27.01
2022

У роботі мобільних бригад, які виїжджають на території для вакцинації населення, візьмуть участь волонтери-студенти Донецького національного медичного університету. Про це під час брифінгу повідомила голова облдержадміністрації Марія Чорна.
«Мобільні бригади застосовуємо для підсилення територіальних громад в питанні вакцинації. Втім ми вже зіштовхнулись із проблемою, коли бригада приїжджає в село, а вакцинуватись приходить до 10 людей. Питаємо, чому вас так мало? Кажуть, не попереджали, не знали, не чули. Тому наступного тижня спробуємо підсилити бригади волонтерами-студентами Донецького мед університету», – повідомила Марія Чорна.

За її словами студенти виїдуть разом з бригадою на територію і паралельно з уповноваженими представниками ОТГ проводитимуть агітаційну роботу серед людей, запрошуватимуть вакцинуватися. А у разі успіху такого експерименту планується залучати волонтерів до всіх бригад.

27.01
2022

Нові автобуси турецького виробництва незабаром курсуватимуть вулицями міста. Про це повідомив міський голова Сергій Кузьменко 27 січня під час засідання виконавчого комітету.

[Читати детальніше]

27.01
2022

Пригода сталася 18 січня 2022 року. Як повідомляється у матеріалах Олександрійського міськрайонного суду, чоловіки посварилися із потерпілою – звинувачували останню у крадіжках.

[Читати детальніше]

27.01
2022

У двох регіонах України – Закарпатській та Рівненській областях зафіксували спалахи поліомієліту серед дітей, тож наразі залишається актуальною вакцинація від захворювання дітей Кіровоградщини. Про це під час брифінгу повідомила голова обласної державної адміністрації Марія Чорна.

За інформацією, на Кіровоградщині востаннє цей вірус був зафіксований у 1960-х роках. Захворювання може загрожувати невакцинованим або не повністю вакцинованим дітям невиліковним паралічем і навіть смертю.

«Ліків від поліомієліту не існує. Єдиний спосіб захисту – щеплення. Кампанія з вакцинації стартує в Україні з лютого. Перший її етап (1-22 лютого) охопить дітей віком до 6 років, які пропустили обов’язкове щеплення. На Кіровоградщині 1720 малюків, яким треба надолужувати вакцинацію. Другий етап розпочнеться в кінці лютого, коли в Україну завезуть оральну вакцину проти другого типу поліовірусу. Обов’язок батьків – завчасно подбати про здоров’я своїх дітей. Вакцина від поліомієліту давно випробувана та дієва», – пояснила очільниця області.



Цю вакцину варто отримати всім дітям до 6 років, навіть якщо вони повністю щеплені обов’язковими дозами. Таких у нас в області 39189 дітей.

27.01
2022

Щеплення від коронавірусу в рази зменшує ризик складного перебігу хвороби. Про це під час брифінгу повідомила голова облдержадміністрації Марія Чорна.



Марія Чорна зазначила, що в Україні набирає силу нова хвиля COVID-19. Про це свідчать показники захворюваності — понад 33 тисячі нових випадків щодня.

«Україна та Кіровоградщина готувалась до такого сценарію. Наразі заповненість ліжок, виділених під COVID-19 в медзакладах, складає менш ніж 30%. Майже 100% ліжкомісць мають кисневу підтримку», – повідомила Марія Чорна.
Очільниця ОДА повідомила, що наразі в області проведено 642 146 щеплень. Із них першою дозою вакциновано 326 101 (43,39% дорослого населення), двома дозами – 316 045 осіб (42,05% дорослого населення). Додатковою дозою вакциновано 560 осіб, бустерною – 7405 осіб.

«Нагадую, що в Україні дуже успішно діє програма «еПідтримка», яку ініціював Президент Володимир Зеленський для заохочення громадян вакцинуватися та задля підтримки бізнесу. Вже понад 7,5 млн українців подали заявки на отримання виплат і 1,7 млрд грн вже витрачено», – зазначила Марія Чорна.

