22.03
2024

23 березня о 18.00 на сцені Палацу культури «Світлопільський» – прем’єра! Народний аматорський театр представить нову виставу – драму «Щастя бути разом» за п’єсою американської драматургині Віньї Дельмар. Авторка відома своїми щирими та емоційними творами, які розкривають глибини людських стосунків та змушують співпереживати героям.

[Читати детальніше]

22.03
2024

У холі Олександрійського театру 13 березня відкрилася цікава фотовиставка. Світлини демонструють ставлення дітей до шкільної форми, яка колись була обов’язковою. Фотопроєкт має назву «Суб’єктність», його автор – учитель, журналіст, фотограф, автор книги «Барокові закапелки Олександрії», засновник і директор культурно-освітнього центру «Толока» у Попельнастому Валерій Жванко. Авторська ідея проєкту – залишити за дітьми право вибору, в чому ходити до школи. Під час зйомок діти експериментували з шинеллю гімназиста, яку Жванко назвав «імперським футляром». Це репліка форменого одягу олександрійських гімназистів початку минулого століття, яку пошили спеціально для проєкту. Учасниками фотосесій стали понад 100 дітей різного віку з Олександрії, Дніпропетровщини, Харківщини, Кропивницького – учні сільських та міських шкіл, екскурсійні групи, танцювальні колективи, спортсмени, вихованці приватного дитячого садочка, переселенці з зони бойових дій.
За умовами проєкту, під час зйомок сучасні українські діти обігрували «імперський футляр». Це репліка колишньої обов’язкової учнівської форми – шинель Олександрійської чоловічої гімназії. Учнівська форма в царській росії мала підкреслювати високий статус гімназистів і відокремлювала майбутню імперську еліту від «невчьоного» простолюду.

[Читати детальніше]

22.03
2024

Наприкінці минулого року значний сус-пільний резонанс мали реорганізаційні заходи стосовно оптимізації (простіше – закриття) олександрійського онкологічного диспансеру, а також і реорганізація ще двох диспансерів, розташованих у місті. При цьому значна частина обурених відгуків у соцмережах та в усних обговорюваннях жителів міста спрямовувалась у бік міської влади: мовляв, чому вона це зробила (допустила)? Чому такі заклади, як спочатку протитуберкульозний диспансер, наркодиспансер, шкірвендиспансер і в кінцевому підсумку – онкодиспансер були закриті? Але попри всі намагання пояснити, що дані медичні заклади підпорядковані зовсім не Олександрійській міськраді, а Кіровоградській обласній раді, багато хто все одно залишився твердо переконаним, що міська влада може все: хоче – відкриває лікарні, а хоче – закриває їх без жалю і сумнівів…
Чергову спробу з трибуни донести до громади справжню причину зробив на недавній сесії депутат, медичний працівник за професією, голова постійної комісії міської ради з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства, соціального захисту населення Олег Носов. Зокрема він сказав таке:

[Читати детальніше]

15.03
2024

100 ляльок Ірини Углової

Рубрика: Новости. Автор: Olena

У кожної з них своє ім’я: Соломія, Осіння, Вікторія, Роксолана, Бузкова з зайченям, Лілея, Козак із Козачкою. Гарні і незвичайні, вишукані, стильні, з ретельно підібраними за кольором і текстурою тканинами та оздобленням. Створення однієї великої ляльки займає в середньому тиждень. 100 ляльок – від немовлят до літніх жінок і чоловіків. Кожна з них – особистість зі своїм характером, образом і неповторним вбранням, має свою вроду та вдачу. В кожній ляльці вгадується вік, статус і статки.

[Читати детальніше]

15.03
2024

Покупець завжди правий!

Рубрика: Новости. Автор: Olena

15 березня – Всесвітній день захисту прав споживачів. Цього дня 1962 року у своїй промові Президент США Джон Ф. Кеннеді в Конгресі зазначив, що оскільки всі ми є споживачами, дії та пропозиції в інтересах споживачів є в інтересах усіх нас. Цей постулат залишається дійсним дотепер, і особливо важливий в умовах воєнного стану. Захист прав споживачів є важливим показником рівня демократичності держави. Голосом споживачів часто є громадські організації, які захищають права покупців та споживачів послуг.
Україна стала однією із небагатьох держав, де існує розвинута законодавча база у сфері захисту прав споживачів, а також створений спеціальний уповноважений орган – Держпродспоживслужба України.
Ось деякі поради споживачам від Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.


Ваші права при купівлі товару
належної якості

[Читати детальніше]

15.03
2024

«Нещодавно у ЗМІ прочитав про ось таку вимогу: «До уваги власників, які утримують тварин! Ідентифікація тварин обов’язкова!». Що це означає і які тварини підлягають даній процедурі?»


