5.09
2019

Торік українські фермери зібрали рекордний врожай зернових — 70 млн тонн. Майже 6% врожаю зібрали на Кіровоградщині — це шостий показник в Україні і четвертий у центральному регіоні.

Цього року, як очікується, аграрії зберуть ще більший врожай. Проте фахівці вважають, що кіровоградські фермери могли б збирати набагато більші врожаї, розповідає «Ранок з Інтером з 7.00 до 10.30». 

 Чорноземи втрачають силу

З одного гектару в Кіровоградській області збирають майже 37 центнерів пшениці, а в європейських  країнах — суттєво більше. Наприклад, у Польщі — 49, в Угорщині — 52,5, у Німеччині — 76 центнерів з гектару. Фахівці називають три основні причини більш низької врожайності. Перша — це застаріла техніка. До 10% врожаю зернових втрачаються на шляху від поля до елеватора. Банально, зерно висипається з причепів — їх парк зношено на 80%. Друга причина — відсутність сівозміни. Фермери насаджують соняшник та ріпак, які потребують багато поживних речовин. Якщо не змінювати культури, земля виснажується. Третя причина — низький рівень внесення добрив. Якщо в 1990 році в Україні в середньому вносили 44 кілограми азоту на гектар, то минулого року показник склав 37. Для порівняння: в Польщі на 1 гектар вносять 82 кг азоту, в Угорщині — 91, а в Німеччині — 102. Тобто щонайменше у 2,5 раза більше! 

Україна може збирати врожаї по 150 млн тонн!

— Рекордний врожай — 70 млн тонн торік — став можливим завдяки тому, що протягом останніх трьох років обсяг внесення азотних добрив зріс на третину — з 3 до 4 млн тонн, — пояснює Сергій Поважнюк, заступник директора дослідницької компанії «Укрпромзовнішекспертиза». Цього року у фермерів є можливість збільшити внесення добрив через падіння цін — всі українські хімічні заводи запустились на повну потужність і почали витісняти російських імпортерів, які впродовж останніх років суттєво завищували ціни. За умови модернізації парку сільгосптехніки, дотримання умов сівозміни та збільшення обсягів внесення добрив до європейського рівня Україна могла б щороку збирати вдвічі більше зернових — понад 150 мільйонів тонн.  — Для цього потрібно зробити небагато. Забезпечити стабільну роботу українських хімічних підприємств та сприяти сівозміні на полях, — зазначив Сергій Лісковський, віце-президент Союзу хіміків України. 

Утренний город

5.09
2019

Відсьогодні на Олександрійщині до обслуговування викликів служби «103» доєднується новий автомобіль екстренної медичної допомоги класу «В» Peugeot.

Він замінить автомобіль, який цілодобово відпрацював на викликах понад 10 років.

Сергій Коваленко

5.09
2019

Останнім часом обленерго взяло за практику замінювати стовпи і шматувати гілля дерев для прокладання нових або заміни старих електромереж.

[Читати детальніше]

5.09
2019

ФК «Олександрія» організує поїздку до Вольфсбурга. Заявки приймаються до 9 вересня.

[Читати детальніше]

5.09
2019

Пять дней тестов

Рубрика: Новости. Автор: Gavrilenko


С 5 по 9 сентября благотворительная организация «Шлях до життя»
проводит в Александрии акцию по тестированию на ВИЧ.

[Читати детальніше]

5.09
2019

В канун празднования Дня Независимости Украины на Соборной площади на здании швейной фабрики появился билборд, на котором Виталий Проквас поздравляет горожан с праздником. “Знающие” люди сразу сказали: “Это неспроста. Проквас просто так ничего не делает – это должно что-то означать”. Мы решили встретиться с ним и спросить, что же это означает, а заодно поинтересоваться его мнением о событиях, происходящих в городе.

[Читати детальніше]

Олександрійський тиждень

Олександрійський тиждень