31.07
2017

    Д.С. Шелест народився 31 липня 1937 року в м. Олександрії Кіровоградської області у сім’ї робітника брикетної фабрики та домогосподарки. Після смерті батька в результаті ліквідації газової аварії на підприємстві, у сім’ї залишилося п’ятеро дітей. У тяжкі післявоєнні часи доводилося виживати і продовжувати навчання. Після закінчення навчання у неповній середній школі Д.С. Шелест навчався в Олександрійському педагогічному училищі (1952-1956рр.). З 1956 р. по 1961р. був студентом історичного факультету Одеського державного університету ім. І.І. Мечникова. В університеті працювали високо-кваліфіковані спеціалісти. Під керівництвом кандидата історичних наук доцента В.М. Немченка Дмитро Сергійович виконав та захистив з відзнакою дипломну роботу на тему «Героїчна оборона Одеси» і виступив з цією роботою на міжвузівській студентській конференції у Литві у Вільнюському університеті. Ця тема постійно доповнювалася новими матеріалами на зустрічах з учасниками бойових дій, була уточнена дата 73-денної оборони міста. У зв’язку з 75-річчям з часу закінчення героїчної оборони Одеси в газеті Одеської обласної ради «Одеські вісті» були опубліковані маловідомі факти, що свідчили про героїчну оборону міста з 5 липня по 16 жовтня 1941 року, і її учасники отримали медалі «За оборону Одеси». В газеті відзначалося, що факти були зібрані доктором історичних наук Д.С. Шелестом у книзі «Одесса: время испытаний и надежд». Отримавши спеціальність історика і викладача, Дмитро Сергійович у 1961-1963 рр. працював учителем історії та суспільствознавства в Олександрійських середніх школах №№11 та 20, брав участь в освоєнні цілинних земель Казахстана.

[Читати детальніше]

29.07
2017

  Общественная организация матерей детей-инвалидов Александрии Сердце матери» проводит благотворительную акцию «Портфель в школу», которая продолжается до 20 августа. «К нам обращаются семьи, оказавшиеся в трудных жизненных обстоятельствах, у которых нет возможности собрать детей в школу. Это семьи, где воспитываются дети-инвалиды, малообеспеченные, неполные, многодетные, – рассказала руководитель общественной организации Юлия Левандовская. – Мы обращаемся ко всем, кто хочет и может по- мочь: давайте не будем равнодушными и общими усилиями обеспечим деток необходимыми для учебы вещами и принадлежностями. Краски, карандаши, альбомы для рисования, тетради, дневники – речь идет о не таких уж дорогих вещах. Но когда детей несколько и они живут в малообеспеченной семье, то их приобретение становится проблематичным, тем более, если родители воспитывают ребенка с инвалидностью, и большая часть средств уходит на лечение и реабилитацию. Мы не просим денег. Но, возможно, у вас остались спортивные костюмы, рюкзаки и другие вещи в хорошем состоянии для школьников. А может, когда вы будете покупать для своего ребенка карандаши, краски, тетради или дневник, купите две тетради или два альбома, и один передадите в организацию, а мы передадим ребенку, который нуждается. Можно самим встретиться с семьей и лично отдать вещи ребенку в руки».

[Читати детальніше]

28.07
2017

Битва за Войновку

Рубрика: Новости. Автор: Lena

        Ночью 22 июля сгорел Войновский сельсовет. На следующий день телеканал «Интер» сообщил, что одна из версий поджога – противостояние между сельчанами, которые не могут решить, с кем им объединяться. Также в наших местных СМИ были сообщения о распрях, творящихся на сельских собраниях в Войновке, о пикетах, драке, раздаче провокационных листовок, подвозе “титушек”. В соцсетях бурно обсуждался вопрос, кому это выгодно и кто стоит за происходящим. Информация совершенно противоречивая, поэтому, чтобы сложить “пазлы”, мы отправились на место событий.

[Читати детальніше]

27.07
2017

      Искусство без границ

    «Ностальгия», «Туманное утро», «Осенние березки» – даже от названий этих картин веет теплом и уютом. Камчатские пейзажи с вулканами и медведями, реки с бурными потоками, зеркальная гладь озер, лесные поляны, тропинки с играющими переливами света и тени, желтая опавшая листва на мокрой от дождя земле. Все, кто видит эти работы даже в незавершенном виде (художники называют неоконченные картины подмалевками), ощущают эффект присутствия. Их автор – Валентин Мерцалов, художник-самоучка, что неизменно вызывает восхищение. Сколько раз Валентин Емельянович видел на лицах зрителей удивление, шок и восторг!

