23.12
2021

Сьогодні Костянтин Яриніч, відомий лікар та громадсько-політичний діяч, врятував п’ятикласницю, яка провалилася під кригу на водоймі у Кропивницькому.

Приблизно о 14:00 до приміщення Гімназії новітніх технологій навчання, що у м. Кропивницький у мікрорайоні Озерна Балка, забігла школярка та повідомила, що під кригу на ставку поблизу провалилась дівчинка. У цей момент у гімназії перебував Костянтин Яриніч. Він миттєво зорієнтувався, попросив мотузку та кинувся на порятунок.

Працівники закладу в цей час викликали служби екстреного реагування. Костянтин, знявши одяг, по кризі підповз до дитини та почав витягувати. Рятувальники, що оперативно прибули на місце події, допомогли вилучити дитину на берег.

Дитину-п’ятикласницю зігріли у гімназії та заспокоїли до прибуття медиків, які транспортували її у задовільному стані до дитячої обласної лікарні.
Завдяки рішучим та грамотним діям Костянтина Яриніча дівчинка не загинула!

Пресслужба ГУ ДСНС в області

23.12
2021

З 1 січня 2022 року мешканці Кіровоградщини платитимуть за доставку 1 кубометра газу 1,79 грн. (з ПДВ).

Відповідне рішення було опубліковано на сайті Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. На сьогоднішній час тариф становить 1,92 грн. (з ПДВ).

Натомість НКРЕКП підвищила тарифи на водопостачання та водовідведення для ОКВП «Дніпро-Кіровоград».

Новий тариф на централізоване водопостачання для населення становитиме 25,212 грн за куб. м. Водовідведення обійдеться у 20,76 грн за куб.

Нині централізоване водопостачання коштує 24,048 грн за куб. м, водовідведення – 20,448 .

23.12
2021

Голова обласної ради Сергій Шульга охарактеризував роботу депутатського корпусу. Зокрема, він оцінив її як спокійну, політично виважену і стабільну. Про це він написав на своїй сторінці у соцмережі, підсумовуючи сесійний рік сьогодні, 23 грудня.

«У новий рік Кіровоградщина входить із бюджетом. Дякую депутатам за злагоджену позицію. Взагалі, рік сесійної роботи я б охарактеризував як спокійний, політично виважений і стабільний», – зазначив Сергій Шульга.

Він уточнив, за рік відбулося 8 сесійних засідань.

«Прийняли майже 250 рішень і ще 25 звернень до центральних органів влади. За трибуною виступили десятки громадських активістів. (…)Своїми голосами «за» депутати підтримували наших шахтарів, студентів медичного вишу – і тільки спільними зусиллями, я це знаю точно, нам вдалося його зберегти, ми разом реагували на інші виклики і, зрештою, мали результати», – додав голова обласної ради.

Як уже повідомлялося, облрада четвертою в Україні ухвалила програму розвитку української мови.

23.12
2021

Наступного року на Кіровоградщину очікує реалізація масштабних проектів, спрямованих на розвиток спортивної інфраструктури області. Про це під час брифінгу повідомила начальник управління молоді та спорту ОДА Ірина Глобенко 22 грудня.

Найбільш вагомими проектами, реалізацію яких планується розпочати вже наступного року, є будівництво мультифункціонального спортивного комплексу та Льодової арени. [Читати детальніше]

23.12
2021

Депутати Кіровоградської обласної ради звернулися до Верховної Ради та Кабміну визнати проблеми в енергетиці кризовою ситуацією рівня надзвичайної. Проєкт звернення внесла на розгляд сесії депутатка Марина Осіпова сьогодні, 23 грудня.

У зверненні йдеться, що протягом 2021 року вартість енергоресурсів для промислових споживачів зростала декілька разів. У порівнянні з січнем, ціна у вересні зросла в 1,6 раза, у жовтні – у 2,2 раза.

«Така ж тенденція з закупівлею природного газу», – наголосила депутатка.

Марина Осіпова додала, ситуація тягне за собою здорожчання виробництва, послаблення конкуренції в промисловості, закриття підприємств, збільшення міграції працездатного населення.

«Ми пропонуємо Верховній Радій України прийняти постанову про визнання ситуації на ринку природного газу кризовою та визначити заходи для виходу з неї, взявши до уваги пропозиції Європейської комісії. Вжити заходи має і Кабінет Міністрів, зокрема, оприлюднити реальний енергобаланс України та доручити Міненерго провести аудит НАК «Нафтогаз», – прокоментувала вона.

Нагадаємо, обласна рада підтримала звернення шахтарів і клопотатиме про зняття з розгляду Верховної Ради законопроекту №3663.

23.12
2021

70 мільйонів з обласного бюджету спрямують на розвиток фізичної культури та спорту на Кіровоградщині на 2022 рік. Про це під час брифінгу повідомив заступник голови Кіровоградської ОДА Андрій Лісота сьогодні, 22 грудня.

«Постійна комісія обласної ради з питань освіти, науки, культури, туризму, спорту, у справах молодіжної політики погодила відповідну обласну програму. Зокрема, 44 мільйони гривень депутати планують передбачити на роботу дитячо-юнацьких спортивних шкіл, зокрема, школи олімпійського резерву та обласної школи вищої майстерності – 6,1 млн. гривень», – зазначив Андрій Лісота. [Читати детальніше]

23.12
2021

Обласна рада підтримала звернення Атомпрофспілки і клопотатиме перед Верховною Радою про зняття з розгляду законопроєкту №3663, який вносить зміни до закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Рішення депутати ухвалили на сесійному засіданні сьогодні, 23 грудня. [Читати детальніше]

23.12
2021

Переможців конкурсу облради «Активна генерація»-2021 серед органів учнівського самоврядування відзначив голова обласної ради Сергій Шульга на початку восьмої сесії сьогодні, 23 грудня.

