нами». Уже тоді виготовляла солодкі смаколики і приймала замовлення. У той час був пік популярності бенто-тортиків – мініатюрних десертів вагою 400-600 грамів і діаметром близько 10 сантиметрів, розрахований на одну-дві людини. Паралельно Ірина створювала шоколадні вироби.
Взагалі все починалося як хобі – вдома, для своїх, у декреті. Але всі, хто куштував тортики, тістечка та іншу «кондитерку» Ірини, запитували: «Чому не робиш на замовлення? У тебе так класно виходить».
Говорять, усе життя нас готує до майбутнього, тому попередній досвід завжди стає у пригоді. Банківська система, як і туристична фірма, навчили Ірину спілкуванню з людьми. Вона мріяла працювати у сфері туризму, отримала університетський диплом з цього профілю, але війна змусила переглянути сферу діяльності. Чекати, поки відновлять авіасполучення, і туроператори знову запрацюють на повну, не було сенсу, тому Ірина вирішила зареєструвати ФОП і офіційно стати кондитером. Так хобі перетворилося на бізнес.

photo-2025-04-27-22-27-57


Але відкриттю підприємництва передувала піврічна підготовка. Ірина збирала і вивчала інформацію, спілкувалася з юристами, з іншими підприємцями – київськими колегами-власниками кондитерських, радилася, як все правильно зробити. Під час війни не кожен наважиться на такий серйозний крок – стати підприємцем, вкласти кошти в обладнання. Ірина говорить, надихнулася прикладом знайомої дівчини з Ужгорода.
І ось уже півтора року Ірина – підприємиця. Коли зрозуміла, що не встигає одна виконати усі замовлення, відкрила кондитерську на вулиці Левка Лук’яненка (Титова), 2 – поряд з магазином «Пекар». А сам бренд Voronina з’явився задовго до відкриття закладу – понад 4 роки тому. Коли шукала назву кондитерській на Лук’яненка (Титова), спілкувалася з різними людьми, цікавилася їхньою думкою. І їй сказали: «Навіщо тобі назва, якщо твоє прізвище знають усі і воно говорить саме за себе?» Так з’явилася «Кондитерська Вороніної», у якій був цех, де працювали дві людини, окрім самої Ірини.

photo-2025-04-27-22-28-07


А потім, у 2024 році, в центрі міста відкрилася кав’ярня-кондитерська Blend by Voronina. «Бленд – це поєднання, суміш, – пояснює власниця. – Поєднання кави та шоколаду, стилю та вишуканості».
Знайти приміщення в місті було дуже складно. Крім того, його потрібно було обладнати з дотриманням усіх умов. Ремонт Ірина робила власними силами, обладнання взяла в кредит. Все зароблене дотепер вкладає у бізнес. Жінці складно поєднувати бізнес із родиною і побутом, але Ірині допомагає чоловік-військовослужбовець, який в усьому її підтримує.
Про свою роботу вона може розповідати дуже захопливо. Відчувається, що людина живе своєю справою. Ірина дуже відповідальна і добросовісна, звикла все, чим займається, доводити до ідеалу.

photo-2025-04-27-22-28-15


Її фірмові десерти – шоколадні: полуниця, гранат, лохина, взагалі фрукти в шоколаді. Працює майстриня тільки з бельгійським шоколадом. Ірина започаткувала в Олександрії нову моду, коли першою почала виготовляти королівські фініки з сиром у бельгійському молочному шоколаді. Людям дуже сподобалося, а інші кондитери теж включили в асортимент цей десерт.
Ірина постійно навчається і вдосконалюється. Ще до війни пройшла навчальний курс у відомої шоколатьє з іншої країни з великим кейсом практичних завдань, робила дзеркальні шоколадки, малюнки шоколадом. І зараз мало не щомісяця купує курси, тренінги, воркшопи.