[Читати детальніше]

27.07
2017

       З 24 по 28 липня на території Олександрії та Олександрійського району пройде командно-штабне навчання з цивільного захисту. Захід буде проведений згідно із запланованим на цей період обласним навчанням. Про це йшлося на засіданні з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Кіровоградської облдержадміністрації.

         Під час навчання буде відпрацьовано координацію дій усіх структур при виникненні стихійних лих, витоків і вибухів газу, терористичних актів, спалахів захворювання на африканську чуму свиней тощо, повідомляє прес-служба КОДА.

   На засіданні комісії також розглянули питання стану утримання в області джерел протипожежного водопостачання, питання обладнання об’єктів підвищеної небезпеки автоматизованими системами раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення, а також питання навчання непрацюючого населення області діям у надзвичайних ситуаціях.

О.Іванченко

26.07
2017

         Советы врача

   Недавно в Александрии умер двухмесячный младенец. Причина – синдром внезапной детской смерти. Сама мысль о том, что ребенок может без видимой причины просто перестать дышать во сне и больше уже не проснуться, вселяет ужас в любящие и заботливые родительские сердца. Однако страх – это повод для того, чтобы осознанное родительское поведение не позволило смерти даже приблизиться к детской кроватке. И поверьте – если опасность не известна, это еще не значит, что нельзя уменьшить риски!

[Читати детальніше]

25.07
2017

   Як повідомляє Головне управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області, профілактичні заходи щодо недопущення корупційних дій в органах ДФС тривають. З початку року проведено 31 перевірку відносно посадових осіб податкової та митної служби у Кіровоградській області, за наслідками яких внесено 8 подань про притягнення винних осіб до відповідальності, усунення причин та умов, що сприяли вчиненню порушень. До правоохоронних органів направлено 4 матеріали перевірок та зареєстровано 5 кримінальних проваджень у сфері службової діяльності. Відділом внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Кіровоградській області за січень – травень ц.р. отримано 20 відомостей про порушення митного законодавства, розпочаті кримінальні провадження. Викрито факти порушень чинного законодавства суб’єктами господарювання, внаслідок чого до Державного бюджету донараховано 259 тис. грн у податковій сфері та митній сфері у розмірі 1327,4 тис. гривень.

О.Іванченко

25.07
2017

   13 июля состоялась пресс-конференция с участием мэра Александрии Степана Цапюка и представителей местных СМИ. На ней городской голова сделал официальное заявление относительно объединения территориальных громад в свете последних событий. Далее – его выступление перед представителями СМИ:

[Читати детальніше]

24.07
2017

    Кажуть, в Україні зараз справжній бум з отриманням закордонних біометричних паспортів. Такою ж останнім часом була ситуація і в Олександрії. Цікаво, чи скоро спаде ажіотаж, і чи міграційна служба якось впливає на цей процес?

  С.Вовченко

   У працівників підрозділів Державної міграційної служби останнім часом помітно додалося клопоту. Минуло вже трохи більше місяця з того часу, як Європарламент остаточно ухвалив рішення про надання громадянам України права на безвізове відвідування країн Європейського Союзу, але небувалий запал наших співвітчизників на отримання омріяної синьої книжки із вмонтованим електронним чіпом не спадає… Щоб довідатись, як це в реальності відбувається в Олександрії, ми завітали до міського відділу УДМС у Кіровоградській області.

[Читати детальніше]

24.07
2017

Тепло открытых сердец

Рубрика: Новости. Автор: Lena

   Международная миссия милосердия «Эммануил» совместно с церковью «Ковчег спасения» провели ряд мероприятий в Александрии. 14 июня миссионеры побывали в организациях инвалидов, где вручили людям продуктовые наборы, в которые входят крупы, сахар, чай, сгущенное молоко, консервы, подсолнечное масло. 80 наборов получили члены УПП УТОС, 70 – инвалиды общества «Вера», еще две сотни – подопечные гериатрического пансионата, вдовы, одинокие пенсионеры, малоимущие.

[Читати детальніше]

20.07
2017

Играй, учись, развивайся!

Рубрика: Новости. Автор: Админ

   Как быть, если ваш ребенок оказался «не садиковым», а хотелось бы полноценно  подготовить его к школе? Или детсадовского обучения ему явно мало, вы видите в нем огромный нереализованный потенциал? Индивидуальный подход в образовательных заведениях давно уже стал притчей во языцех – все о нем говорят, но никто не видел, потому что внедрить его в систему обучения в обычных садиках и школах невозможно в силу многих причин.

