27.09
2024

Дві старовинні скрині, прядки, ступу, ціпок, старовинну сорочку, рушники, вишиті картини, музичні інструменти, мотанки, макет українського двору і багато чого іншого можна побачити в єдиному в Олександрії музеї у дитячому садочку. Він знаходиться у закладі дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу №39. Усі експонати мають доповнену реальність – за допомогою QR-коду можна перейти за посиланням і «оживити» картинку – послухати колискову, звуки тварин і природи, тріск вогню у печі, шкварчання борщу тощо. Щодня у музеї проходять заняття з народознавства усіх груп дитячого садочка.

– 34 роки тому, коли я прийшла сюди працювати, музей уже був, але не в такому стані, як зараз, він тільки почав створюватися, – розповідає директорка ЗДО №39 Інна Стаднік. – Новий поштовх до його оновлення і розвитку нам дали … переселенці, які їхали через Олександрію у лютому-березні 2022 року, на початку повномасштабного вторгнення, і зупинялися на ночівлю у нашому дитячому садочку. Вражені теплим прийомом, вони залишали листи-відгуки, деякі з них є в музейній експозиції.
Ось один з таких листів: «Дякуємо вам за гостинність, теплий прийом. З вами ми почувалися, як вдома, незважаючи на те, що наші домівки знаходяться за 800 кілометрів. Нам було смачно та дуже добре у вас. Якщо у нас такі люди, як ви, то нас не перемогти. Все буде Україна! Оля, Сєвєродонецьк. 6 березня 2022 року».
Певний час на початку повномасштабного вторгнення дитячий садок працював без дітей, тому його співробітники вирішили зайнятися облаштуванням музею.
Музей знаходиться на другому поверсі дитячого садочка і займає частину колишнього переходу до басейну. Колись у закладі було гаряче водопостачання і діяв плавальний басейн. Відповідальна за музей – Віта Демченко. Тут усе дуже гарно і зі смаком оформлено, частина експозиції розміщена у добротних вітринах – дарма що у дитсадку, але все по-справжньому, по-музейному!
Ремонт у приміщенні зробили своїми силами, говорить Інна Стаднік. Деякі експонати – як-то волів із возом і сіллю, оновили, деякі створили власноруч. Дуже помітна велика робота художниці – помічника вихователя Ніни Попруги. Експонати для музею, в основному, принесли співробітники закладу, в тому числі родина директорки Інни Миколаївни. Багато сімейних речей віддала засновниця «Мотанки-Майстерні» Наталія Зубко. Також є родинні реліквії Любові Сергієнко – зокрема, зшита повністю вручну прабабусина вишиванка віком понад 100 років. Ідея з QR-кодами належить логопеду Олені Бондаренко. Завдяки доповненій реальності у дітей розвиваються уява, музичний слух, мова. Улюблена дитяча локація – українське подвір’я з домашніми тваринами, де можна почути крик півня, квохкання курей, рохкання свині. Також маленьким вихованцям подобається, коли «оживають» музичні інструменти, які діти можуть послухати, коли вихователь перейде за посиланням на QR-коді.
Музей складається з двох кімнат. У першій – українська світлиця з хатнім приладдям, рушниками, горщиками, глечиками, прасками і скатертинами. Далі – безпосередньо музей, дуже цікаво оформлений. Тут є Державні символи, мапа України, стенди про Київ, про Олександрію, про писанки, народні обереги, мотанки, народні традиції, про Тараса Шевченка, про видатних олександрійців – Дмитра Чижевського, Гната Юру. Окрема експозиція присвячена випускникам закладу, які боронять суверенітет України на фронті. Це – Дмитро Мовляв, Ігор Макаренко, який має вже три нагороди від Президента, Юрій Карабілов, Роман Членов, Олег Гасаєнко. Заклад пишається своїми вихованцями-Героями.
До речі, колектив ЗДО №39 – активні волонтери, які постійно збирають і відправляють посилки танковій бригаді. Їхня праця відзначена Подякою міського голови за волонтерство.
А от унікальний у своєму роді музей у дитячому садочку поки що ніде і ніким не відзначений, хоча вартий того.
– Ми працюємо не задля нагород, а за покликом душі і щоб дітям було цікаво, – відповідає на це Інна Стаднік. – Хочеться, щоб навчально-виховний процес був цікавим та корисним, а інформація подавалася дітям доступно і зрозуміло. Потроху доповнюємо, вдосконалюємо, урізноманітнюємо наш музей. У планах – встановити тут мультимедійний екран, щоб показувати дітям відео.
А ще у дитячому садочку №39 є шикарний сад. Але це вже зовсім інша історія.
Ярослава Волошко

Залишити відповідь

Войти с помощью: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Олександрійський тиждень

Олександрійський тиждень