Що буде з цукром?
І розмови на автобусних зупинках, і цінники в супермаркетах сигналізують, що з цукром щось відбувається. Солодкий пісок раптом подорожчав, і «знавцями» уже озвучена причина: неврожай! Ми спитали про це у справжніх експертів ринку.
Спочатку про погане. Дійсно, через спекотливе і сухе літо врожай на ланах Олександрійщини і Кіровоградської області в цілому на рідкість слабкий. Деякі культури вродили геть погано, давши у три рази менше центнерів з гектара, ніж зазвичай.
Але, на щастя, цукрового буряку це стосується в меншій мірі. Врожайність солодких коренеплодів гірша за звичайну, але не настільки, щоб говорити про нестачу цукру. Так, Олександрійський цукрозавод уже працює, сировина на його кагатне поле надходить і зараз, у чому можуть переконатися усі, хто зустрічає на дорогах нашого краю великі вантажівки з буряком.
Та й врешті-решт не тільки буряками з полів Кіровоградщини тримається ціна на цукор в Україні – наш завод у Приютівці є лише одним з 33-х підприємств, що стають до роботи цього сезону. Але тенденція до підвищення ціни з початку осені є, і вона пояснюється загальним зменшенням «солодкого виробництва» в країні: прогнозується, що у переробному сезоні 2020-2021 виробництво цукру в Україні впаде на 15%. Наскільки помітно це відіб’ється врешті-решт на ціні цукру, на момент підготовки цього матеріалу сказати важко. Оскільки, по-перше, по закінченні сезону цукроваріння ціна на готовий продукт зазвичай падає, а по-друге, велика частина українського цукру йде на експорт. Так, минулого сезону за кордон вивезли близько 410 тис. тонн (на суму $144,3 млн), то цілком можливо, що через виникнення дефіциту на внутрішньому ринку більше українського цукру залишать у країні.
С. Часовий
Залишити відповідь