   Как раскрыть способности ребенка, подарить ему радость учебы без принуждения и научить самостоятельности в познании мира? Выход есть – приходите вместе с ребенком в Центр раннего развития «Новое поколение», который уже 2,5 года работает по адресу: улица Героев Сталинграда, 23 б – рядом с кафе «Охотничий домик».


   Здесь красиво и уютно, все устроено так, чтобы дети чувствовали себя максимально комфортно – только тогда они в полной мере раскроют свои способности и таланты. На стенах – заповеди итальянского педагога, врача и ученого Марии Монтессори (центр работает по ее системе педагогики, но об этом позже), детские рисунки, поражающие глубиной и фантазией. На стенде при входе – тема занятий на текущей неделе. Например: «Пресмыкающиеся, рептилии». Это для родителей, чтобы дома они тоже могли работать с детьми по этой теме – обговаривать, читать книги, раскрашивать картинки, наблюдать в окружающей среде во время прогулок. У каждого ребенка – индивидуальные вещи: папка для работ, полотенце, горшок, шкафчик с верхней одеждой и сменной обувью, подписанные прописными буквами (в Монтессори-садах сначала учат писать, а потом читать). «У нас нет понятия «еще маленький». Если правильно организовать среду для детского развития, малыши будут все осваивать намного быстрее и лучше, чем ожидают взрослые», – говорит администратор Центра раннего развития «Новое поколение» Алена Галицкая.

[Читати детальніше]

20.07
2017

Новини

Рубрика: Новости. Автор: Админ

    Заборони проти металокрадіжок

   Пунктам збору металобрухту заборонено приймати від населення промислові металеві вироби (каналізаційні люки, кабельну продукцію, електродвигуни тощо). Під час прийому металобрухту в таких пунктах повинні оформлятися відповідні записи у журналі, а особа, яка здає брухт, зобов’язана надати документи про його походження. Про це йшлося 14 липня на спільній нараді за участю представників управління економіки, представників Національної поліції, КП «Муніципальна поліція», КП «Ритуал» та власників пунктів прийому металобрухту. Проведення зустрічі пов’язане з тим, що останнім часом у місті значно почастішали випадки викрадення металевих кришок каналізаційних люків, а на кладовищах – металевих огорож, столів, лавок, швелерів з-під пам’ятників. Крім того, відкриті люки загрожують безпеці людей. Недобропорядні жителі, які здійснили крадіжки, потім здають ці вироби до пунктів прийому металобрухту заради власної наживи.

    Власників пунктів зобов`язали встановити графіки роботи у денний час, а також надати гарантійні листи, що вони не прийматимуть кришок люків, металевих виробів із кладовищ.

   Якщо людина хоче здати стару огорожу з місця поховання, то має спочатку звернутися до КП «Ритуал», отримати письмовий дозвіл і потім надати його у пункт прийому металобрухту.

    Також на нараді підприємцям було рекомендовано встановити камери відеоспостереження у своїх пунктах та запропоновано співпрацювати з міською владою і правоохоронцями у затриманні осіб, які незаконно здають заборонені металовироби. Управління економіки щомісяця здійснює відповідні рейди. Лише під час останніх двох перевірок 8 пунктів прийому металобрухту у них було виявлено ознаки промислового брухту, кришки каналізаційних люків. Крім того, на всіх цих пунктах відсутні журнали обліку приймання, трудові договори та спеціальне обладнання для контролю безпеки. Матеріали за даними фактами направляються до відділення Нацполіції для реагування, йшлося на нараді.

[Читати детальніше]

17.07
2017

«Уличный балет» – the best!

Рубрика: Новости. Автор: Админ

Лучший хореографический коллектив Александрии – театр танца «Уличный балет» (руководитель – Лина Касеева) получил диплом лауреата первой степени Национальной лиги профессионального танца Украины Sunny dream fest – в номинации «Современная хореография (13-16 лет)». Международный фестиваль Sunny dream fest-2017 проходил в Болгарии, в Албене, с 18 по 27 июня. В нем принимали участие танцевальные коллективы и солисты Украины и других стран. Участники в возрасте от 6 до 18 лет выступали в номинациях: современные, эстрадные и народные танцы.

[Читати детальніше]

17.07
2017

Співуча Олександрія

Рубрика: Новости. Автор: Админ

30 червня відбулася довгоочікувана подія для фольклорного колективу «Українські вечорниці» (ПК «Світлопільський»), а саме – Всеукраїнський фестиваль народної творчості «Червона калина», де наші земляки отримали 3 місце у своїй номінації.

