Апр
5

Стихійна торгівля харчовими продуктами є однією з багаторічних проблем в Україні. Не виняток і наші місто й район.

Щороку питання боротьби з несанкціонованим продажем продуктів харчування обговорюється на засіданнях, нарадах, колегіях міськвиконкому та райдержадміністрації, приймаються рішення, вживаються заходи для усунення цієї проблеми, проте торгівля здається «непереможною», більше того, її масштаби збільшуються.

Найбільша небезпека в тому, що вживання продуктів, придбаних на стихійних ринках, може завдати великої шкоди здоров’ю людей. І тоді зекономлені копійки – адже багато хто вважає, що на стихійних ринках продукти дешевші – обернуться дороговартісним стаціонарним лікуванням.

Держсанепідслужба застерігає: несанкціоновану торгівлю ніхто не контролює, якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряють, продаж продуктів відбувається з грубим порушенням санітарно-гігієнічних правил (без належного санітарного одягу, супровідних документів, що посвідчують якість та безпечність продуктів, особові медичні книжки відсутні, порушуються вимоги до реалізації, дотримання температурного режиму і зберігання харчових продуктів тощо). У більшості випадків торгівля проводиться з землі, де продукти невідомої якості додатково забруднюються (дощ, сніг, пил, бруд, вихлопні гази, різні хвороботворні мікроорганізми тощо).

Порушення, які мають місце під час реалізації харчових продуктів у невстановлених для цього місцях, можуть призвести до спалахів харчових отруєнь, інфекційних захворювань, які особливо небезпечні для дітей. У першу чергу це стосується молочних, м’ясних та рибних продуктів, які вимагають особливих умов зберігання і реалізації.

У березні 2016 року в Олександрійському районі зареєстрований один випадок африканської чуми свиней. Державними надзвичайними протиепізоотичними комісіями при органах місцевої влади були прийняті рішення про заборону в зоні нагляду (м. Олександрії та частині Олександрійського району) торгівлі м’ясом свинини та іншими продуктами свинарства на ринках. Тож небезпека стихійних ринків значно підвищується. Адже несумлінні продавці будуть намагатися реалізувати м’ясо свинини та вироби з неї у тих точках, де відсутній ветеринарно-санітарний контроль і ніхто не вимагає супровідчих ветеринарних документів. Тож необхідно бути обачним та обережним!

Отже, шановні мешканці міста і району, купуючи у місцях «стихійної» торгівлі харчові продукти, не варто сподіватися на удачу і свідомо йти на невиправданий ризик. Відомий вислів про те, що небезпеку слід обходити десятою дорогою, дуже доречний, коли мова йде про стихійну торгівлю.

А. Чижик, начальник санітарно-гігієнічного відділу Олександрійського міськміжрайонного управління Головного управління Держсанепідслужби у Кіровоградській області

, .

Добавить комментарий

Войти с помощью: 

Ваш e-mail не будет опубликован.

Страница 1 из 11