Керівниця облдержадміністрації також повідомила, що цього тижня Президент анонсував про розширення програми «еПідтримка» на людей, які вакцинуються бустерною дозою.
«Такі громадяни можуть отримати 500 гривень разової грошової допомоги від держави та використати їх на придбання книжок, спортивний абонемент, квитки на подорожі Україною та придбання ліків», – повідомила Марія Чорна.

27.01
2022

26 січня, в Кіровоградській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Є.Маланюка відбулася презентація нової книги місцевої авторки Елеонори Бельської «Корида». На презентації був присутній заступник голови Кіровоградської ОДА Андрій Лісота, заступник голови Кіровоградської облради Вадим Волканов, а також письменники та мешканці міста.

«Я радий тому, що в сучасному українському книжковому просторі з’являється все більше якісних книжок, і що обласна влада дотична до цього. Завдяки нашим спільним діям читачі починають надавати реальну перевагу україномовним книжкам. Обласна державна адміністрація буде і надалі проводити заходи для популяризації української книги», – сказав Андрій Лісота.

Книжка «Корида» вийшла друком за кошти обласного бюджету Кіровоградської області, завдяки реалізації Комплексної програми сприяння розвитку громадянського суспільства, інформаційної сфери та книговидання у Кіровоградській області на період до 2026 року. Також під час презентації усі присутні мали змогу насолодитися музичними номерами місцевих артистів.

Довідка
Елеонора Бельська — творчий псевдонім письменниці Баранової Олени Євгенівни. Сьогодні працює головним терапевтом м. Кропивницький, завідувачкою терапевтичного відділення Центру первинної медико-санітарної допомоги № 1. Пише в жанрі жіночої прози. З 2010 року друкується в періодичних літературних виданнях. Вже надруковано 4 книги.

27.01
2022

Сьогодні, 27 січня, біля міської синагоги відбувся мітинг – реквієм з нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту, участь у якому взяла голова Кіровоградської ОДА Марія Чорна.

«Сьогодні Україна разом з усім світом згадує безпрецедентний злочин проти євреїв, які були знищені нацистською машиною Голокосту тільки за те, що вони були євреми. На Кіровоградщині під час Другої світової війни через це було знищено близько 20 тисяч людей. Схиляємо голови в пам’ять про безневинно закатованих жертв» – зазначила у виступі Марія Чорна.

Очільниця область разом із керівництвом обласної, міської рад і представниками громадськості поклала квіти до меморіального знаку жертвам Голокосту.

27.01
2022

Заступник голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрій Лісота взяв участь у заході «Наші земляки у битві під Крутами», який відбувся в обласному краєзнавчому музеї.

У заході взяла участь також директорка департаменту культури та туризму облдержадміністрації Ул’яна Соколенко, а також громадські діячі, студенти та науковці.

Андрій Лісота зазначив, що події під Крутами є важливим епізодом в історії України та проявом надзвичайного героїзму нашого народу у боротьбі з зовнішньою агресією.

Присутнім було презентовано виставку «100 років боротьби. Українська революція 1917–1921 рр.» та проаналізовано події, що сталися під Крутами за участі наших земляків, які взяли безпосередню участь у тих подіях.

27.01
2022

Фахівці Кіровоградської ОДА провели моніторинг оцінки ступеня безбар’єрності будівель та приміщень, які підлягають перевірці у 2021 році.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 травня 2021 року № 537 “Про затвердження Порядку проведення моніторингу та оцінки ступеня безбар’єрності об’єктів, фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю” таку перевірку проведено управителями об’єктів, місцевими органами влади спільно з представниками громадських організацій осіб з інвалідністю.

«За результатами моніторингу з 1374 обстежених об’єктів 668 – бар’єрні, 306 – частково безбар’єрні, а 400 – безбар’єрні», – повідомила начальниця управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури ОДА Вікторія Кулікова.