[Читати детальніше]

17.07
2017

В Олександрії, вперше в регіоні, урочисто запроваджено нову IT-технологію – безготівкову оплату проїзду в міському громадському транспорті. Презентація у присутності представників міської влади, підприємців-перевізників та ініціаторів нововведення – посадових осіб «ПриватБанку» нещодавно відбулася на проспекті Соборному, навпроти будівлі міської ради.


[Читати детальніше]

17.07
2017

Нещодавно у Києві пройшли заходи з нагоди 25-річчя створення Асоціації міст України. На ювілей були запрошені Президент України П.Порошенко, представники Уряду, нинішній і попередній голови Асоціації, міські голови та голови об’єднаних територіальних громад. Олександрійський міський голова Степан Цапюк також був у числі запрошених. Про свої враження він розповів на прес-конференції, яка відбулась у його службовому кабінеті 5 липня.

[Читати детальніше]

13.07
2017

Лучшие на ретрослете

Рубрика: Новости. Автор: Админ

    Прошедший в городе «Ретрослет «Александрия» понравился  не только зрителям, с хорошим настроением разъезжались с праздника все участники. А в особенности те, кто удостоился наград фестиваля. Мы расскажем о лучших экспонатах выставки.

[Читати детальніше]

13.07
2017

Новости

Рубрика: Новости. Автор: Админ

     

    Благодарность за родительскую любовь

   Перед очередным заседанием исполнительного комитета шестого июля городской голова Александрии Степан Цапюк вручил Благодарности от имени председателя Кировоградской ОГА Сергея Кузьменко родителям-воспитателям Детских домов семейного типа.

    В частности, Благодарности и цветы получили Елена Ткач, которая воспитывает пятерых особенных детей (с серьезными заболеваниями и задержкой развития) и семья Людмилы и Олега Бугаевых, в 2000-м году основавших Детский дом семейного типа «Каравелла». Сегодня в «Каравелле» живут десять детей возрастом от 5 до 18 лет. А четверо воспитанников (правильнее будет сказать – детей) Бугаевых учатся в престижных университетах Киева и не забывают о своих приемных родителях, о семье, ставшей по-настоящему родной.

[Читати детальніше]

13.07
2017

Добрый древосвет

Рубрика: Новости. Автор: Админ

Призеры выставки старых автомобилей «Ретрослет «Александрия-2017» вместе с дипломами получили в подарок не традиционные кубки, а деревянные автомобили на подставках с логотипом Ретрослета. Машинки можно снять с подставки, у них двигаются колеса, открываются дверцы и капоты. А наш город запомнится участникам выставки не только самим слетом, но и такими эксклюзивными призами.

[Читати детальніше]

10.07
2017

   Звертаюся до вас із проханням допомогти розібратися. Кому належить балка, стежка через неї і земля, яка знаходиться біля будинку, що на вул. Кіровоградське шосе (автор листа вказала номер. – Прим.ред.). Справа у тому, що нещодавно на цьому місці був побитий мій чоловік господарем даного будинку Сергієм К. Побитий просто за те, що проходив стежкою через балку неподалік садиби цього громадянина, якого ми раніше навіть не знали. Отож К. мотивує тим, що це його земля і все навкруги – теж його, і тому нема чого тут ходити. Мій чоловік намагався пояснити, звідки і куди він іде, але К. його не слухав, а відразу щосили вдарив кулаком у скроню. І коли чоловік упав, то той продовжував бити ще. У результаті – лікарняне ліжко на 14 днів. Але справа не тільки у цьому. Чому досі ніхто не звернув увагу, що робиться на «його», цього Сергія, землі? Бур’ян по пояс, чагарники через дорогу від будинку та навкруги городу. Там не тільки можна побити людину, а й убити, і ніхто не знайде, хоча поряд – звичайна вулиця Кіровоградське шосе, по якій тепер бояться ходити люди. Раніше у цьому місці було все чисто викошено, гралися діти. Тепер сім’я К. влаштувала у бур’янах бійню: везуть сюди свиней і тут їх забивають на продаж. А щоб інші менше ходили, відпускають великих собак, на що вже не раз люди скаржилися поліції. Все це одного дня може дуже сумно закінчитися: собаки, побиття, а там і до вбивства недалеко. Наслідки безвідповідальності. Отож дуже хотілося б знати, скільки ж землі у цього Сергія: може, й саме Кіровоградське шосе теж його?

З повагою, Валентина М.

[Читати детальніше]

Олександрійський тиждень

Олександрійський тиждень