В. Сміян

[Читати детальніше]

15.03
2024

Виставка-продаж фіалок, гортензій, бегоній, картин та виробів місцевих майстрів «Весняний настрій» пройшла 6-8 березня в Олександрійській Центральній бібліотеці. Захід традиційно організували Олександрійська міська централізована бібліотечна система та клуб «Олександрійські фіалки».

[Читати детальніше]

15.03
2024

Питання визначення і правомірності нарахувань за опалення місць загального користування у багатоквартирних будинках, якого вже неодноразово торкався у своїх попередніх публікаціях «Олександрійський тиждень», продовжує хвилювати певну категорію споживачів, а точніше – власників автономного опалення квартир у багатоповерхівках. Як відомо, для урегулювання цього питання міська влада Олександрії минулого року вжила ряд заходів – від неодноразових звернень до Кабінету Міністрів України стосовно перегляду методики даних нарахувань, з якими не згодні олександрійці-«автономники», і до створення місцевої комісії для вивчення технічних аспектів будинків, що можуть вплинути на кінцеві суми нарахувань плати за МЗК. Наразі ця комісія працює і вже є певні результати. Виконуючи обіцянку тримати читачів в курсі даних подій, «ОТ» отримав інформацію від КП «Теплокомуненерго» про ці результати. Втім, розмова вийшла не тільки про них. Далі розповідає директор КП ТКЕ Ярослав Волощенко.

[Читати детальніше]

8.03
2024

Творчість Вікторії Немолот багатогранна. Це поезія (філософська, громадянська, пейзажна, любовна, інтимна лірика), вірші і казки для дітей, проза і пісенні тексти. Прекрасний склад, продумані і зрозумілі образи, точність і чіткість, емоційність, а ще – позачасовість: ось що відрізняє фірмовий авторський стиль Вікторії Немолот. У кожного, хто читає або чує вірші цієї поетеси, вони викликають свої власні яскраві асоціації, пов’язані з особистим досвідом. І ця візуалізація – чарівний секретний інгредієнт творчості Вікторії, в основі якого – даний Богом талант і величезна копітка праця над кожним рядком.

[Читати детальніше]

8.03
2024

Із Херсона з любов’ю

Рубрика: Новости. Автор: Olena

«Вітаю редакцію “Олександрійського тижня” з тим, що ми вистояли 2 роки війни! До листа додаю власну серію робіт, створених у Херсоні під звуки вибухів та повітряних тривог. На фото я з роботами. З повагою, Ваш постійний читач Качаленко Тамара (творче псевдо Vita Black)». Такий лист надійшов на електронну адресу редакції 27 лютого разом із чудовими малюнками кульковою ручкою, на яких професійно і майстерно зображені портрети літніх людей і дітей. На багатьох роботах ретельно вимальовані руки – а всі, хто має хоча б початкову художню освіту, знають, як складно їх зображати.
Роботи дійсно вражаючі, тож ми вирішили поближче познайомитися з їхньою авторкою і розповісти про неї нашим читачам.

[Читати детальніше]

8.03
2024

Чи могли б ви уявити, що ваш путівник до здорової шкіри може бути таким приємним і комфортним? Для багатьох пацієнтів пані Оксана Перевозниченко, лікарка-дерматовенерологиня вищої кваліфікаційної категорії, дитяча дерматовенерологиня, стала справжньою помічницею та порадницею у боротьбі із різними шкірними проблемами. Працюючи у своєму приватному кабінеті за адресою проспект Соборний,100 (вхід з двору біля 1-го під’їзду), пані Оксана надає всебічну допомогу своїм пацієнтам. Вона працює з пацієнтами будь-якого віку і статі, завжди вникаючи у їхні проблеми та потреби.

[Читати детальніше]

8.03
2024

Про нас, жінок

Рубрика: Новости. Автор: Olena

Міжнародний Жіночий день залишився в минулому, але звичка зустрічати Весну і Красу саме 8 Березня нікуди не щезла. На проспекті продають живі весняні квіти, сильні вітри віщують, що незабаром буде тепло, а з нарешті синього неба у нестійко теплі перші дні весни пригріває ще несміливе сонечко. І так тепло стає на душі: ще одну зиму пережили, і хочеться попри все бути оптимісткою і вірити, що краще – попереду.