photo-2025-04-27-22-27-42


Говорять, щоб бізнес був успішним, треба робити те, що тебе захоплює, що не можеш не робити. Ірина Вороніна власним прикладом доводить, що є найкращим підтвердженням цієї істини. «Я кайфую від того, чим займаюся, – говорить вона. – Отримавши замовлення, вже уявляю, як десерт буде оформлений у боксі. Недостатньо просто вмокнути полуничку в шоколад і покласти в коробку. Треба підібрати кожну ягідку за розміром, гарно її скласти навскоси, щоб вона лежала одна в одну, сформувати композицію, поєднуючи різні види шоколаду, щоб було не просто смачно, а й гарно. Нюансів багато. Навіть поєднання кольорів у боксі має значення. Вишуканість і стиль – ще одна фішка Blend by Voronina».
Ірина планує брати участь у зарубіжних грантових програмах для розширення бізнесу, докупити обладнання для виготовлення десертів та напоїв. Зараз у кав’ярні-кондитерській працює шість співробітників, а власниця більше займається адміністративною роботою та менеджментом: закупівлі, платіжки, нововведення, розробка нових рецептів. Колектив молодий, дружний, зацікавлений у розвитку.
На Великодній ярмарок, який пройшов у Палаці урочистих подій напередодні свята Світлого Воскресіння, кав’ярня-кондитерська Biend by Voronina представила глазуроване імбирне печиво, льодяники з ізомальту й різні шоколадні вироби – зайчики, об’ємне 3D яйце з різними начинками. Виготовляли цю красу кондитери під керівництвом Ірини – так, щоб і на ярмарок, і на вітрини вистачило. І все продалося. Звісно, такі шедеври виділялися на загальному фоні серед традиційних пасок.
А скільки переживань приносить транспортування виробів! Коли замовник отримав, йому усе сподобалося, він задоволений, можна зітхнути з полегшенням, і все – душа спокійна. Ірина пригадує екстрим – у 40-градусну спеку їй довелося доставити у «Каспій» триповерховий весільний торт. Дорога погана, спека, і кондиціонер у машині не рятує, за правилами, доставка таких великих виробів має тривати не більше 10 хвилин – щоб з холодильника в холодильник.
Десерти by Voronina відправляються в різні міста України і в Європу – їх замовляли в Нідерланди, Францію, Німеччину, Ірландію, Польщу. В основному це шоколадні вироби, зокрема, дубайський шоколад. Так, у Blend by Voronina він також є. Рецептуру Ірина розробила самостійно, вдосконаливши куплені рецепти з чотирма варіантами дубайської начинки. Але майстриня зупинилася на п’ятій – на своїй.
До речі, у власних рецептах Ірина завжди використовує мінімум цукру, барвників і лише якісні інгредієнти. Тому дубайський шоколад у неї не приторно-солодкий, а дуже смачний, натуральний, без додавання арахісової пасти. Ірина використовує для начинки лише фісташкову пасту і катаїфі (тонке, майже прозоре тісто, яке складається з ниточок, що нагадують волокна). До речі, фісташкова паста вважається алергеном, і гостей кав’ярні-кондитерської про це попереджують.
В асортименті Biend by Voronina – кава, чай, прохолодні напої, смузі й авторські десерти – класика, веганські, безглютенові, виготовлені за власними рецептурами Ірини. Серед них – мусові, бісквітні, класичні торти: «Наполеон» і «Медовик», вироби з шоколаду, ягоди у шоколаді, дубайські плитки, розроблені нутриціологом боули – корисні салати, що за калорійністю дорівнюють повноцінному прийому їжі. Також тут готують смачні кіші – заливні пироги, сирники, трендову дубайську полуницю у шоколаді з катаїфі – вона готується при клієнтові. Свіжу полуницю кондитерська отримує щоранку.
Хоча кондитерська працює зовсім недавно, вона вже стала місцем проведення цікавих заходів для жінок, для підприємців. «У мене була мрія – створити комфортний простір для спілкування, як у великих містах, – ділиться Ірина. – В моєму рідному Кропивницькому у кав’ярнях теж проходять різноманітні заходи. Мені хотілося створити жіночу спільноту. Ми запрошували і чоловіків, але вони поки що не дуже активні. Зараз багато сильних жінок, які під час війни ще більш зміцніли. Їм цікаво збиратися у колі однодумиць, ділитися досвідом, дізнаватися про щось нове, брати участь у психологічних практиках для розвантаження та збереження ментального здоров’я. У нас уже були зустрічі з нутриціологом Євгенією Гайденко, психологами Алісою Хорольською, Ольгою Нємовою, з кармологом Анною Моцною, проходили майстер-класи з писанкарства і малювання у техніці флюїд-арт».
А ще Biend by Voronina – пет-френдлі: сюди приходять із тваринами, для яких є спеціальні миски і навіть пледи. Ірина любить тварин, у неї вдома живуть німецька вівчарка і 14-річна кішка.

IMG-0148


хранение фото


Кав’ярня-конди-терська Blend by Voronina працює на проспекті Соборному 48\1 (біля Палацу урочистих подій) з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 20.00, у суботу та неділю – з 9.00 до 21.00.
На сторінці закладу в Інстаграм ви знайдете інформацію про асортимент, новинки, заплановані заходи та відео для настрою.
«Я вважаю кондитерів не конкурентами, а колегами. Усі, хто зі мною спілкується, знають, що у будь-який час я завжди допоможу, чим можу, я максимально комунікабельна і відкрита до людей. Вітаю колег з професійним святом і бажаю дружити й спілкуватися між собою, допомагати один одному», – додала наостанок Ірина Вороніна.
Третього травня – День кондитера. Це добра нагода подякувати людям, які вміють створювати солодкі шедеври. Кондитери – це художники повсякденного життя, які своєю майстерністю прикрашають сірі будні, дощові дні і, звичайно, святкові та урочисті події. Їх мистецтво приносить радість та насолоду. І ми вдячні їм за творчість, майстерність, відданість справі і бажаємо натхнення, втілення креативних ідей, багато вдячних замовників і солодкого щасливого життя.
Олена Карпачова

Залишити відповідь

Войти с помощью: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Олександрійський тиждень

Олександрійський тиждень