[Читати детальніше]

23.12
2021

Депутати Кіровоградської обласної ради проголосували за обласний бюджет на 2022 рік на восьмій сесії сьогодні, 23 грудня.

Головний кошторис області становить 2 мільярди 782,9 мільйона гривень, із них 147,3 мільйона – трансферти з державного бюджету, які передаються територіальним громадам.

Освіта
Видатки на галузь освіти в обласному бюджеті 2022 року складуть 875 мільйонів 478 тисяч гривень.
За ці кошти, з-поміж іншого, фінансуватимуть 10 закладів загальної середньо освіти – 251,8 мільйона гривень, 13 закладів професійної освіти та комбінат «Аграрник» – 265,7 мільйона гривень, 10 закладів фахової перед вищої освіти – 261,2 мільйона, 5 установ позашкільної освіти – 59,6 мільйона, інститут післядипломної педагогічної освіти імені Сухомлинського – 24,9 мільйона гривень.
Бюджет водночасм передбачає виплати обласних стипендій і премій обдарованим учням, студентам і викладачам, які їх підготували, а також грошової допомоги випускникам педагогічних і медичних вишів, які працюватимуть понад три роки у закладах, визначених органами управління освітою, та медзакладах у сільській місцевості. На ці напрямки скерують близько пів мільйона гривень.

Охорона здоров’я
На охорону здоров’я в області залучать 315 мільйонів 544 тисячі гривень. Кошти скерують на утримання 8-ми обласних медзакладів, які не надають послуги за програмою медичних гарантій, на оплату комунальних послуг та енергоносіїв – 123,1 мільйона гривень та на виконання обласних програм – 23,2 мільйона гривень.

Соціальний захист та соціальне забезпечення
У загальному фонді обласного бюджету на 2022 рік враховані видатки на соціальний захист і соціальне забезпечення населення на загальну суму 272 мільйона 709 тисяч гривень, за такими напрямками:
утримання 12 будинків-інтернатів – 220 мільйонів гривень;
утримання Центру соціально-психологічної реабілітації дітей – 9,8 мільйона гривень;
соціальні програми у галузі cім’ї, жінок, молоді та дітей – 19,7 мільйона гривень;
утримання регіонального контактного центру – 2,2 мільйона гривень;
надання допомоги на лікування та вирішення соціально-побутових проблем – 6,4 мільйона гривень;
виконання заходів обласної програми підтримки учасників АТО/ООС – 7,7 мільйона гривень;
пільгове медичне обслуговування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, – 3,3 мільйона гривень та інші.

Культура і мистецтво
У 2022 році на культуру і мистецтво область використає 115 мільйонів 600 тисяч гривень, зокрема, на мистецтво – 49,7 мільйона гривень (фінансування обласної філармонії, театру імені Кропивницького, обласного театру ляльок) та на культуру – 65,8 мільйона гривень (4 бібліотеки, 2 музеї, Центр народної творчості).
Крім цього, кошти передбачені на проведення мистецьких і театральних заходів, виплату обласних стипендій, проведення 5 обласних премій, фінансову підтримку творчих спілок.

Фізична культура і спорт
Видатки на фізичну культуру і спорт в наступному році становитимуть 58,9 мільйона гривень. Кошти залучать на утримання дитячих спортивних шкіл, центру здоров’я, центру «Інваспорт», підготовку спортсменів школою вищої майстерності, виплату стипендій, премій та підтримку громадській фізкультурно-спортивних організацій.

23.12
2021

Програму розвитку та функціонування української мови у Кіровоградській області на 2022-2027 роки ухвалили депутати обласної ради на сесії сьогодні, 23 грудня.

Програма передбачає комплекс заходів, спрямованих на підтримку і популяризацію української мови.

Серед завдань – просвітницька робота поміж власників бізнесу про використання державної мови, українізація інфоpмаційного сеpедовища, фоpмування цілісного інфоpмаційно-культуpного пpостоpу, партріотичне виховання дітей і молоді.

«Ми маємо закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», що також закріплено Конституцією України. Обласна програма – це перехід від формалізму до практики. Ми повинні говорити про кількісні та якісні показники використання української мови на Кіровоградщині, проведення досліджень та іспитів – один із напрямків роботи програми», – прокоментував заступник голови обласної ради Дмитро Лінько.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь наголосив, що Кіровоградська область четверта в Україні, яка прийняла такий документ.

«Я задоволений тим, що ваша область є четвертою в Україні, яка так жваво, активно і професійно підготувала рішення. Це конституційний обов’язок, це питання правозахисту та національної безпеки», – зазначив на сесії обласної ради Тарас Кремінь.

За програмою область у тому числі скерує мільйон гривень на поповнення бібліотечних фондів україномовною літературою.

Також кошти використають на проведення обласної літературної премії імені Маланюка, конкурсів, книжкових фестивалів і ярмарків, підтримку громадських спілок, діяльність яких спрямована на видання української літератури.

Загалом на реалізацію програми у наступному році депутати передбачили 1 мільйон 314 тисяч гривень з обласного та 550 тисяч гривень із місцевих бюджетів.

Як уже повідомлялося, восьма сесія обласної ради розпочала свою роботу.

Олександрійський тиждень

Олександрійський тиждень