Детальніше з цією інформацією можна ознайомитись на офіційному сайті управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури облдержадміністрації та на сайтах територіальних громад області.

Нагадаємо, в Україні у 2021 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської повністю сформована нова державна політика зі створення безбар’єрного середовища. Зокрема, ухвалено Національну стратегію безбар’єрності – стандарти рівних можливостей для всіх груп населення. За координації Мінрегіону розроблено План заходів із подолання бар’єрів – дорожню карту для кожного відомства.

27.01
2022

Шляховики продовжують активні ремонтні роботи мосту на маршруті Єдності у селі Куколівка в рамках програми Президента «Велике будівництво».

За інформацією, шляховики провели демонтаж асфальтобетонного покриття на підходах до четвертої та першої опори, встановили лежні та готують монтаж перехідних плит.

На першій опорі зробили зворотнє засипання сумішей з пошаровим ущільненням. Також ведеться розробка ґрунту. Крім цього, дорожники розпочали армування опалубки під бетонування для подальшого монтажу перехідних плит.

Допоки триває ремонт, рух транспорту здійснюється по тимчасовій об’їзній дорозі. Відновити прямий проїзд транспорту планується вже у квітні цього року.

27.01
2022

Як повідомила директорка департаменту освіти і науки Кіровоградської ОДА Ельза Лещенко, цьогоріч додаткова сесія ЗНО триватиме з 23 червня по 13 липня. Зареєструватися на неї можна буде 5‒17 травня.
Зокрема, тестування під час додаткової сесії відбудуться за таким розкладом:
• Фізика – 23 червня;
• Хімія – 24 червня;
• Українська мова – 30 червня;
• Українська мова і література – 30 червня;
• Математика – 4 липня;
• Математика (завдання рівня стандарту) – 4 липня;
• Географія – 5 липня;
• Англійська мова – 6 липня;
• Історія України – 7 липня;
• Біологія – 8 липня;
• Німецька мова – 11 липня;
• Французька мова – 12 липня;
• Іспанська мова – 13 липня.
За словами Ельзи Лещенко, результати додаткової сесії розмістять на інформаційних сторінках учасників ЗНО до 20 липня.

27.01
2022

У Знам’янці Другій триває реконструкція шляхопроводу в рамках президентської програми «Велике будівництво».

Як повідомили у Службі автомобільних доріг в області на сьогодні робітники зробили монтаж опалубки монолітної плити прогонових будов та забетонували ригелі та підферменики опор 6, 8 та 9.
Роботи не зупиняються, адже навесні планується відновити рух транспорту.

Нагадаємо, ремонті роботи шляхопроводу на маршруті Стрий – Ізварине, у селищі Знам‘янка Друга 759 км розпочали торік 26 серпня.

27.01
2022

З 24 січня, жителі області від 60-років зможуть купувати ліки в аптеках за президентською програмою «єПідтримка». Про це повідомила голова Кіровоградської ОДА Марія Чорна у своєму телеграм-каналі.
«Маю актуальну новину для жителів Кіровоградщини віком від 60-ти років, які пройшли повний курс вакцинації. Уже від сьогодні свою 1000 грн «єПідтримки», вони мають можливість використати на купівлю ліків. Причому зробити це можна як онлайн, так і у звичайних аптеках», – написала Марія Чорна.
Купити можна буде лікарські засоби в аптеках за рецептом лікаря чи без нього — як онлайн так і офлайн. Під час платежу вік людини перевірятиме банк. Важливо, щоб на момент купівлі ліків особі вже виповнилося 60 років, а також щоб вона мали повний курс вакцинації та «зелений» COVID-сертифікат у додатку «Дія».

27.01
2022

Протягом 2021 року на Кіровоградщині закупили 314 одиниць техніки для шкільних харчоблоків. [Читати детальніше]

Олександрійський тиждень

Олександрійський тиждень