27.09
2021

До України прибув гуманітарний вантаж з Америки. Це ліки від коронавірусу загальною вагою понад 6 тон та вартістю 19,5 млн доларів США.

[Читати детальніше]

27.09
2021

На території Кіровоградської області, яка з 26 вересня перебуває у ”помаранчевій” зоні адаптивного карантину, додаткові протиепідемічні заходи не вводитимуть. Про це розповіла головна санітарна лікарка регіону Надія Оперчук.

За словами Надії Оперчук, відповідно до постанови уряду, ”помаранчевий” рівень епідемічної небезпеки в області встановився автоматично, бо два дні поспіль був перевищений показник рівня госпіталізації: ”Встановлений рівень є сигнальним рівнем, додаткові протиепідемічні заходи не вводяться. Ввели його через динаміку госпіталізації. На 27 вересня він становить 60,5%, базовий рівень – 50%”.

Головна санітарна лікарка сказала, що впродовж 20-26 вересня в області госпіталізували 130 людей з підозрою на COVID-19: ”За сім днів, з 13 по 19 вересня, їх було 81. Це перевищення на 60,5%. Інші показники, встановлені для ознак рівня епіднебезпеки відповідають ”жовтій” зоні: захворюваність не перевищує 75 випадків на 100 тисяч населення і, на ранок 27 вересня, становить 42. Рівень завантаженості ліжок з киснем – 12,3%, базовий показник – не більше 65%”.

Суспільне

27.09
2021

З 1 жовтня пацієнти з діабетом зможуть отримати інсуліни безоплатно або з доплатою в будь-якій аптеці, яка працює за договором з Національною службою здоров’я. Вартість інсулінів аптеці відшкодує Національна служба здоров’я України. Про це під час брифінгу повідомила заступниця департаменту охорони здоров’я ОДА Наталія Горбенко. [Читати детальніше]

27.09
2021

На страницах “ОТ” мы неоднократно на протяжении многих лет рассказывали об александрийских лётчиках, которые проявили отвагу и мужество, выполняя поставленные задачи в различных горячих точках в нашей стране и по всему миру. Но, как мы узнали во время празднования Дня авиаторов, из этой “обоймы” выпал один из ветеранов части – Александр Рыжов. “О нем мало знают, так как он скромничает, но вы просто обязаны написать о нем», – сказали нам его побратимы. – В его летной практике есть такие истории, которых не было ни у кого».

[Читати детальніше]

27.09
2021

25 вересня, на території музея-заповідника Івана Карпенка-Карого «Хутір Надія» відбулись урочистості з нагоди 51 фестивалю театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти».

У них взяла участь голова Кіровоградської ОДА Марія Чорна та очільник обласної ради Сергій Шульга.

“Нас із корифеями розділяють віки, а хутір досі є символом театру. Впевнена, що так буде й надалі. Тим більше, сьогодні ми перегорнути нову сторінку в історії фестивалю. Тож надалі планку потрібно не просто утримувати, а брати вище.
Дякую всім театральним колективам, які цьогоріч запалюють “Вересневі самоцвіти”. Ви – неймовірні. Переконана, що наші гості вже з нетерпінням чекають на ваші виступи”, – сказала Марія Володимирівна.

Марія Чорна, Сергій Шульга, почесні гості та учасники фестивалю поклали квіти до пам’ятника Івана Карпенка-Карого, після чого відбулась карнавальна хода переможців обласного огляду-конкурсу аматорських театральних колективів “Театральна весна Кіровоградщини”.

Також глядачам представили відеоверсію реконструйованого акторами обласного музично-драматичного театру імені Марка Кропивницького дня з життя Івана Карпенка-Карого та його оточення, відтворивши побут та діяльність того часу. Після чого голова Кіровоградської ОДА Марія Чорна взяла участь круглому столі, присвяченому обговоренню з театральними діячами та критиками сучасних можливостей оновлення фестивалю «Вересневі самоцвіти» та туристичного потенціалу регіону.

Голова національної спілки театральних діячів України Богдан Струтинський висловив свої ідеї оновлення фестивалю, які включають в себе концепцію збереження традицій і водночас оновлення ідей, зокрема залучення театральних вишів країни та молодих режисерів до участі у “Вересневих самоцвітах”, аби вони представили власне бачення класичних творів.

Також учасники круглого столу обговорили можливості залучення закордонних членів журі та окреслили проблемні аспекти, які є наразі в організації фестивалю.

На заході для усіх охочих діяли виставки майстрів декоративно-ужиткового мистецтва та різножанрові арт-майданчики.

“Щиро сподіваємось, що вам сподобався цьогорічний фестиваль “Вересневі самоцвіти”. Ми вдячні кожному глядачу, який відвідував вистави та культурні події. Звісно, звучали і слова критики, ми обов’язково їх врахуємо у майбутньому. Ми впевнені, що фестиваль давно переріс всеукраїнський рівень. Приємно зазначити, що за роки незалежності України багато було приділено уваги розвитку театрального мистецтва, збудовано нові культурні об’єкти і на Кіровоградщині, зокрема театр в Олександрії”, – сказала Марія Чорна.

Марія Володимирівна висловила сподівання, що 52-й фестиваль “Вересневі самоцвіти” стане міжнародним, а також подякувала усім колективам, які представили свої вистави на цьогорічному театральному святі.

Олександрійський тиждень

Олександрійський тиждень