[Читати детальніше]

8.03
2024

9 березня ми всі відзначатимемо 210 років з дня народження українського генія Тараса Шевченка. І це вже втретє проходитиме в умовах повномасштабної війни. Вірші поета, його заклики, пророцтва та заповіт сьогодні є дуже актуальними. Вони, як і півтора століття тому, надихають на боротьбу з ворогом. Одним із популярних художніх образів Великого Кобзаря, суголосних сьогоденню, стало його зображення у бойовій касці ЗСУ, з тактичними окулярами і в бронежилеті…

[Читати детальніше]

8.03
2024

День тюльпанiв i мiмоз

Рубрика: Новости. Автор: Olena

З чим асоціюється дата 8 березня? Запитайте у будь-кого, і відповідь не забариться та буде однозначно типовою: це традиційне свято, Міжнародний жіночий день. А наскільки воно ТРАДИЦІЙНЕ і чи завжди воно – свято? І ось тут уже з’вляється простір для дискусій…

[Читати детальніше]

8.03
2024

San-Remo запрошує

Рубрика: Новости. Автор: Olena

Людські стосунки не можна собі уявити без прояву тепла і турботи. Є люди, які роблять цей світ кращим, добрішим. Але про все по порядку…
Днями з подругами (“Конспіративна” назва групи “3 Т +Н”) святкували день народження у піцерії San-Remo. Скажемо так: ця подія не забувається!

[Читати детальніше]

1.03
2024

Минулого року Олександрійській жіночій гімназії виповнилося 150. Вона відкрилася 6 лютого за старим стилем 1873 року і спочатку була прогімназією – навчання відбувалося протягом трьох років і рік у додатковому підготовчому класі. У 1907 році гімназія стала класичною – з семирічним терміном навчання. Навчання було платним, не всі батьки могли дозволити собі дати своїм донькам середню освіту, яка давала їм право бути вчителями в народних земських школах та у заможних родинах. Серед випускниць жіночої гімназії – сестри краєзнавця Федора Мержанова Ксенія і Поліна, а також Марія Чижевська – сестра Дмитра Чижевського. У гімназії були суворі правила, дівчатам не дозволялося гуляти вулицями у сутінках і відвідувати розважальні заклади. Гімназистки повинні були носити встановлений формений одяг – і в гімназіях, і поза нею, крім дому, де проживали. Їм заборонялись «излишние украшения».

[Читати детальніше]

1.03
2024

Сьогодні наш новий знайомий – Денис Баранов, тренер зі східних єдиноборств, а точніше – з карате. В нього досить вагомий стаж. Як він сам зазначає, «п’ять років тому розпочинав тренерську кар’єру в дитячому клубі з карате в Києві, потім так само тренував дітей у Знам’янці, а тепер от добрався нарешті до Олександрії». Крім того, пан Денис працював інструктором з фізичної підготовки в одній з військових частин. Має вищу педагогічну освіту фізкультурного профілю.

[Читати детальніше]

1.03
2024

Біля під’їзду мене зустріла маленька тендітна жіночка з відкритою щирою посмішкою. Вона самотужки спускається і піднімається сходами, прибирає у квартирі і взагалі обходиться без стороннього догляду. Та й вигляд має значно молодший за свій біологічний вік. Акуратна, зі смаком одягнена. Правду говорять: вік – то лише цифри у паспорті. Можливо, це стосується не всіх, але зараз – саме той випадок.
28 лютого лікарка і викладач Олена Гнатівна Грачова зустрічає поважний ювілей – 90 років. Старість – це розкіш, яка дається не кожному. Осінь життя може бути похмурою, дощовою і незатишною, але вона також може бути зовсім іншою, сонячною та теплою. Ми не можемо вибирати погоду зовні, але атмосфера всередині – це наша власна справа.

[Читати детальніше]

23.02
2024

ВIйна – це насильство

Рубрика: Новости. Автор: Olena

Олена Ніколаєнко приїхала до Олександрії з Мелітополя. Керівник громадської організації, до війни вона консультувала підприємців – представників малого бізнесу щодо бухгалтерського обілку та звітності. За освітою Олена психолог. Їй за 60, але вона має значно молодший вигляд, і цим пишається, називаючи результатом роботи над собою.

[Читати детальніше]

23.02
2024

Нещодавно олександрієць Максим Живанов був нагороджений бойовим орденом «За мужність» І ступеня. Цей орден у нього вже третій, отож військовослужбовець таким чином став його повним кавалером, і це вперше таку високу нагороду отримує захисник з Олександрії. Вручення ордена відбулося у міській раді – від імені Президента України з високою державною нагородою захисника привітав міський голова Сергій Кузьменко.
Максим наразі проживає у Кропив-ницькому, але нам вдалося поспілкуватися з ним, зустрівшись в Олександрії, де ветеран війни перебував проїздом, прямуючи разом з дружиною і сином до своїх батьків у с.Марто-Іванівку.


«Не минути болю втрати у найважчі дні.
Не питають у солдата, як-то на війні…»

[Читати детальніше]

Олександрійський тиждень

Олександрійський тиждень