14.06
2024

Дерматовенеролог – не дуже романтична професія. Це вузькопрофільний лікар, до сфери професійної діяльності якого входить діагностика, лікування та профілактика хвороб шкіри, волосся та нігтів, а також інфекцій, що передаються статевим шляхом. І все-таки, одного разу обравши цю спеціальність, більшість зазвичай залишаються відданими їй. Як, приміром, Оксана Перевозниченко, лікарський стаж якої – понад 20 років.

Питання, ким бути, перед Оксаною не стояло, бо вона з родини лікарів. Її мама – Людмила Володимирівна Скоропад – багато років очолювала Олександрійський шкірно-венерологічний диспансер. Тато і вітчим також були лікарями.
Після школи Оксана вступила до Одеського національного медичного університету. «У нас з мамою був один викладач з інфекційних захворювань. Коли я навчалася, він був уже в поважному віці, – згадує Оксана Сергіївна. – Мама дуже хотіла бути інфекціоністом, бо це цікава спеціальність. І ось цей викладач сказав мамі: «Якщо ти хочеш мати гарний колір обличчя і не мати безсонних ночей, іди у дерматовенерологи». Цю пораду мама згодом дала і мені. У дерматовенеролога немає важких хворих, нічних чергувань, спалахів захворювань (як, приміром, холери в Одесі). Інтернатуру я проходила у Національній академії післядипломної освіти ім.П.Шупика в Києві. Це була дуже хороша практика. Молоді лікарі-інтерни працювали під керівництвом професорів, вели пацієнтів, училися практично діагностувати захворювання».
Після інтернатури Оксана вступила до ординатури. Успішно склала іспити і мала з першого вересня приступити до навчання. Але не поїхала – кохання внесло у життя свої корективи. Оксана влаштувалася на роботу до Олександрійського шкірно-венерологічного диспансеру лікарем-дерматовенерологом диспансерного відділення. Працювала з 1999 року аж до закриття закладу.
А починаючи з цього року, лікар-дерматовенеролог вищої категорії, дитячий дерматовенеролог Оксана Перевозниченко веде прийом пацієнтів у власному кабінеті на першому поверсі дев’ятиповерхівки на проспекті Соборному, 100 (вхід з двору біля арки навпроти ринку «Айсберг»). Великий досвід роботи та різнобічна практика дозволяють професіоналу своєї справи якісно і точно діагностувати й лікувати захворювання шкіри та венерологічні хвороби, проводити дерматоскопію родимок і пухлин шкіри.
На основі багаторічних спостережень можна сказати, що до дерматовенеролога постійно звертаються пацієнти з кропив’янками, мікозами (грибковими захворюваннями), коростами, гнійничковими захворюваннями. Бували і складні випадки, коли до Оксани Сергіївни, як до завідувачки відділення шкірно-венерологічного диспансеру, колеги приводили своїх пацієнтів на консультацію. Їй завжди подобалося заглиблюватися у тематику, шукати відповіді на запитання у спеціальній літературі.
«Є багато рідких захворювань, які зустрічаються досить нечасто, тому постійно треба читати, підвищувати свій кваліфікаційний рівень. Для діагностики шкірних захворювань і пухлин у мене є спеціальний апарат – дерматоскоп, – розповідає лікарка.
На запитання, яких шкірних захворювань зараз почастішало, Оксана Сергіївна назвала розацеа і зазначила, що вже дві людини днями звернулися до неї з червоним пласким лишаєм. А от венеричних захворювань, за словами лікарки, останніми роками поменшало: «Я думаю, причина цьому – самолікування. Ліки шукають за допомогою інтернету, а купують в аптеках. Спроба держави зробити продаж ліків тільки за рецептами закінчилася тим, що все залишилося, як було. Тому до лікаря пацієнти з «хворобами Венери» звертаються уже в крайньому випадку, коли самолікування не допомогло. Взагалі-то продаж ліків за рецептами – це правильний крок. Але механізм, як завжди, не досконалий. Пацієнти говорять, проблема потрапити навіть на прийом до сімейного лікаря, а уявіть, як довго треба буде ходити на прийом за кожним рецептом. З іншого боку, безконтрольний прийом антибіотиків треба припинити, тим більше зараз, коли весь світ б’є на сполох про їхню резистентність (стійкість бактерій до антибактеріального препарату, який має їх знищити. – Авт.). А наші люди приймають антибіотики, коли хочуть і як хочуть, так само як і гормональні препарати. І цим собі шкодять», – говорить фахівчиня.
«Але людям простіше прийти до аптеки, там і проконсультують. І ліки підберуть, ще й дешевші порадять. І не треба записуватися на прийом, чекати черги, платити гроші приватним фахівцям», – можуть аргументувати свою думку ті, хто уникає звернень до лікарів та походів до поліклініки й приватних кабінетів. «Є фармацевти, а є провізори, вони мають кваліфікацію, щоб призначити лікування? Людина пробує лікуватися всім, і зрештою витрачає більше коштів, ніж якби вона з самого початку звернулася до лікаря», – наводить контраргумент Оксана Перевозниченко.
Певний період Оксана Сергіївна очолювала управління охорони здоров’я Олександрійської міської ради. У 2015 році вона пройшла курси з онкодерматології, володіє дерматоскопією. Дерматоскопія – це неінвазивний метод, який застосовується для діагностики пухлин шкіри, контролю невусів (родимок), в трихології для діагностики хвороб волосся та інших захворювань шкіри. А в 2020 році Оксана Перевозниченко закінчила магістратуру в Академії державного управління при Президенті України.
Лікарка постійно удосконалює свої знан-ня, використовує англомовні наукові медичні інтернет-ресурси для підвищення кваліфікації та професійного росту, вїдвідує дерматологічні, трихологічні та дерматоскопічні конгреси, симпозіуми, конференції. У своїй роботі керується переважно європейськими та американськими протоколами лікування. У своєму кабінеті лікарка займається діагностуванням і лікуванням хвороб шкіри та захворювань, що передаються статевим шляхом, рекомендує засоби догляду за шкірою, проводить видалення папілом та кератом. Допомагає пацієнтам отримувати гарні результати в лікуванні та досягненні стійкої ремісії при таких захворюваннях, як акне, розацеа, періоральний дерматит, псоріаз, екзема, червоний плоский лишай, атопічний дерматит та багато інших. Лікує паразитарні й грибкові ураження шкіри та нігтів. Також проводить мед-огляди з видачею довідок у басейн, гуртожиток тощо. У пацієнтів є можливість виклику лікаря додому та онлайн-консультування в деяких випадках.
Пані Оксана – це не лише лікарка, а й психологиня, яка розуміє важливість довіри та співпраці з кожним пацієнтом. Вона знаходить індивідуальний підхід у кожному окремому випадку, допомагаючи своїм клієнтам відновити здоров’я шкіри та відчувати себе впевнено.

Залишити відповідь

Войти с помощью: 

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Олександрійський тиждень

Олександрійський тиждень