27.09
2024

Олександрійська міська централізована бібліотечна система вкотре доводить, що слоган «Класні та сучасні» якнайкраще характеризує її працівників, які не те що йдуть в ногу з часом, а навіть випереджають його. Вже понад 20 років ОМЦБС успішно реалізує грантові проєкти, міцно тримаючи лідерство у цьому напрямку серед усіх закладів галузі культури і туризму Олександрії.

Проєктна діяльність – головна стратегія розвитку бібліотек, завдяки якій реалізується можливість створення нових просторів, зміни інтер’єру, організації корисного дозвілля для мешканців міста та внутрішньопереміщених осіб, розширення спектра бібліотечних та соціальних послуг, а також помітного підвищення іміджу бібліотечних фахівців.
Сьогодні наша розповідь – про проєкти, які цьогоріч реалізує Центральна міська бібліотека для дітей. Інформацію надала провідний бібліотекар Центральної бібліотеки для дітей Людмила Цицерова.
Проєкт «Батьківський клуб» – створення сімейного культурно-дозвіллєвого простору для родин у рамках програми Дитячого фонду ООН UNICEF «Швидке реагування для підтримки дітей та їхніх сімей, у тому числі ВПО постраждалих від війни в Україні» в Кіровоградській області. Партнером Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) у реалізації проєкту виступає Благодійний фонд «Безпечне майбутнє». Батьківський клуб – це спільні заходи для батьків та дітей. Проєкт модерується і реалізується Кіровоградською ОУНБ ім. Д.Чижевського.
В умовах повномасштабного вторгнення росії в Україну бібліотека втілила в життя надзвичайно важливий проєкт «Діти України» за підтримки Worldwide Orphans Foundation (WWO) та ГО «Соціальне здоров’я» у партнерстві з «Обласним жіночим інформаційним центром» та Кіровоградською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Д.І.Чижевського. В основі програми «Діти України» лежить методика, спрямована на розвиток критичного мислення, навчання комунікації, перехід від індивідуальної діяльності до групової взаємодії. Так проходить адаптація дітей, котрі вимушено покинули свої домівки через війну, до нових життєвих обставин.
Продовжують функціонувати платформи: «Корекційно-розвиваюча студія «Сонячні зайчики», яка була підтримана та профінансована програмою «Активні громадяни» від Британської Ради в Україні та Школа Робототехніки і 3-D технологій. У 2024 році Центральна бібліотека для дітей уже вшосте долучилася до Європейського Тижня Коду. Три проєкти Олександрійської міської централізованої бібліотечної системи перемогли в конкурсі ініціатив Meet and Code із кодування, програмування, моделювання.
А 10 червня на базі Центральної бібліотеки для дітей відкрився новий простір “Грай. Читай. Відпочивай” – місце, де маленькі олександрійці можуть навчатися та розвиватися в безпечному та комфортному середовищі. На честь цієї події було організовано святковий захід, який зібрав дітей різного віку. Для наймолодших гостей команда бібліотекарів підготувала веселі вікторини та рухливі ігри. Діти активно брали участь у конкурсах, демонструючи свою кмітливість та приязність.

Підлітки ж мали можливість проявити свою творчість та емоції за допомогою арттерапії. За підтримки досвідчених спеціалістів вони створювали оригінальні малюнки, що відображали їхній внутрішній світ.
Цей важливий проєкт став можливим завдяки спільним зусиллям команди бібліотекарів, підтримці громадської організації «Десяте квітня», фінансуванню Агентства ООН у справах біженців та допомозі Олександрійської міської ради.
Одним із факторів втілення проєкту стала особлива увага дітям, які через війну та переселення опинилися в складних життєвих обставинах, а також дітям з інвалідністю. Даний простір допоможе їм інтегруватися у новій спільноті, знайти друзів і відчути себе частиною великої родини.
Працюють у просторі бібліотекарі Олег Петренко та Оксана Щекотова, яка розповіла: «Грай.Читай. Відпочивай» поділений на три зони. «Грай» – це про настільні ігри, конструктор «Лего» та багато іграшок. «Читай» – про те, що, власне, і є основним профілем роботи бібліотеки, а серед книг є ще розмальовки, які також доступні відвідувачам простору. Ну а «Відпочивай» – куточок з екраном для перегляду мультфільмів. Діти самі обирають зони, де вони хочуть сьогодні реалізувати себе, але найпопулярнішою влітку була «Грай», причому, буває, ігри придумують самі відвідувачі. Простір став дуже популярним у дітей, наймолодшому відвідувачу був усього рік, найстаршому – 15.
Простір «Грай.Читай.Відпочивай» працює щоденно, окрім суботи, з 9.00 до 17.00 за таким розкладом: 9.30 – руханка; 10.00-12.00 – настільні ігри; 12.00-14.00 – мультперегдяд; 14.00-17.00 – ігровий простір. Кожного вівторка і четверга о 14.00 – майстер-клас або розважальна програма.
Бібліотечний простір “Грай. Читай. Відпочивай” став знахідкою для дітей, хто шукає яскравих емоцій та хоче поєднати цікаве з корисним. Тут кожен може знайти себе, організувати дозвілля, отримати підтримку дорослих. Це місце створене з метою психо-емоційного розвантаження, допомоги у розвитку талантів та забезпечення можливості для спілкування з однолітками. Кожен день у цьому просторі – це нові враження, пригоди та можливість знайти друзів, поділитися радістю і сміхом.
А ще творчі колективи читачів та бібліотекарів успішно беруть участь у фестивалях та конкурсах. Так, в обласному турі ІІІ Всеукраїнського екологічного конкурсу дитячого малюнка «Майбутнє планети у наших руках» перемогу здобула Марина Крутько – у тематичному напрямку «Природа у твоїй улюбленій книжці» (Антуан де Сент-Екзюпері, «Маленький принц»).
Користувачі бібліотеки також взяли участь у Всеукраїнському конкурсі творчих робіт «Україна-мрія». За підсумками обласного туру конкурсу 5 юних учасників з Олександрії стали переможцями у різних вікових категоріях та номінаціях: вироби декоративно-прикладного мистецтва – Олександра Алексєєва, текстовий опис – Анастасія Дзюба, малюнок – Христина Мороко, віртуальна модель – Єлизавета Щекотова та Ілля Зіненко.
А серед переможців обласного етапу Всеукраїнського дитячого літературного конкурсу «Творчі канікули-2024» – читачі ОМЦБС Максим Сергачов, Марія Гаркуша та Максим Саченок.
Вітаємо бібліотекарів з професійним святом. Ви – хранителі знань та мудрості поколінь, помічники та порадники, провідники у світ нового і непізнаного. Нехай ваша праця завжди буде цінованою, а бібліотеки – улюбленим місцем для читачів! Бо навчання – світло, а бібліотека – вічно працюючий ліхтар.


О.Маріїнська

Один комментарий

  • Анонім пишет:

    Щиросердно дякуємо за увагу до Олександоійських бібліотек! Дякуємо за вітання! Працюємо для громади! Запрошуємо усіх до наших бібліотек!

    Мне нравится! Thumb up 0

Залишити відповідь

Войти с помощью: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Олександрійський тиждень

Олександрійський тиждень